недеља, 2. јул 2017.

Smirivanje ljetine

piše: Slobodan Vasković

1.
Restrukturiranja duga Republike Srpske, koji iznosi preko šest milijardi maraka, neće biti.

Novac, uprkos spinovima iz Režima, neće stići iz Kine, posebno ne iz Rusije; Niko od velikih kreditora ni ne razmišlja o pomenutom projektu.

2.
Riječ je o ogromnoj sumi i nije dovoljno da entitetska vlast bude garant povrata; Potrebno bi bilo da BiH garantuje vraćanje tih sredstava.

3.
Uz navedeno, kredibilnost Vlade RS je upitna, jer je netransparentnost njena glavna odlika; Rastu obaveze, pošto se ne ne plaća gotovo ništa dobavljačima i sve je svedeno na isplatu plata, penzija i invalidnina.

4.
Koliki je problem sa novcem, svjedoči i podatak da Vladi RS ne odgovara ni multilateralna kompenzacija; Zadnji put nisu prijavili nijednu obavezu u taj sistem, iako je upravo Vlada RS, početkom godine, donijela odluku o obavezne četiri multilateralne kompenzacije.

“Prednosti multilateralnih kompenzacija su što učesnicima istovremeno omogućavaju izmirenje obaveza i naplatu potraživanja, čime učesnici smanjuju nelikvidnost privrede, te aktivno doprinose stvaranju povoljnijeg ekonomskog ambijenta u Republici Srpskoj”, naveli su iz Poreske uprave, 27.02.o.g. (swot.ba)

5.
Vladi RS ne odgovara sistem koji je naložila, jer djeluju po principu “zgrabi i ne plati”, odnosno naplaćuju svoja potraživanja, a ne plaćaju obaveze drugima. 

6.
To je samo jedan od parametara potpune besparice.

Režimu, do kraja godine, treba da namakne, uz tekuće prilive, cca 400 miliona KM, kako ne bi proklizali u “Grčki scenario”.

7.
Jedina šansa su im banke i i osiguravajuće kuće, koje imaju viška novca, jer ga nemaju kome plasirati, pošto je privreda poodavno na koljenima. 

Da li će Vada RS uspjeti da nađe pomenutih 400 miliona KM, primarno zavisi od velikih stranih banaka, čije “kćerke” u BiH jedine imaju toliki novac. 

Finansijski stručnjaci smatraju da će aktulena izvršna vlast teško moći da obezbijedi potrebnih 400 miliona, jer strane banke ne žele više davati novac ovoj Vladi RS, zbog već navedenih razloga.

Uz navedeno, poseban problem je što u 2018. dospijeva na otplatu cca 930 miliona KM.

8.
Republika Srpska je “u banani”, a projekcije su sve crnja od crnje.

Izlaz je u dogovoru sa MMF-om i ostalim velikim kreditorima, ali dešavanja oko pokušaja prodaje rudnika “Ljubija” (to je bila  stvarna slika ove vlasti) dodatno su udaljile svjetske finansijske institucije od ovih prostora. 

9.
Milorad Dodik je, bez sumnje, svjestan da mu je finansijski dio “političkog trbuha” najmekši i traži novac na sve strane, ali je, do sada, sve to bilo neuspješno i poražavajuće po njegove nade.

Sva njegova priča o tome da će “novac stići na jesen” je tek zavaravanje; Prazan spin koji ima za cilj da “drži vodu” do početka godišnjih odmora, nakon kojih slijedi ogorčena bitka za svaku marku i trka sa vremenom: Ne nađu li se pare, lako može doći do socijalne eksplozije.

10.
Narod baš preglasno ćuti, a to je snažna i opasna opomena za svaki Režim.

11.
Prazan Skup na Kozari, povodom 75. godina od Bitke na Kozari, veoma je čvrst i opominjući argument.

12.
Jesenja rekonstrukcija Vlade RS je, zbog svega navedenog, nesporna, ali nikakvo iznenađenje ne bi trebala biti ni kompletna promjena izvršne vlasti. 

Besparica je tolika da ni Željka Cvijanović, iako najlojalnija Dodiku, više ne može biti sigurna da će je poslušnost održati “u sedlu”.

Ako para ne bude, a pravo bi čudo bilo da ih bude, onda su žrtve u “ljudskim resursima” neminovnost.

13.
SDS je završio stranačke izbore i Vukota Govedarica sada može početi da se bavi i drugim pitanjima, sem unutarpartijskih.

Govedarica je dobio gotovo maksimum mogućeg koji je očekivao od unutarstranačkih izbora i odgovornost je sada, u potpunosti, na njemu za dalje djelovanje SDS-a.

14.
Govedarica je, tokom stranačkog izbornog procesa, preživio dvostruko razapinjanje, interno i eksterno; Sada je sve to ostavio iza sebe i ima čistu situaciju - na koga iz stranke, što mu je i najvažnije, zaista može računati; Vriska vječitih gubitnika su tek neizlječive frustracije, nikakve, čak ni male, prepreke.

SDS bi trebalo da se sada mane bavljenja samima sobom i počne baviti suštinskim problemima naroda; Oni su toliko veliki, prelako uočljivi i nikako ne idu u prilog vlasti, da im ne bi trebalo predstavljati problem napraviti nekoliko snažnih koraka naprijed u javnosti i kod tog istog naroda.

15. 
Ne postoji nijedan razlog da iko iz vrha SDS-a ode na godišnji odmor. Posebno ne Vukota, jer je “smirio” ljetinu. Što je bio perfektan domaćinski, ali i marketinški potez, istina nedovoljno iskorišten. 

16.
Dodik je gostovao na ATV-u: Bitne su dvije stvari koje je prećutao i jedna neistina koju je izgovorio.

Prećutao je pominjanje kandidature Nebojše Radmanovića za predsjednika RS i ni riječ nije rekao o radu Zorana Tegeltije, ministra finansija.

Izrekao je neistinu kada je ustvrdio da “Ambasada SAD u BiH nikada nije bila manje značajna nego sad”. Upravo je suprotno: Ambasada SAD u BiH danas je višestruko značajnija nego prije desetak godina; U stvari, u poslednjih desetak godina, danas je najznačajnija. Razlozi su opštepoznati. 

17.
Ostanite sa mnom.