понедељак, 5. април 2021.

Licemjernost Režima: Ljekarima UKC RS Banjaluka smanjene plate od 01.04. za 250-300 KM mjesečno


Piše: Slobodan Vasković


1.

Režim Milorada Dodika je gomila licemjernih, podlih, malicioznih neznalica, koje sopstvenu nesposobnost, nekompetentnost i neznanje da obezbijede što efikasnije funkcionisanje sistema, pokušavaju prikriti stalnim mijenjanjem odluka koje donosi Idiotski Štab i koje, izvan svake razumne sumnje, nanose štete i razaranja koliko i Kovid 19 što i dalje hara.


2.

Istim tim malicioznim, pokvarenim i licemjernim Prevarantima, suštinskim Istrebljivačima Naroda, puna su usta samohvalospjeva kako su uspjeli da obezbijede da medicinski sektor radi, maltene, perfektno, iako su sami obezbijedili istinski malo, a većina pomoći toj grani stigla je kao donacija. 


3.

Da ne spominjem njihove opetovane laži o “masovnoj vakcinaciji” koja je navodno počela u Republici Srpskoj, iako je riječ o simboličnom broju vakcinisanih.



4.

Najgore od svega je što su medicinskom osoblju i ljekarima UKC RS smanjili plate od 01. aprila ove godine, koristeći se najprizemnijim mogućim sredstvima.


5.

Tako je direktor UKC RS Vlado Đajić, 19.03.2021., potpisao Odluku o radnom vremenu kojom se, defakto, smanjuju plate ljekarima, među kojima su i oni koji vode tešku bitku sa Kovid-om, za, prosječno, 250-300 KM mjesečno.


6.

Kvaka je u dežurstvima i nadoknadi za njih: Pojednostavljeno rečeno, nakon Đajićeve drske i neljudske odluke, sada ljekari na tri dežurstva jedno rade besplatno, a ne plaćaju im se sva tri, kao što je to bilo proteklih petnaest godina.


7.

Đajić je sve to, sa saradnicima, napravio krajnje perfidno “cjepkajući” dežurstva na 16+8 časova, od kojih se osam ne plaća. 


8.

Na primjer, u tački 4. njegove Odluke dežurstvo se sada obračunava sa 4,5 posto na osnovnu platu, a ranije je to iznosilo sedam posto.


9.

Posebno je tragikomična tačka 6. u kojoj se donose promjene o dežurstvu tokom prazniika.


Do Đajićeve nove, bezobrazne i drske odluke, prema Zakonu o radu, dežurstvo praznikom je plaćano 50 posto na dnevnicu, a on je sada uveo da je, praznikom, samo prvih osam sati rad za praznik, a ostalih šesnaest - dežurstvo koje se obračunava sa 9 posto na osnovnu platu zaposlenog.


10.

Ovom Odlukom Đajić je smanjio plate ljekarima, njihovu ukupnu masu, i to u situaciji kada je maksimalan broj dežurstava zbog pandemije: Ljekari koji rade na Kovid odjeljenjima imaju i po osam dežurstava, dok na ostalim imaju do šest mjesečno.


11.

Odluka je sramna, ne samo po Đajića koji je njen potpisnik, već i po vrh Režima koji mu je naredio da je donese, a, istovremeno, ne prestaje da se hvališe uspjesima medicinskih radnika, iako su oni, Režim, najmanje zaslužni za krvnički rad ljekara i drugog medicinskog osoblja.



12.

Toliko su nesposobni da otimaju od ljekara, jer nisu u stanju pronaći novac da im povećaju, a ne smanjuju plate. Zato sebi vrh režima ne umanjuje ništa i nastavljaju sa “trenažnim” letovima na najatraktivnije svjetske lokacije.


Ne postoji riječ koja bi opisala gnusnost postupaka Milorada Dodika, Željke Cvijanović i Radovana Viškovića, koji stoje iza ovih mahinacija, prljavština i podmuklih poteza smanjenja plata ljekarima, a, istovremeno, na najogavniji mogući način pokušavaju podmetnuti drugima kako ne žele pomoći zdravstvu. Istom onom zdravstvu koje su oni do temelja opljačkali!