субота, 29. јул 2017.

Metuzalem dozvolio falsifikovanje kvaliteta mlijeka; Mljekarstvo u RS izumire

piše: Slobodan Vasković

Kvalitet mlijeka koji se proizvodi u Republici Srpskoj je izuzetno niskog kvaliteta, doslovno rečeno katastrofalan, potvrdilo mi je nekoliko mljekara.

Nedavno su 54 kamiona sa otkupljenim mlijekom ušla u dubičku mljekaru, a samo jedan je imao mlijeko dobrog kvaliteta. To nije bio incident, jer je tako svaki dan. 

U čemu je kvaka: Otkupljivači mlijeka, koje plaća dubička mljekara, uzimaju mlijeko koje se skladišti u laktofrizima u selima ili se ostavlja u kantama pored puteva. Sve se to miksa u cisterni, a za premiju za ekstra klasu, koja je 31 pfening po litri, uzima se uzorak od jedne ili više krava za koje se zna da daju dobar kvalitet mlijeka. Taj uzorak se podijeli na više dijelova da bi više proizvođača dobilo premiju za ekstra klasu, a za potvrdu se nosi u VI “Vaso Butozan” u Banjaluci. 

Ostalo mlijeko, koje je ispod svake klase, prevozi se cisternama do dubičke mljekare. Proizvođač koji dobije premiju od 31 pfeninga, daje dio novca otkupljivaču, a dio onom koji mu je dozvolio da ostavi svoje mlijeko u laktofrizu. 

To se godinama radi i ogroman novac je otišao u vjetar. 

Za ove prevare se zna godinama; Sa njima je upoznat i Stevo Mirjanić Metuzalem, ministar poljoprivrede, ali je tek je ove godine poslao inspekcije u kontrolu: Posao kontrole traje već mjesecima i nikakvih informacija o tome nema u javnosti. 

Metuzalemova odgovornost je što ne obavještava javnost, ne ukaže na propuste i odgovorne i što je dozvolio da iscure milionska sredstva na ime premije, iako je sve vrijeme znao da se kvalitet mlijeka falsifikuje. 

To je tek manji dio problema; Veći leži u činjenici da pijemo, doslovno rečeno, mlijeko ubjedljivo najlošijeg kvaliteta, jer se, prema riječima mojih sagovornika, ne može mlijeko, koje ima nedozvoljen broj bakterija i somatskih ćelija, popraviti u mljekari.

Mirjanić je uništio poljoprivredu, voćarstvo, stočarstvo, sada i mljekarstvo i dovršava svoj razarajući ručni rad. 

Kako je smanjena otkupna cijena mlijeka na 40 pfeninga/l, Mirjanić je odlučio sufinansirati mljekare sa 540.000 KM, što je dodatni (jedan) pfening premije po litri mlijeka. 

To neće pomoći oporavku mljekarstva, jer je, u proteklih deset godina, broj proizvođača smanjen za više od deset hiljada: sada ih je svega 4.000, a tvrdi se da proizvodnja nikada nije bila bolja.

To je notorna laž. Meztuzalem, poznato je, obožava da se hvali lažnim podacima.

Povećanje proizvodnje mlijeka po grlu ne može da nadoknadi razliku u broju proizvođača. Da je tako, krave, pod ingerencijama Ministarstva poljoprivrede RS, bile bi svjetske rekorderke po proizvodnji. 

Tako su dugi niz godina predstavljana grla sa “Farmlanda”, pa su nestale i krave i ta firma: Metuzalem je 2013. i 2014. godine istom tom “Farmlandu” odobrio 3.715.000 KM samo za premiju za mlijeko.

U periodu 2013.-2016. godina, za premije za mlijeko, iz džepova poreskih obveznika Republike Srpske, dato je 103,5 miliona maraka. Ima li ko bolji od RS u regionu, a i šire?!

U prvoj godini Metuzalemovog mandata (2013.) dato je oko 26 miliona maraka za premiju za mlijeko, 2014.-26.089.000; 2015.-26.438.000; 2016.-24.941.000 KM. 


Te pare su bačene i pokradene, a mljekarstvo izumire.