уторак, 7. август 2018.

Ilićeve laži o baznim stanicama

piše: Slobodan Vasković



Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal MUP RS, mnogo toga je slagao na pres konferenciji 26.03., na kojoj je, između ostalog, lažno optužio Ubijenog Davida Dragičevića da je opljačkao kuću Đorđa Rađena.

“Što se tiče provalne krađe u toj kući rekao sam vam dokaze koje sam vam iznio, koji nesporno ukazuju da je lice prije nego što je smrtno stradalo izvršilo tu provalnu krađu. To je činjenica”, beskrupulozno je slagao Ilić tog 26.03..

Kasnijom istragom je utvrđeno da David Dragičević uopšte nije bio te noći, 18.03., u kući Rađenovih i da je sva priča oko navodne pljačke tek odvlačenje pažnje od Naručilaca Ubistva i Ubica dvadesetjednogodišnjeg mladića.

Nije kriminalizacija Žrtve jedino zlo koje je počinio Ilić tog 26.03.

Slagao je i da je MUP RS, odnosno njegova Uprava, izuzela ispise baznih stanica sa ključnih mjesta iz te noći - od Trga Krajine, preko Metalske škole, pa do naselja Lauš.

Na novinarsko pitanje da li su sudionici tuče (ispred kafea “Meta”, 17.03., op.aut.) sumnjivi u vezi sa nasilnom smrti Davida Dragičevića, Ilić je odgovorio negativno.

“Drugo, kriminalističke obrade tih lica, njihovi telefoni, bazne stanice, kretanje u potpunosti smo to... alibi, to smo u potpunosti rasvijetlili
Znači sve su te činjenice u potpunosti rasvjetljene tako da u tom momentu vrlo jasno zbog spekulacija kažem da nema indicija koje na to ukazuju”, rekao je Ilić.

Ilić je izgovorio notornu laž pominjući bazne stanice i rasvjetljavanje bilo čega na osnovu ispisa sa njih. 

Nema ispisa baznih stanica sa ključnih mjesta, niti ih je MUP RS tražio, sve do 27.04., kada je UKP (na čijem čelu je Siniša Kostrešević, koji je istragu preuzeo 19.04.) dostavili prijedlog nadležnom Tužilaštvu da donese naredbu operateru telekomunikacija “za dostavljanje cjelokupnog telekomunikacionog saobraćaja ostvarenog/registrovanog na baznim stanicama koje pokrivaju uži prostor grada Banjaluka”.


Tek mjesec dana nakon Ilićeve laži o baznim stanicama, a gotovo mjesec i po dana nako što je nestao David Dragičević, policija je Tužilaštvu uputila prijedlog za ispis baznih stanica.

Učinio je to Kostrešević, a ne Ilić. Međutim, problem je što, prema riječima stručnjaka, podaci na baznim stanicama ostaju oko mjesec dana, nakon čega ih prebrišu novi podaci.

Jasno je da Ilić i oni koji ga podržavaju nisu htjeli, ni pomišljali, da izvuku podatke sa baznih stanica na vrijeme, da bi na osnovu njih precizno identifikovali kretanje kako Davida Dragičevića do nestanka, tako i drugih lica koja su se te noći našla na užem gradskom području.

Nakon svih kriminalnih djela, opstrukcija istrage, grešaka namjerno napravljenih gdje god se moglo pogriješiti, kompromitacije telefona Ubijenog Davida kao dokaza… koje su počinili pojedinci iz MUP-a RS, sam po sebi se nameće zaključak da je Ilić o baznim stanicama svjesno lagao i da mu je cilj bila potpuna obmana javnosti. 

To je notorno, kao što je jasno da je to samo jedan, u ogromnom nizu, kriminalnih poteza Ilića i onih koji ga štite.

Neuzimanje ispisa baznih stanica na vrijeme, kompromitacija telefona kao dokaza, nestanak gaća, nađenih na tijelu Ubijenog Davida Dragičevića…, ćutanje Tužilaštva o svemu, prikrivanje svih tih nedjela sa njihove strane, jasno ukazuju da je i dalje na djelu zataškavanje zločina Teškog ubistva Davida Dragičevića.

I da ta aktivnost neće stati, dok god su u vrhu MUP-a RS osobe koje su organizovale prljavi pres 26.03., ali i dok god istragu “vode” tužioci Želimir Lepir i Dalibor Vrećo!

David Dragičević nestao je u noći 18.03. ove godine.



Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, rekao je da su njegovog sina likvidirali pojedini pripadnici MUP RS, 23.03.2018. godine, u periodu od 22-23 časa. Nakon toga njegovo tijelo je bačeno u kanalizaciju Crkvena.

“Zadnji put je mučen između 20 časova i 21 čas i 30 minuta, 23.03.2018. godine”, rekao je Dragičević.

Tijelo Davida Dragičevića nađeno je u kanalizaciji Crkvena 24.03. ove godine.

Davor Dragičević apsolutno je u pravu kada tvrdi da su njegovog sina Davida likvidirali pojedini pripadnici MUP-a RS. Isti su, ujedno, i članovi NarkoKartela koji hara Banjalukom, ali i drugim gradovima u RS.



Saučesnici u Ubistvu Davida Dragičevića su ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal, direktor Policije Darko Ćulum, Nedeljko Lubura, načelnik Uprave za borbu protiv terorizma, Dejan Mitrić, Bojan Karanović (svi pripadnici MUP RS); tužioci Želimir Lepir, Dalibor Vrećo, Saša Labotić, Lukačev savjetnik Predrag Ćeranić, Željko Karan, patolog, Mišo i Đorđe Rađen i drugi… (nastaviće se) 

Dodatak: Ilić - dio izjave sa presa 26.03. (stenogram)
Novinarka Snježana Mitrović N1: Da li su sudionici tuče, koji su priznali tu tuču, u ovom slučaju potencijalno sumnjivi zbog dospijeća tijela u vodu?
Ilić: Ne. Ne.

Novinarka Snjezana Mitrović N1: Oni su isključeni kao osumnjičeni?
Ilić: U ovom momentu su isključeni, a hoćete da vam obrazlažem... Zato što postoje, sad sam vam objasnio, sve kompletno kretanje pokojnog je snimljeno video nadzorom znači da je bilo još nekih lica koja su se tu kretala bila bi i ona... to je jedan samo... bila bi i ona snimljena. 
Drugo, kriminalističke obrade tih lica, njihovi telefoni, bazne stanice, kretanje u potpunosti smo to... alibi, to smo u potpunosti rasvijetlili. 

Znači sve su te činjenice u potpunosti rasvjetljene tako da u tom momentu vrlo jasno zbog spekulacija kažem da nema indicija koje na to ukazuju.