субота, 6. март 2021.

“Estrada”: Trnovit i težak put Dragane Ristić, najpoznatije pjevaljke koja uopšte ne pjeva, od sobarice do pomoćnice ministra; Težak pad Radojičića od soliste hora “Igorovih dječaka” do Kastrata i Dodikove sobarice; Toxic Mask ušao na Farmu


Piše: Slobodan Vasković


1.

Dvije priče o “estradnim umjetnicima” svjedoče koliko mnogo odricanja je potrebno za uspjeh i da se vinu među “zvijezde”, a kako malo treba da od “zvijezda” postanu zaboravljene i zauvijek odbačene od “vjerne” publike.


2.

Uspon Dragane Ristić, najpoznatije pjevaljke koja uopšte ne pjeva, ali zarađuje masne honorare i težak pad na dno Igora Radojičića nekada čuvenog soliste hora “Igorovih dječaka”, svjedočanstvo su o tome kako estrada može da ti da, ali i oduzme sve.


3.

Krenimo sa uspješnijom iz “dueta” Dragana-Igor (imali su namjeru da snime jedan duet, ali nisu stigli), koja je prešla zaista težak i trnovit put od najdublje anonimnosti do zvijezda.


4.

Dragana Ristić, kao i njena Majka Jevrosima (Pupčević) nekada davno radile su pošteni posao sobarica u motelu “Bomi”, koji je u vlasništvu tajkuna Slavka Roguljića.


5.

Tu je prvi put uočava poznati “lovac” na talente i još poznatiji lovac ispod žita Petar Pero Mecena Đokić, koji u Ristićevoj otkriva brojna znanja, ali i da je spremna da se nepjevanjem uzvine do zvijezda.

6.

Pero Mecena prebacuje Ristićevu u restoran Narodne kupštine RS, da bi bila što bliže centru estradnih zbivanja.

7.

Ristićeva nastavlja da se, pod budnim okom Pere Mecene, razvija kao ruža rumena, a o njenom stajlingu brine Majka Jevrosima, koja je i sama estradna umjetnica poznata po tome što niti pjeva, a niti šta misli.


Majka Jevrosima

8.

Pero Mecena, stari Londonski đak, koji ne zna riječi engleskog, ali je završio nepostojeći fakultet u Engleskoj i to na “engleskom” jeziku, iskusnim okom uočava spremnost Ristićeve za dalje napredovanje. I učenje!


9.

Perica Mecenica uspijeva da ubijedi Ristićevu da zvarši fakultet kao i on, a kada je diploma stigla iz gepeka, nastavlja se uspon njegove štićenice, tako da je dobri stari skaut od sreće zapjevao: ”Oj pevaljko lepa seko…” i izgurao najnoviju akviziciju za šefa u restoranu Vlade RS.


10.
Odatle do mjesta pomoćnice ministra bilo je potrebno vrlo malo, tek da Ristićeva što manje otvara usta, kao i Majka Jevrosima; Neotvaranje usta (isključivo na javnim mjestima) rezultovalo je pozicijom pomoćnice ministra trgovine. 


11.

To je razvojni put gđe Dragane Ristić Čavka, koja je sve ove godine (deset) primala unosne honorare za nepjevanje, kako u “Akvani”, tako i na drugim “scenama”. 


12.

Isto se odnosi i na Majku Jevrosimu koja je, skromna kakva jeste, svjesno ostala u sjenci svoje uspješne kćeri, ali joj se uvijek našla pri ruci, kada je trebalo zaraditi honorar nepjevanjem.



I Majka Jevrosima je omastila počupani “brk” u Akvani, a da zinula nije.


13.

Pred Ristićevom je još jedan neostvareni san - da postane ministarka! Nema dileme da će uspjeti, jer Pero Mecena je garancija estradnog napretka i ukivanja u “zvijezde”.


14.

Koliko god je dug, težak i trnovit put do zvijezda, mnogo, mnogo je kraći onaj od zvijezda do sobarice, čak i kada je Dodikova.

15.

Najbolje to pokazuje težak pad i potpuni gubitak podrške “publike” Igora Radojičića, soliste hora “Igorovi dječaci”.


Ovaj talentovani ulizica, beskičmenjak i Moralna Nakaza imao je sasvim drugačiji razvojni put od svoje koleginice Ristić.


