среда, 19. јул 2017.

Slučaj “Slučaja Referendum”; Talić odlično rješenje umjesto Balabana

piše: Slobodan Vasković

Edvard Munk: Krik
1.
Sud BiH odbacio je optužnicu protiv Siniše Karana i još tri osobe, čime je, bar u najsitnijem mogućem, mikronskom, detalju, bar privremeno spaseno Pravosuđe BiH.

Ruku na srce, navedenu, što ne reći, krivotvorenu optužnicu bilo je mnogo mnogo teže potvrditi, (bio bi to gigantski čin bezakonja), nego odbaciti, iz prostog razloga što je usmjerena protiv lica koja nisu odgovorna za nezakonito sprovođenje referenduma u RS, 25.09.2016. godine; Istovremeno, iz te optužnice su teškom i silnom zloupotrebom institucije Tužilaštva BiH, istjerani najodgovorniji za bezakonje. 

Nema dileme da je najodgovorniji Milorad Dodik, kao što nema dileme da je Tužilaštvo BiH, nakon debakla, mrtva institucija u koju niko ne može imati ni minimum povjerenja.

2.
Tužilaštvo BiH sahranilo je samo sebe, pokazujući se nekompetentnim, nedoraslim, potencijalno korumpiranim i sasvim izvjesno političkim orkestrom, kojim diriguje nekolicina ključnih funkcionera u BiH; Oni su Tužilaštvo BiH pretvorili u svoj lični alat i to je činjenica koju je nemoguće demantovati.

3.
Ta Činjenica, da je Tužilaštvo BiH Oruđe u šakama Grupe Moćnika opasnih namjera, trenutno je najveći bezbjednosni problem u BiH; Jer se to oruđe može vrlo lako, “pravilnom upotrebom”, iskoristiti za izazivanje sukoba.

4.
Te namjere kristalo oslikava najnovije “dostignuće” Tužilaštva BiH - formiranje predmeta po prijavi izetbegovića protiv Dodika; Ne budimo nerazumni: u ovom slučaju, kao i brojnim drugim, Dodik i Izetbegović su na istoj strani, oni su kreatori ovih/ovakvih tužilačkih dramotela, (u režiji Čovića i još ponekih); Ovaj poslednji im služi za odvlačenje pažnje od pada “referenduma”, od “revizije”, od Čovićevih navodnih ratnih zločina…

5.
Sve navedeno je samo vrlo prljava igra vodećih političara, usmjerena direktno protiv institucija BiH, koje oni vrlo uspješno miniraju već decenijama sa dva cilja: Zaštiti sebe i interesne grupacije koje vode od bilo kakvog progona i, istovremeno, sluditi narod(e) što više, kako ne bi vidjeli ni drveta ni šume.

6.
Naizgled jednostavno, ali vrlo je to sofisticirana igra u kojoj učestvuju vladajući političari, vladajući pravosudni šampioni bezakonja, drskosti, bezobrazluka, blasfemije i vladajući mediji.

7.
Dodik, koji je po drugi put, bukvalno, raznio Tužilaštvo BiH u paramparčad i i njegova jasna, javno emitovana krivica za bezakonje, koje se manifestovalo svjesnim nepoštivanjem Odluke Ustavnog suda, manje su bitni od notornog dokaza da Odluke Ustavnog suda nije ispoštovalo ni Tužilaštvo BiH.

8.
Tužilaštvo BiH bilo je obavezno, Rješenjem Ustavnog suda, da nađe krivce za nesprovođenje odluka Ustavnog suda, koje je isti taj Ustavni sud označio kao krivično djelo.

9.
Tužilaštvo BiH to nije učinilo, što je dokazao Sud BiH, odbijanjem njihove iskonstruisane optužnice, usmjerene protiv onih koji nemaju nikakvu odgovornost za nesprovođenje Privremene mjere Ustavnog suda BiH, pa se postavlja pitanje ko će sada biti odgovarn za nesprovođenje i svjesno kršenje odluka Ustavnog suda BiH, jer ovo više nije “Slučaj Referendum”, već “Slučaj Slučaja Referendum”?!

10.
Hodogram:
“Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprječava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, precizirano je u članu 239 KZ BiH.

Neizvršenje Privremene mjere krivično djelo
Dodik je prekršio Zakon, jer je odbio da izvrši konačnu i izvršnu Odluku Ustavnog suda BiH; Preciznije, Dodik je odbio da izvrši Privremenu mjeru Ustavnog suda BiH, koja je konačna i izvršna odluka; O njoj nema rasprave i takve odluke moraju biti sprovedene. 

