четвртак, 13. јул 2017.

Optužnica protiv Karana, Zmijanjca, Reljića i Petkovića

piše: Slobodan Vasković

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Siniše Karana, predsjednika Komisije za sprovođenje referenduma, koji je održan 25.09.2016.

Osim Karana optuženi su i Goran Zmijanjac, Dragoljub Reljić i Milan Petković. Svi oni terete se za nepoštivanje Odluke Ustavnog suda BiH o 

Optužnica je proslijeđena Sudu na potvrđivanje.

U optužnici nema Milorada Dodika i Željke Cvijanović. 

Opširnije u tekstu portala žurnal.info


Tužilaštvo BiH u predmetu “referendum” podiglo optužnicu protiv Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana  Zmijanjca i Milana Petkovića zbog krivičnog djela “Nepoštivanje odluke Ustavnog suda”. U optužnici koja je dostavljena Sudu BiH ne nalaze se imena predsjednika RS-a Milorada Dodika i premijerke Željke Cvijanović. Kao što je Žurnal već najavio , obustavljanje istrage i izbacivanje Dodika i Cvijanovićke iz optužnice u predmetu “referendum” direktna je odluka v.d. glavne državne tužiteljice Gordane Tadić.

Podsjećamo, predmet referendum formiran je u septembru prošle godine, nakon što su vlasti RS-a odlučile da, unatoč zabrani Ustavnog suda BiH, održe referendum o Danu RS. 
Dan nakon referenduma, upućen je poziv za ispitivanje Milorada Dodika u svojstvu osumnjičenog, ali se on nije odazvao. Tek nakon što je krajem decembra prošle godine Sudu BiH poslan zahtjev za izdavanje naredbe za privođenje predsjednika RS-a, Milorad Dodik se “dobrovoljno” pojavio u zgradi Tužilaštva. Kako bi izbjegao medije, čelnici Tužilaštva BiH omogućili su mu da na ispitivanje dođe kroz sporedni ulaz, a tek nakon što je on napustio zgradu, izdato je saopćenje za javnost. 
Kada je u pitanju tada osumnjičena premijerka RS-a Željka Cvijanović, ona je na ispitivanje pozvana krajem januara, ali se nije pojavila zbog službenog puta u SAD. Ispitana je tek početkom marta, od kada u Tužilaštvu BiH traje “analziranje prikupljenih dokaza”. 

Osim Cvijanovićeve, u ovom predmetu ispitivani su još i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, te zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirko Šarović. Ali ni njihova imena, prema informacijama Žurnala, neće se naći na optužnici Tužilaštva BiH. 

Jer organizovanje referenduma kojeg je zabranio Ustavni sud BiH za Gordanu Tadić i njene tužitelje nije rušenje ustavno-pravnog poretka BiH.