16.

Radojičić je krenuo sa pjevanjem na predsjedničkoj funkciji u Narodnoj skupštini RS, gdje ga je, što ti je život, služila/posluživala Ristićeva, zvijezda u nastajanju.


17.

Nakon toga, Radojičić svoj hor “Igorovi dječaci” prevodi u Gradsku upravu Banjaluka, gdje su uspjeli opstati samo jednu sezonu/mandat.


Hor je u toj sezoni potpuno raštiman, nije se više znalo čiji je u čijoj, a solistički nastupi Radojičića doživjeli su potpuni fijasko.


18.

Nakon što je uvidio da je otpjevao svoje, odlučio je da se, kako je rekao, na vrlo dug period povuče sa nemilosrdne estrade.


Međutim, Radojičić ne bi bio najpoznatiji beskičmenjak, moralna nula i potpuni nikogović kada bi držao riječ; Upravo je najpoznatiji po tome - sve bi dao da se ponovo vrati na scenu.


19.

Njegov menadžer Milorad Dodik uočio je da je Igor gotov i smilovao se - odlučio je da mu da malu kamernu scenu, na kojoj će moći nastupati, ali bez Hora. Kao Kastrat. I morati bespogovorno slušati Dodika.



Radojičić je pristao na sve, pa je Dodik odlučio da ga postavi na čelo Regulatorne komisije za energetiku, koja se nalazi u Trebinju.


Uslov je bio da Radojičić spremi i počisti Dodikov apartman u kojem odsjedne kada dođe u Trebinje.


20.

Propali solista Igor Radojičić pristao je i u sebi zapjevao “Pristao sam biću sve što hoće, evo predajem dušu Vragu svome…”, javno Dodiku saopštio da je svjestan kako je “otpjevao svoje”, odrekao se Hora, zaričući se tako što je dupetom sjeo na vrelu ringlu, nekako se odlijepio od nje i već počeo pakovati prnje za Trebinje.



Otputovaće pod uslovom da ne bude uhapšen zbog teških kriminalnih radnji počinjenih tokom njegove propale sezone u Gradskoj upravi Banjaluka.


21.

Nije (u sebi) zapjevao “Pukni zoro”, svoju omiljenu pjesmu, svjestan da njemu više neće na estradi svanuti i da je skroz puk’o; Do mjere da je od njega ostala samo crna tačka nakon igre kojoj nije dorastao i u kojoj je slomljen!


22.

Hor “Igorovi dječaci” biće nemilosrdno počišćen iz Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka, na čijem čelu je Vlado Đajić, poznat i kao Toxic Mask, koju ne skida ni kada šmrče. Nije je skinuo ni kada je ušao na Farmu!



Toliko mu dobro ide ta radnja da je odlučio da je patentira, nakon što objavi niz “naučnih” radova o njoj. Čim stigne od silnih poslova perušanja zdravstva.


23.

Neće biti samo Hor Moralne Nakaze Radojičića rashodovan, već se sprema velika čistka u banjalučkom Gradskom odboru SNSD-a. 


24.

Đajić je dobio odriješene ruke i noge da počisti sve po spisku koji mu je uručen, ali i zadatak da ljude Zorana Tegeltijine gura na što bolje pozicije. 


Na naredbe koje je primio, Đajić je samo snažno šmrknuo, i to nekoliko puta, što je znak da je sve shvatio (prava rijetkost) i da je spreman zamijeniti skalpel motornom pilom! 


25.

Dodik, koji je teško uzdrman u svom menadžerskom poslu, smatra da je forsiranje Zorana Tegeltije najjednostavniji način da razbije sve raspjevaniji Trio “Ergela” koja je protiv njega - Zoran Tegeltija, Željka Cvijanović, Dragan Lukač.


A treba mu i novac koji u enormnim količinama posjeduje Muzički Kartel “Mrkonjićki Klan”, na čijem čelu je Tegeltija. Novac mu treba za nove “scenske” nastupe.


Estrada je nemilosrdna, gotovo koliko i Dodik i njegovi Istrebljivači Naroda.


26.

Đajić već uštimava Orkestar za političke sahrane, a Ristićeva i Majka Jevrosima mogle bi, u ovoj situaciji, zaraditi odličan honorar kao Narikače!