среда, 3. март 2021.

Dodikov "najnoviji" kandidat za novog premijera RS je Dodik; Mile Nevolja vulgarno izvrijeđao Cvijanovićku polovinom februara; Niko od prisutnih iz vrha Sekte nije ni pokušao da je zaštiti; Slijedi li zvanična dodjela Povelje u ruke Mileta Nevolje


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik ponovo je odgodio izbor nove Vlade RS - sada za septembar ili oktobar ove godine.


2.

Razlog je što nije uspio da da rekonstruiše SNSD u mjesecima proteklim nakon lokalnih izbora održanih 15.11.2020., ali ni da smanji apetite satelitskih partija koje sa njegovom strankom čine većinu u Narodnoj skupštini RS.


3.

Ključni razlog je što bi pokušaj formiranja nove Vlade RS uzrokovao teške turbulencije unutar vladajuće većine koja je poharala RS i prije bi doveo do njenog raspada, nego sastavljanja nove vlasti; Svaka od kombi partija zahtijeva za sebe što veći dio funkcija, kako bi nastavili pljačkati ono malo preostalog i Dodik ih, jednostavno, ne može kontrolisati.


4.

Tako balvan Radovan Višković, takozvani premijer, ostaje da pluta na vrhu izvršne vlasti, ne pitajući se ni za šta, ali je bitno da ima funkciju.


5.

Balvan Višković je u cijeloj priči najmanje bitan; Dodik nije uspio ni da nađe adekvatnu zamjenu za njega, što i jeste prilično težak posao, budući da su u vrhu SNSD-a mahom neznalice, nekompetentni i kriminalni kadrovi, sposobni jedino za ulizivanje i otimanje.


6.

Zbog svega rečenog Dodik je odlučio da sve odgodi, a najavio je da će novi premijer biti on lično: Namjerava da u septembru/oktobru podnese ostavku na poziciju člana Predsjedništva BiH i preuzme Vladu RS.


Tada bi, kako tvrdi, smijenio i Dragana Lukača sa pozicije šefa Hunte, što on ne smije učiniti ni sada, a ni tada! Ali, šta je Dodiku slagati?!


7.

Opcija da se Dodik vrati na poziciju poremijera nije od juče i o njoj se spekuliše otkako je Dodik izabran u Predsjedništvo BiH; Da li će je zaista i realizovati, ubijeđen da je on na čelu Vlade RS najbolja garancija za uspjeh SNSD-a na opštim izborima 2022. godine, vrlo teško je predvidjeti, ali da je taj potez u igri nema dileme.


8.

Dodik je, inače, nepredvidiv, a nakon gubitka Banjaluke i Bijeljine na lokalnim izborima 2020. godine, u kontinuitetu je van sebe - nisu ga smirile ni psihopatološke prijetnje građanima Banjaluke osvetom, (koje već realizuje), niti premlaćivanje mentalnih zakrpljenih vreća Srđana Rajčevića i Srđana Mazalice, već je i u 2021. godini nastavio kontinuitet teških uvreda na račun visokopozicioniranih funkcionera SNSD-a.


9.

Posljednja koja je teško stradala od Dodikov bijesa je Željka Cvijanović: Ovaj put nije letila niz stepenice, kao prije nekoliko godina (tada je bila premijerka), kada je svom Vlasniku, po povratku iz Beča, saopštila loše vijesti, ali je pretrpila verbalnu kočijašku torturu, na jednom od sastanaka vrha Sekte.


10.

Dodik joj je, na sastanku rukovodstva SNSD-a, polovinom februara vulgarno i primitivno psovao, "časteći" je najogavijim uvredama; Psovke su prejezive i preogavne da bi se citirale; Bez dileme, odvratan postupak, na koji Cvijanovićeva nije ni trepnula, ali ni ostali prisutni od kojih niko nije stao u njenu zaštitu. Nema tu iznenađenja, jer to je tako "normalno" u vrhu SNSD!