Neizvršenje takvih odluka je krivično djelo.

Ustavni sud BiH, 17.09.2016. godine, donio je Privremenu mjeru o zabrani održavanja referenduma u RS i bilo kakvih aktivnosti po tom pitanju, dok Ustavni sud BiH ne odluči o ustavnosti Odluke Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma.

Donošenju Privremene mjere prethodila su dva značajna događaja:

26.11.2015. - Ustavni sud BiH donio je Odluku o ukidanju datuma Dana Republike Srpske i naložio Narodnoj skupštini RS da u roku od šest mjeseci uskladi Zakon o praznicima RS sa tom Odlukom.
"Mi nećemo provesti odluku Ustavnog suda, a sudije Odluku mogu okačiti mačku o rep”, rekao je Dodik 28.11.2015.. 

15.07.2016. - Narodna skupština RS donijela je Odluku o održavanju referenduma, na kojem je bilo pitanje: Da li podržavate da se 09.01. obilježava i slavi kao Dan RS i utvrdila da će se referendum održati 25.09.2016. Parlament je formirao i Komisiju za provođenje referenduma, sastavljenu od 9 članova.

Zabrana: Dodik preuzima odgovornost
Nakon ove Odluke Narodne skupštine RS, uslijedila je Privremena mjera o zabrani (obustavljanju odluke) održavanja referenduma, koju je Ustavni sud BiH donio 17.09.2016. godine. Isti dan Ustavni sud BiH odbio je apelaciju Naodne skupštine kojom je traženo preispitivanje Odluke tog suda, donesene 26.11.2015. godine.

Kvaka je u sledećem: Dodik je bio u problemu što nije ispoštovao Privremenu mjeru Ustavnog suda BiH, dok se Ustavni sud BiH ne izjasni o ustavnosti odluke Narodne skupštine o raspisivanju referenduma!

Dodik je, nakon donošenja Privremene mjere, izjavio: ”Ustavni sud BiH ne može obustaviti odluku Narodne skupštine RS, nju može poništiti samo Skupština, a ona neće zasjedati po tom pitanju. Mi ćemo održati referendum”! (17.09.2016.)
“Cijeloj Republici Srpskoj mogu samo da poručim da izađu na referendum i da sam spreman da ponesem odgovornost za ovaj proces”, rekao je Dodik 18.09.2016. u Trebinju i ovom izjavom, defakto, preuzeo svu odgovornost za posledice koje će izazvati održavanje referenduma.   

25.09.2016. - Održan je referendum 

30.09.2016. - Ustavni sud BiH donosi Rješenje o neizvršenju, kojim se utvrđuje da Narodna skupština nije izvršila Odluku Ustavnog suda od 26.11.2015. i da prestaje da važi odredba Zakona o praznicima, prema kojoj se 09.01. obilježava kao Dan RS.

01.12.2016. - Ustavni sud BiH poništio je rezultate referenduma održanog 25. septembra 2016. godine zato što je referendum proveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula 2016. za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u saglasnosti s Ustavom BiH.

Utvrđeno je da navedena odluka o raspisivanju republičkog referenduma nije u saglasnosti s članom I/2. i članom VI/5. Ustava BiH zato što je tom odlukom utvrđeno referendumsko pitanje o kojem već postoji konačna i obavezujuća odluka Ustavnog suda kao institucije BiH, a takvu odluku su dužni poštovati svi organi i institucije javne vlasti.

Ovo Rješenje (kao i prethodna) Ustavni sud BiH je dostavio Tužilaštvu BiH, koje je već ranije (20.09.2016.) otvorilo istragu u vezi sa ovim slučajem.

Ustavni sud konstatuje da je izvršeno krivično djelo i traži identifikaciju počinilaca

Šta je ovdje bitno naglasiti; Ustavni sud Rješenjem obavještava Tužilaštvo BiH da je počinjeno krivično djelo, jer nije izvršena odluka o privremenoj mjeri i traži procesuiranje odgovornih!

