недеља, 19. август 2018.

Lepir inkasirao 400.000 KM za oslobađajuću presudu pljačkašima Rajfajzen banke; Asistirao mu Ćulum; Vrećo i Ilić djelovali zajedno kao botovi u namjeri da rasture FB Grupu “Pravda za Davida”

piše: Slobodan Vasković



1.
Želimir Lepir, Glavni okružni tužilac, napredovao je u karijeri kriminalca - u slučaju zločina Teškog Ubistva Davida Dragičevića doveo se u poziciju jednog od direktno odgovornih za njegovu likvidaciju, jer nije preduzeo nikakvu istragu u periodu 18.03.-24-03., u vrijeme kada se David vodio kao nestala osoba.

2.
Da je preduzeo bilo kakve istražne radnje u tom periodu, kao što su skidanje video zapisa sa nadzornih kamera u centru grada, potom uzimanje ispisa sa baznih stanica u tom dijelu Banjaluke…, realno je postojao osnov da David bude pronađen živ i tako se spriječi njegova likvidacija.

3.
Ništa od toga Lepir nije učinio, a morao je, jer je Davidov nestanak prijavljen 18.03. i Tužilaštvo je, po službenoj dužnosti, moralo da reaguje.

4.
Nakon što je pronađeno tijelo ubijenog Davida, Lepir je, mimo zakona, odredio Dalibora Vreću za postupajućeg tužioca, kako bi zajedno sa njim vršio opstrukciju istrage i spriječio hapšenje Naručilaca Ubistva, Ubica i njihovih saučesnika. 



5.
Tako su Lepir i Vrećo postali direktni saučesnici u likvidaciji Davida Dragičevića.

6.
Vrećo, umjesto da istražuje ubistvo, omogućavao je organizatorima likvidacije da pokušaju razoriti FB Grupu “Pravda za Davida”, jer nije dao naredbu da se istraže tri profila za koje se, gotovo sa sigurnošću, moglo tvrditi da djeluju u interesu Naručilaca Ubistva i Ubica. 

7.
Jedan od njih je bot “Milica Vukmir”, iza kojeg je stajao direktno Vrećo, dok postoje još dva bota iza kojih je Darko Ilić. Nedavno je jedan od njih javno raskrinkan. 



Uz ova tri glavna bota, djeluje još čitava armija tih nakaza koje predvodi Dejan Mitrić, načelnik Jedinice za prevenciju u Upravi za borbu protiv terorizma.

8.
Da li iznenađuje ovakvo ponašanje tužilaca? Ni slučajno, jer su oni poodavno dio zločinačke organizacije. I Lepir i Vrećo.

Prvi je u nekoliko navrata uzeo velike pare za sumnjive oslobađajuće presude, dok je Vrećo učestvovao, pod vođstvom Miodraga Bajića, zamjenika Republičkog tužioca i Darka Ilića, njegovog šefa istraga, u niz akcija oslobađanja visokih funkcionera za teška krivična djela, za šta su bogato nagrađeni.



9.
Nije Lepir uzeo samo od kriminalca Mehe Adrovića stan u Beogradu i 50.000 KM za oslobađajuću presudu u vrijeme dok je bio sudija Okružnog suda u Banjaluci, za oslobađajužu presudu zbog pljačke Nove banjalučke banke (2004. godine).



U istom kapacitetu spriječio je i kažnjavanje pljačkaša Rajfajzen banke, koji su opljačkali dva i po miliona KM iz vozila koje je prenosilo taj novac.

10.
To je čuvena spektakularna pljačka iz decembra 2004. godine.

11.
Njeni glavni akteri bili su Silvio Šobot i Slaviša Koprena, kao i A.B.K., ali nikada nisu odgovarali za to nedjelo, iako im je suđeno više puta. Svaki put oslobodio ih je Lepir, da bi to na kraju učinio i Vrhovni sud u demebru 2007. godine.