11.

Razlog Dodikovog brutalnog, bijesnog i bolesnog nasrtaja na Cvijanovićevu nisu novi ogromni kockarski gubici njenog sina Stefana, koji se namiruju iz budžeta RS (uskoro o tome opširnije), kao ni rođendanske proslave njenih sinova, koje se, takođe, plaćaju iz budžeta (i o tome uskoro opširnije)! 


To za Dodika nisu nikakve greške, jer samo za njegove lične potrebe iz budžeta se mjesečno izdvaja preko milion KM. Na crno!


Razlog za zaista jezivi atak na Cvijanovićku je njegov zaključak da ga je ona gurnula vrlo svjesno da napravi javno brojne, neoprostive, greške - Jedna od njih je i prijetnja građanima Banjaluke, o čemu sam detaljno pisao.


12.

Uz sve navedeno, Dodik ne oprašta Cvijanovićevoj udruživanje sa Zoranom Tegeltijom i Draganom Lukačem protiv njega.  


    

13.

Tegeltija i Lukač su spriječili pritvaranje Marine Selak, koja rukovodi SPS-om, kao i podizanje optužnice protiv nje, iako je kvalitetno zadokumentovana; Dodik je insistirao da bude zatvorena, ali je to bio pucanj u prazno, što je samo mali pokazatelj u kolikoj mjeri ga više ne slušaju. 


Ipak treba naglasiti da se Zoran Tegeltija u ovom slučaju pokazao kao pravi “džentlmen” i zbog pozitivnih “poslovnih” iskustava sa Selakovom, nije dozvolio da završi iza  rešetaka zbog falsifikovanja markica na aparatima za igre na sreću, što je bila kriminalna akcija koja je trajala godinama i na kojoj su Selakovi zaradili milione KM. Ok, ni Tegeltija nije tu loše prošao.


14. 

Marina Selak ne samo da nije zatvorena, već je vraćena na posao u Republičku agenciji za igre na sreću, dok njen brat Goran Osnovac Selak, kojeg je Dodik smijenio sa pozicije direktora KPZ “Banjaluka”, tone u hijerarhiji zatvorske uprave i na korak je od zadataka guljenja krompira i mrkve za ručak zatvorenicima. Što bi i odgovaralo njegovim sposobnostima koje je postigao "školovanjem".


15.

Uprkos svemu, Osnovca ne napušta optimizam - tvrdi da će do 15. marta njegov (i sekin) SPS biti u vlasti, iako Dodik stalno tvrdi suprotno - da Selaka nikada neće primiti u koaliciju, jer ga smatra najodgovornijim za poraz njegovog kandidata Igora Radojičića na lokalnim izborima u Banjaluci. 


Budući da su u Dodik i Selak rijetko viđeni lažovi nijedan epilog ove priče nije neizgledan.


16.

Kada smo već kod Radojičića, on je “iznenada” prekinuo najavljenu “dugu političku pauzu” i pojavio se na posljednjoj sjednici CK SNSD-a (26.02.2021.), što ne iznenađuje od beskičmenjaka njegovog kalibra, jer mu je prijeko potrebna bilo kakva funkcijica da pokuša ublažiti svoje teške komplekse, pojačane činjenicom da je niko i ništa.


17.

Šta reći za kraj - Dodik, vulgarni, primitivni autokrata, je privatizovao sve institucije u RS, tako da je potpuno svejedno da li će u septembru/oktobru imati prefiks član Predsjedništva BiH, premijer RS ili, pak, predsjednik parlamenta. 


18.

Moguće je da Dodik do septembra/oktobra naloži parlamentu RS i donošenje dekreta, prema kojem bi on bio i zvanično imenovan na poziciju Mile Nevolja, koju već godinama obnaša, a niko zvanično da to i saopšti. 


Krajnje je vrijeme da se to i obznani, ali i potvrdi u parlamentu, dodjelom Povelje u ruke Mileta Nevolje!