Rješenjem se već konstatuje da je izvršeno krivično djelo i to konstatuje Ustavni sud, što znači da Tužilaštvo BiH ima zadatak da identifikuje počinioce krivičnog djela i da ih procesuira, a Sud BiH da odredi kaznu, poštujući sva prava optuženih

Jednostavnije rečeno, u predmetu “referendum” je Ustavni sud BiH već presudio da je počinjeno krivično djelo i jasno je da Tužilaštvo i Sud BiH ne mogu/niti smiju ignorisati to Rješenje Ustavnog suda BiH i da, shodno tome, moraju pronaći odgovorne za počinjenje tog krivičnog djela i presuditi im u skladu sa Zakonom! 

To, praktično, znači da je Tužilaštvo BiH moralo podići optužnicu protiv Milorada Dodika, a Sud BiH mu je morao izreći kaznu, u skladu sa članom 239., jer je počinio krivično djelo neizvršenja Odluke Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri zabrane održavanja referenduma, koja je, kako sam to već naveo, konačna, o njoj nema rasprave i takve odluke moraju biti izvršene; Ako se ne izvrše čini se krivično djelo!!!

11.
Tužilaštvo BiH donijelo je odluku o nesprovođenju istrage protiv Dodika, potom im je pala montirana optužnica, pa je jasno da su tužioci, koji su se bavili ovim predmetom, počinili Krivično djelo, jer nisu ispoštovali Odluku Ustavmog suda BiH, odnosno odbili su da nađu krivce koji su odbili da izvrše Privremenu mjeru Ustavnog suda BiH, (koja je konačna i izvršna odluka) i javno to priznali u niz navrata; O njoj nema rasprave i takve odluke moraju biti sprovedene. 

12.
Neizvršenje takvih odluka je krivično djelo.

13.
Nakažnjavanje krivičnih djela je krivično djelo, posebno ako je svjesno načinjeno. 

U ovom slučaju tu nema dileme - odgovorni tužioci Tužilaštva BiH vrlo svjesno i vrlo namjerno nisu htjeli da pronađu krivce za krivično djelo. Štaviše, pokušali su ga još prikriti, optužujući osobe koje, realno, ni na koji način nisu ni donijele odluku o referendumu, niti o njegovom sprovođenju.

Tužioci Tužilaštva BiH počinili su u “Slučaju Slučaja Referendum” niz teških krivičnih djela - od nečinjenja, preko ignorisanja odluka Ustavnog suda, do falsifikovanja i fabrikovanja optužnica.

14.
Da li će Tužilaštvo BiH pokrenuti Slučaj o “Slučaju Referendum”? Teško.

Time se zakopava Ustavni sud BiH, jer ako Tužilaštvo BiH ne želi/neće/čini sve da ne ispoštuje njegove odluke, zašto bi to bilo ko drugi činio?!

15.
BiH je, vrlo uspješno, napravila još jedan ogroman korak unatrag!

Pokazalo se i dokazalo da najveći protivnik i rušilac BiH nije Dodik, nisu ni Čović ni Izetbegović, već su to institucije BiH; Sa naglaskom na Pravosudne!

16.
Dodikovi sledbenici slave pobjedu - Klikću; Ne shvatajući da su to krikovi, jer kada pogledaju oko sebe mogu jedino vidjeti potpunu propast društva, nacije, porodice, svih vrijednosti…

Valjda je vrijedilo toga!

Dodatak: Zoran Talić odlično rješenje umjesto Budimira Balabana
Ukoliko Zoran Talić bude izabran za predsjednika Skupštine grada Banjaluka, umjesto Budimira Balabana, biće to odlično rješenje.

Talić je sušta suprotnost Balabanu, čija je smjena pitanje mentalne higijene.

Moguće imenovanje Talića i smjena Balabana označiće novu fazu udara gradonačelnika Igora Radojičića na zemljišnu i građevinsku mafiju koja je dvije decenije harala Banjalukom; Hara i dalje, ali u sve težim uslovima. To su činjenice, sve ostalo je prljava kampanja.

Talića su iz PDP-a istjerali Branislav Borenović i Igor Crnadak, uz asistenciju sponzorisanih odbornika i članova te stranke (i aminovanje Mladena Ivanića), tako da se Crnatkova niska i prljava opaska o Talićevoj kandidaturi - “Nema ništa gore nego kad je čovjek mlad, a pokvaren” - primarno odnosi na njenog autora, nikako na mogućeg predsjednika Skupštine Grada.


PDP duguje mnogo Taliću; Talić baš ništa PDP-u, a pokvarenost funkcionera te stranke, njihovu niskost i nedoraslost, najbolje ilustruje upravo Crnatkova izjava.