12.
Lepir je za ovu oslobađajuću presudu inkasirao 400.000 KM; Dio novca iz pljačke dobio je i Darko Ćulum, aktuelni direktor Policije koji je u to vrijeme bio u istrazi otimačine. Ćulum je sve učinio da se pljačka ne istraži do kraja, a Lepir je udario završni oslobađajući pečat.

13.
Sve ovo potvrđeno mi je iz nekoliko izvora iz pravosudnopolicijskih, ali i kriminalnih krugova! Što su se, ako ćemo pošteno, gotovo pa stopili u jedan krug.



14.
Vrhovni sud RS je u decembru 2007. godine pravosnažno oslobodio Šobota i Koprenu za oružanu pljačku dva i po miliona KM, koja se desila kod Ljubačeva, u neposrednoj blizini Banjaluke.

Vrhovni sud RS je tako potvrdio prvostepenu presudu, koju je Šobotu i njegovom saučesniku iz optužnice Slaviši Kopreni (36) izrekao Okružni sud u Banjaluci. Preciznije, bile su dvije presude, obje oslobađajuće i obje je donio Lepir.

15.
Cijena sitnica - 400.000 KM, kako sam već naveo.

16.
Kao pravosudni cinizam ostalo je Lepirovo obrazloženje, u to vrijeme predsjednika Sudskog vijeća, koji je nakon izricanja oslobađajuće presude Šobotu i Kopreni istakao da "postoje opravdane sumnje da su optuženi opljačkali dva i po miliona KM, ali sud nije imao dovoljno čvrstih dokaza da ih proglasi krivim". 



17.
Kako će i imati kada je Lepir uzeo ogroman novac da svaki dokaz učini ništavim?! 

Tužilaštvo tada nije imalo šanse da bilo šta dokaže, a Šobot i Koprena su kupljenu slobodu proslavili uz sveopštu škripu i turiranje motora ispred banjalučkog suda.

18.
Šobot i Koprena su tako oslobođeni optužnice koja ih je teretila da su 1. decembra 2004. godine sa još tri nepoznata lica, maskirani kao SFOR-ovi vojnici i naoružani SFOR-ovim automatskim puškama na putu Banjaluka - Kneževo presreli blindirano vozilo Agencije za obezbjeđenje "Alarm West" iz Sarajeva i ukrali dva i po miliona KM.



19.
Koliko je Šobot opasan svjedoči podatak da je policija kod njega u avgustu 2013. godine zaplijenila, kako su tada saopštili, 14,3 kilograma eksploziva i veća količina vojnog naoružanja i municije.


20.
David Dragičević nestao je u noći 18.03. ove godine.

Davor Dragičević
Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, rekao je da su njegovog sina likvidirali pojedini pripadnici MUP RS, 23.03.2018. godine, u periodu od 22-23 časa. Nakon toga njegovo tijelo je bačeno u kanalizaciju Crkvena.

“Zadnji put je mučen između 20 časova i 21 čas i 30 minuta, 23.03.2018. godine”, rekao je Dragičević.

Tijelo Davida Dragičevića nađeno je u kanalizaciji Crkvena 24.03. ove godine.

Davor Dragičević apsolutno je u pravu kada tvrdi da su njegovog sina Davida likvidirali pojedini pripadnici MUP-a RS. Isti su, ujedno, i članovi NarkoKartela koji hara Banjalukom, ali i drugim gradovima u RS.



Saučesnici u Ubistvu Davida Dragičevića su ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal, direktor Policije Darko Ćulum, Nedeljko Lubura, načelnik Uprave za borbu protiv terorizma, Dejan Mitrić, Bojan Karanović (svi pripadnici MUP RS); tužioci Želimir Lepir, Dalibor Vrećo, Saša Labotić, Lukačev savjetnik Predrag Ćeranić, Željko Karan, patolog, Mišo i Đorđe Rađen i drugi… (nastaviće se)