понедељак, 6. август 2018.

Nastavljeno zataškavanje Likvidacije: Policija uništila dokaze iz telefona Ubijenog Davida Dragičevića

piše: Slobodan Vasković



Pripadnici MUP RS uništili su dokaze iz telefona Ubijenog Davida Dragičevića, koji je sigurno bio jedan od najznačajnijih puteva/putokaza do Ubica i Naručilaca Ubistva dvadesetjednogodišnjeg mladića.

Telefon je bio u džepu odjeće Ubijenog Davida Dragičevića, nakon što je njegovo tijelo pronađeno na suhoj površini (adi) u kanalizaciji Crkvena.

U narednih mjesec dana, telefon je “izvještačen”, ali su sa njega uništeni dokazi, odnosno, telefon je kao dokaz potpuno kompromitovan.

Strašnije od toga je što Tužilaštvo, odnosno Glavni okružni tužilac Želimir Lepir i postupajući tužilac Dalibor Vrećo kriju ovu činjenicu.

Šta se desilo?  

Prilikom vještačenja telefon je otišao online, odnosno konektovan je na net, što je bilo pogubno po dokaze u njemu.

Kada je telefon konektovan na net, on je povukao sve update sa Vibera, Whatsapp-a… i drugih aplikacija. 

To, praktično, znači sledeće: ako se David  dopisivao sa nekim preko pomenutih aplikacija (a nema sumnje da jeste), i ako su ti sa kojima se dopisivao izbrisali poruke nakon što je pretučen, otet, mučen, likvidiran, sve te poruke su, nakon ponovne konekcije na net, izbrisane!

Na taj način izbrisani su i dokazi.

Konektovanje na net mijenja strukturu fajl sistema, koja mora biti identična onoj kada je telefon isključen. 

Davidov telefon je isključen 18.03. u 02 časa i 40 minuta i nikako se, nakon pronalaska nije smio konektovati, ali upravo to je učinjeno! 

Forenzički gledajući to je katastrofa.

Ono što je još šokantnije jeste činjenica da se, prema mojim izvorima iz policije i tužilaštva, u telefonu Ubijenog Davida sada, između ostalog, nalaze slike sa Mirnih okupljanja građana koji zahtijevaju pronalazak Naručilaca Ubistva, Ubica i njihovih saučesnika.

Nema nikakve dileme da je ovdje riječ o svjesnom uništavanju dokaza, kao što nema dileme da je i u ovom nedjelu Tužilaštvo saučesnik, jer krije podatak da je telefon Ubijenog Davida kao dokaz potpuno kompromitovan.



Neophodno je podnošenje krivične prijave i otvaranja krivične istrage protiv Vrha MUP-a RS, Tužilaca Lepira i Vreće i brojnih drugih, koji su učinili sve da onemoguće istragu o Ubistvu Davida Dragičevića.

Isto  tako, krajnje je vrijeme da reaguje Visoki sudski i tužilački savjet i naloži promjenu Lepira i Vreće, jer je kristalno jasno da oni učestvuju u prikrivanju Likvidacije i sakrivanju dokaza koji bi mogli odvesti do Ubica i Naručilaca Ubistva.

VSTS mora preduzeti mjere, jer svojim nečinjenjem Mahmut Švraka, Republički tužilac, dio je postave koja radi na opstrukciji istrage. 

Da nije, Švraka bi već reagovao nakon nestanka gaća Davida Dragičevića, koje su Krunski dokaz o tome na koji način je Likvidiran! Nestanak tog dokoaza u Tužilaštvu su prvo krili, a potom je Lepir taj dokaz javno minimizirao, bez ijedne validne činjenice za to.


Neshvatljivo je i neprihvatljivo da se i dalje nijemo posmatra kako čelnici institucija MUP-a RS i Tužilaštva uništavaju dokaze, onemogućavaju bilo kakvu istragu oko Ubistva, a da niko ne reaguje. 

Pokretanja krivičnog postupka protiv navedenih je neophodno, a krivično djelo se može izvršiti radnjom činjenja ili nečinjenja. 

Teško je za vjerovati da će Siniša Kostrešević, koji sada vodi istragu i kojem je sve navedeno, bez sumnje, poznato, napraviti iskorak i podnijeti krivične prijave. Zato je neophodno nači druge, zakonom propisane, načine da se daljem zataškavanju Ubistva stane u kraj i da se, bar za početak, počne sa procesuiranjem odgovornih za uništavanje dokaza, njihovu krađu i, samim tim, pomaganje u prikrivanju Ubica Davida Dragičevića, Naručilaca tog Ubistva i pomagača u likvidaciji!

David Dragičević nestao je u noći 18.03. ove godine.



Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, rekao je da su njegovog sina likvidirali pojedini pripadnici MUP RS, 23.03.2018. godine, u periodu od 22-23 časa. Nakon toga njegovo tijelo je bačeno u kanalizaciju Crkvena.

“Zadnji put je mučen između 20 časova i 21 čas i 30 minuta, 23.03.2018. godine”, rekao je Dragičević.

Tijelo Davida Dragičevića nađeno je u kanalizaciji Crkvena 24.03. ove godine.

Davor Dragičević apsolutno je u pravu kada tvrdi da su njegovog sina Davida likvidirali pojedini pripadnici MUP-a RS. Isti su, ujedno, i članovi NarkoKartela koji hara Banjalukom, ali i drugim gradovima u RS.



Saučesnici u Ubistvu Davida Dragičevića su ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal, direktor Policije Darko Ćulum, Nedeljko Lubura, načelnik Uprave za borbu protiv terorizma, Dejan Mitrić, Bojan Karanović (svi pripadnici MUP RS); tužioci Želimir Lepir, Dalibor Vrećo, Saša Labotić, Lukačev savjetnik Predrag Ćeranić, Željko Karan, patolog, Mišo i Đorđe Rađen i drugi… (nastaviće se)