субота, 15. јул 2017.

Risto Marić, generalni direktor JP "Šume RS", pod istragom zbog organizovanog kriminala

piše: Slobodan Vasković

SIPA, Državna agencija za istrage i zaštitu, podnijela je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Riste Marića, generalnog direktora JP "Šume RS".

Marić se tereti da je nanio milionsku štetu Javnom preduzeću "Šume RS", tako što je organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nelegalno izvozila drvne sortimente, što je zabranjeno zakonskim propisima (vidi dodatak).

Marić je funkcioner Socijalističke partije, a tokom protesta drvoprerađivača, održanih na Sokocu, 18.04., zatražena je, između ostalog, i njegova smjena. 

Drvoprerađivači su tada direktno optužili Ristu Marića, direktora "Šuma", za reketiranje i brojne druge kriminalne aktivnosti. Optužbe su iznesene i na račun drugih rukovodilaca tog Javnog preduzeća.

SIPA je uspjela zadokumentovati neke od teških optužbi iznesenih na Marićev račun.

U martu ove godine sam objavio da je Marić razvlastio direktore Šumskih gazdinstava u dijelu koji se odnosi na potpisivanje ugovora sa drvoprerađivačima.
Marić se izvukao i nije podnio ostavku, a drvoprerađivači su primireni.


Niijedan direktor ŠG nije mogao, prema toj odluci, potpisati prodaju niti jednog jedinog stabla, već to lično čini Marić; Štaviše, Marić je tokom marta i februara ove godine, upriličio “turneju” po cijeloj RS i Šumskim gazdinstvima, gdje je potpisivao ugovore sa drvoprerađivačima.

Bitan detalj je i da Marić u ugovorima nije potpisao cjelokupnu količinu koja im je potrebna za godinu dana rada, već im je odobrio između petine i, najviše, trećine potrebnih količina.
Takvo ponašanje je, dijelom, i dovelo do protesta drvošrerađivača. 


Gdje je kvaka?


U parama, naravno, gdje bi drugo bila.


Potpisujući ugovore na ovaj način, Marić je prisiljavao drvoprerađivače da mu isplate 10 KM po metru kubnom drveta i to lično “na ruke”.
Kolika je drskost u pitanju, svjedoči i podatak da, kako mi je posvjedočilo nekoliko vlasnika firmi, Marić otvoreno tražio novac.Marić se toliko uplašio protesta da je nekim drvoprerađivačima nudio povrat novca koji im je oteo.

Nastavljeno uništavanje drvoprerađivača i šuma (06.04.2017.)

piše: Slobodan Vasković
Kamioni čekaju prelazak u Srbiju
Rukovodstvo JP “Šume RS” nastavilo je sa direktnim uništavanjem ovog preduzeća i brojnih drvoprerađivača iz Republike Srpske.

Šuma se nemilosrdno siječe i izvozi u Srbiju, iako je to zabranjeno. 

Samo u ponedeljak 04. aprila 2017. godine, uprkos zabrani izvoza oblovine iz RS/BiH šumskim gazdinstvima, na višegradskom carinskom terminalu (u jutarnjim časovima), pet kamiona sa prikolicama, natovarenim oblovinom, prešlo je granicu i otišlo u Srbiju. 

U popodnevnim časovima istog dana carinski terminal i granicu prešla su još tri kamiona. Samo za jedan dan osam kamiona sa prikolicama natovarenim oblovinom iz RS otišlo je za Srbiju, a svakoga dana preko ovog terminala najmanje tri kamiona pređu granicu. 

Istovremeno drvoprerađivači u ovom dijelu RS vape za oblovinom, dovoze je iz drugih krajeva, a njihovi kapaciteti i radnici su poluuposleni ili potpuno neuposleni.

Ranije sam već objavio da rukovodstvo JP “Šume Srpske”, na čelu sa generalnim direktorom Ristom Marićem, direktno radi protiv ovog preduzeća, ali i protiv interesa domaćih drvoprerađivača, od kojih su mnogi pred zatvaranjem firmi zbog hroničnog nedostatka sirovine za rad.

lagerovana oblovina u Višegradu čeka izvoz
Osim prekomjerne sječe proteklih godina koja je “Šume RS” dovela u veoma tešku situaciju, kao poseban problem ističe se izvoz oblovine u susjedne zemlje. I to u ogromnim količinama. 

“Šume RS” ne bi smjele, po Zakonu, da isporučuju sirovinu kupcima van Republike Srpske, ali su Zakon jednostavno zaobišli tako što su čelni ljudi ovog preduzeća formirali, preko sebi bliskih lica, firme koje za njihov račun izvoze oblovinu.

Koliko je taj štetni rad uzeo maha, svjedoči podatak da je samo preko Carinske ispostave Višegrad u 2016. godini izvezeno 86.000 m3 drveta (dokumenti u mom posjedu), što je zapanjujuće velika količina. (To je više od polovine drveta koje se posiječe tokom godine u ŠG “Romanija”. Posiječe se cca 160.000 m3). 

A gdje su druge carinske ispostave i koliko je preko njih izvezeno drveta?! 

„Jedan dio sirovine odlazi u Srbiju. U Šumama tvrde da ne izvoze sirovinu, ali je problem što je daju kupcima koji izvoze. Šume su dužne da, ukoliko utvrde, da neko kupuje, a ne prerađuje sirovinu, prekinu snabdijevanje takvih kupaca i to je ono što mi očekujemo od Šuma”, rekao je krajem oktobra prošle godine Lazo Šinik, iz Udruženja šumarstva i prerade drveta.

Šinikove tvrdnje došle su u isto vrijeme kada i pismo nezadovoljnih drvoprerađivača upućeno ministru Stevi Mirjaniću Metuzalemu, u kojem su tvrdili da su tokom izbora bili primorani finansirati kampanju socijalističke partije, kojoj pripada Risto Marić, generalni direktor Šuma RS.

U istom pismu je naveden i problem nelegalnog izvoza sirovine u susjedne zemlje.

Paradoks je da su iza pisma Mirjaniću stajali drvoprerađivači bliski SNSD-u, što oni nisu ni krili.

Sam Marić je demantovao sve navode, ističući da rukovodstvo Šuma nema uvid ko “sirovinu prerađuje, a ko izvozi” i da to “ne može znati do kraja godine”.

Zapanjujući podaci o izvozu demantuju Marića, jer je lako mogao doći do njih, samo da je zatražio unformacije od UIO BiH.

Međutim, tada ne bi, nelegalno, došao do milionskih iznosa.

Glavni razlog ovog štetnog i po domaće prerađivače razarajućeg posla, jeste što je oblovina mnogo skuplja u Srbiji nego u Republici Srpskoj, pa su tako i zarade onih koji stoje iza ove otvorene pljačke višestruko veće.

Prema tvrdnjama upućenih, Risto Marić za kubik drveta namijenjen izvozu uzima “na ruke” 10 evra. Praktično to znači da je izvozom preko Višegrada, samo na tom Carinskom prelazu, "odrezao" 860.000 evra.

Naravno, nije on sam u tom lancu, već još nekolicina funkcionera JP “Šume Srpske”, kao i vlasnici firmi koje se bave izvozom. 

Već sam objavio da je Marić drvoprerađivačima iz RS postavio uslov za ovu godinu - da mu isplate 10 KM po m3, inače nema sirovine. Kako on i dalje istrajava na svom zahtjevu mnogi drvoprerađivači pripremaju otuštanje radnika, jer je to jedini način da opstanu.

Interesantno je da od velikih drvoprerađivača, bliskih SNSD-u, Marić nije tražio novac!