четвртак, 18. март 2021.

Lukačeva Hunta je, 20.06.2019., brutalno nasrnula na Brunu Batinića, državljanina Švedske, privela ga i maltretirala samo što je stao sa članovima Grupe "Pravda za Davida"; Prošlo je 20 mjeseci, a niko još nije odgovarao za taj ničim izazvani bestijalni atak i iživljavanje Lukačevih Batinaša (VIDEO+Foto)



Piše: Slobodan Vasković


Ni dvadeset mjeseci nakon brutalnog nasrtaja Hunte Dragana Lukača na Brunu Batinića, državljanina Švedske, niko još od policijskih batinaša nije odgovarao. A morao bi.



Da podsjetim, 20.06.2019. godine, tada šezdesetšestogodišnji Bruno Batinić stigao je iz Švedske na odmor u Banjaluku i sa suprugom Snježanom izašao u šetnju. U parkiću izmedju hrama Hrista Spasitelja i Palate republike stao je da porazgovara sa aktivistom grupe „Pravda za Davida“ Ozrenom Perduvom.


To je bio dovoljan razlog policiji, koja je danima držala centar Banjaluke pod opsadom, da priđe Batinićima i legitimiše ih. 


Bruno je odbio da kaže svoje ime i prezime, tražeći od policajaca obrazloženje zbog čega od njega traže da pokaže lične dokumente.


Šestorica policajaca opkolili su Brunu i Snježanu, Bruno oborili na beton i stavili mu lisice na ruke, a potom strpali u maricu. 



Ljudi, koji su se nalazili okolo, negodovali su. 


„Šta to radite, pustite čovjeka, šta je čovjek uradio. Sram vas bilo“, govorili su policajacima, koji nisu pokazali ni zrno samilosti. Neki su cinično doviknuli: „To Srbadijo“.


Bruno Batinić je, dan nakon napada, otputovao je iz Banjaluke u Švedsku, čiji je državljanin, nakon što je 20.06.2019. potpuno nezakonito uhapšen u parku između Palate republike i hrama Hrista Spasitelja.

Na Batinića. koji ima 66 godina, nasrnulo je šest pripadnika Hunte, oborili su ga na zemlju i stavili lisice. Potom je odveden u njihovo sjedište, gdje njegovom advokatu nije dozvoljeno da prisustvuje saslušanju.


Batinić je, oko ponoći (20/21.2019.) prebačen u Hitnu pomoć,  a potom u UBKC Banjaluka, gdje je pregledan, a na vrat mu je stavljena "kragna".



Njegova supruga Snježana je tada kazala da su odlučili da se hitno vrate u Švedsku, kako bi Bruno otišao na ljekarski pregled i uradio sve nalaze.

Iako su mu u UBKC Banjaluka napisali da je sve u redu sa njegovim zdravljem, Snježana Batinić tvrdi da Bruno ne može da upravlja rukama i da ima problema sa raremnom.

Hunta je saopštila da je Batinić "odbio da postupi po zakonitom naređenju policije, a prilikom lišenja slobode pružao je aktivan otpor, pri čemu je jedan policijski službenik zadobio povrede".

Zaista je sramotno opravdanje Hunte Dragana Lukača zbog nasrtaja šest policajaca na vremešnog Brunu i njegovo satiranje ni zbog čega. Jedini razlog bio je što je Lukač stavio grupu "Pravda za Davida", samovoljno, izvan zakona i iživljavao se na njima, ali i svim onim koji ih podržavaju.

Švedski list "Ekspres" objavio je 21.06.2019. veliki tekst o brutalnom napadu Hunte na Brunu Batinića, državljanina te zemlje.





Da podsjetim i na imena dijela pripadnika Lukačeve Hunte koji su nasrnuli na Batinića.




Onima koji su 20.06.2019. napali Batinića, svezali ga lisicama, tukli u policijskom automobilu i stanici, komandovao je Mišo Volf.

Mišo Volf

Dejan Nović je bio najbrutalniji; On je, nezakonito, pokušao da legitimiše Batinića, a kada ga je ovaj pitao za razlog, nije dobio nikakav odgovor, iako ga je, po zakonu, morao dati. 

Dejan Nović (desno)

Umjesto odgovora zbog čega traži legitimicaiju, Nović je nasrnuo na Batinića i bacio ga na tlo, a zatim su mu se u “savladavanju” šezdesetšestogodišnjaka pridružili i ostali; Ukupno njih šest.

Đukić D.
Među njima su i Đukić D., kao i Vojnović D.

Vojnović D. (lijevo)
Važno je istaći da je u tim trenucima u porti hrama bio i Vladan Šikuljak komandir PS Centar.

Vidi se na fotografiji (u trenerci). Posmatrao je događaj, ali nije uopšte reagovao, iako su policajci, nezakonito maltretirali Batinića.

Šikuljak (obilježen crvenom elipsom)
Šikuljak je odranije poznat kao policajac koji je pronašao lažnog svjedoka Slađanu Marić, što je iznijela niz neistina o Ubistvu Davida Dragičevića.

Šikuljak je u vrijeme ubistva Davida, (koji je otet 18.03., mučen i ubijen,  a njegovo tijelo nađeno 24.03.), bio komandir zloglasne Jedinice za intervencije.



Međutim, u isto vrijeme kada je nađeno Davidovo tijelo, Šikuljak je prekomandovan u PS Lazarevo (nekadašnji Budžak), da bi potom bio unaprijeđen u komandira PS Centar.

Njegovo prisustvo u porti hrama nije uopšte slučajno i nije uopšte isključeno da je Hunta to veče planirala fizički napad na nekog od građana koji nisu odustajali od dolaska u centar Grada, uprkos višemjesečnom maltretiranju i progonu, kako bi prekinula ta druženja.

Važno je naglasiti da je Hunta svojim saopštenjem, 21.06.2019. o.g., pokušala da obmane javnost navodeći da je Bruno Batinić iz Mrkonjić Grada, iako je riječ o čovjeku koji ima državljanstvo Švedske i veoma dugo živi u toj zemlji.



Pokušaj obmane i prevare javnosti nije ništa neuobičajeno kada je u pitanju Hunta Dragana Lukača - Opštepoznato je da su pokušali zataškati ubistvo Davida Dragičevića, proglašavajući ga zadesom, kako bi zaštitili ubice, među kojima su i pojedini pripadnici policije.

Ni danas, vrh Hunte ni dalje ne dozvoljava da taj slučaj bude riješen, iako se znaju i naručioci ubistva Davida Dragičevića, kao i izvršioci egzekucije.