четвртак, 20. јул 2017.

Radar

piše: Slobodan Vasković

1.
Biće zaista interesantno vidjeti ko će se pojaviti na Radaru kao pobjednik tendera, koji je raspisao MUP RS, za nabavku 180 kamera za za kontrolu brzine automobila u saobraćaju. Tender je objavljen 10. juna, a zatvoren je 17. jula. 

Čitav posao vrijedan je 9,3 miliona maraka, a realizovaće se po principu javno - privatnog partnerstva. 

2.
U narednih 10 godina će 60 posto od naplaćenih kazni ići u džep onima koji dobiju taj posao (40 posto u budžet), a izuzetno su blisku ministru Draganu Lukaču. Kao što je to Đurađ R.

3.
180 kamera je ogroman broj za RS; njihovu nabavku će finansirati privatnik, kojem će otići najveći dio sredstava od naplaćenih kazni. 

4.
Koliko je posao megalomanski, svedoči podatak da raniji projekat o nabavci 10 kamera i 20 praznih kućišta (za preventivu), vrijedan 2,5 miliona KM nije prošao. 

Nudila je to firma “Ramat” iz Češke, jedna od najjačih u Evropi u ovoj oblasti, ali prijedlog nije prošao, jer ministar finansija Zoran Tegeltija nije dozvolio da se dopuni član 4. zakona o izvršenju budžeta, kojim bi se preciziralo da 20 posto naplaćenih kazni ide u MUP RS. 

5.
Ne može deset, ali može 180 kamera, jer je to odlična prilika da neko blizak vlasti narednih 10 godina trpa u svoj džep 60 posto od naplaćenih kazni.

6.
Da se razumijemo, prema riječima stručnjaka, za cijelu RS potrebno je, maksimalno, 50 kamera.

Međutim, ministar Tegeltija je na radaru za odstrel, pa može sada i svih 180. 

7.
Čim se ugovor potpiše, prestanite stiskati papučicu za gas - to je jedini način da im pokvarite posao. Sve drugo je u njihovu korist.

8.
Na Radaru je opet Tužilaštvo BiH, koje, najavom žalbu na odbijanje krivotvorene optužnice protiv nevinih osoba, pokazuje da nisu samo nesposobni, korumpirani i politički kontrolisani, već i da su Dvorske lude. 

9.
Kamera je “uhvatila” Darka Babalja kako traži sastanak sa Miloradom Dodikom. Poslao je poruku “pacovskim kanalima”, ali još uvijek nije dobio termin. 

10.
Dodik, trenutno, prebrzo vozi referendumski ferari, poklon iz Tužilaštva BiH.

11.
Šta bi Babalj mogao ponuditi Dodiku? Pa rad na Vukotinoj glavi, jer Babalj, po svaku cijenu, želi ostati u prilici da rasprodaje interese SDS-a. Kao što je rasprodao radna mjesta u zajedničkim institucijama.

12.
Možda Babalj namjerava učestvovati i u osnivanju “ruske stranke”: 800.000 KM, na ovoj besparici, nije mali izazov. Preporuka od Dodika, plus ona od mome Mandića, dobro bi mu došla za taj posao. 

Sa njim će sigurno i Bojo Gašanović, politička olupina, ali i vrhunski snimatelj. O tom potom.

13.
Marko Pavić je ubijeđen da Dodik bez njega prestaje politički da postoji. Što i nije daleko od istine, a sve je više onih što smatraju da Dodika bez Pavića nikada ne bi ni bilo. Ni na kakvom Radaru.

To je već situacija koju vrijedi promisliti.

14.
Što se, pak, Dodika tiče, najrađe bi da Pavića ne vidi ni Hablom, a kamoli radarom. 

15.

Ostanite sa mnom.