недеља, 30. јул 2017.

Red za hapšenje: Grulović, Deurić, Babić…; Traži li iko nasilnike koji prijete Radojičiću; EU, sankcije i Dodik

piše: Slobodan Vasković

Red za hapšenje, ako tužilaštvo i policija zaista rade svoj posao
Budo Stanković
MUP RS podnio je Republičkom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Mirka Stojčinovića, nekadašnje zamjenika Javnog pravobranioca i Borisa Jeličića, aktuelnog zamjenika Javnog pravobranioca, jer su povukli tužbe Grada, kojim se osporavala prodaja dijela zemljišta, koje je koristila Poljoprivredna škola, kompaniji “Bingo” iz Tuzle.

To zemljište, nakon kriminalne zamjene sa Poljoprivrednom školom, o čemu sam detaljno izvijestio, prodao je Perica Repajić kompaniji “Bingo” 25.03.2011. godine za 7,373 miliona KM. Riječ je o 29.412 m2 gradskog građevinskog zemljišta, koje je vlasništvo Banjaluke.

Iza Repajića i cijele ove ujdrume stajao je Budo Stanković, nasilnik i tajkun.

Stojčinović, koji je još uvijek u pritvoru i Jeličić, koji je bio njegov pomoćnik, dok je pritvorenik obnašao poziciju zamjenika pravobranioca (za Banjaluku), samo su poslednji u nizu izvršilaca kriminalne prodaje zemljišta i bez još nekoliko lica u lancu nisu bili u mogućnosti izvršiti nikakvo krivično djelo.

U čemu je kvaka: U činjenici da je pomenuto zemljište, (kao i ono u Grčkoj ulici, koje je, takođe, nezakonito oteto Gradu i poklonjeno firmi “Naš dom”), moralo proći procedure u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove RS.

Bez tih procedura, u ovim slučajevima kriminalnih radnji, kojima je oteto zemljište Gradu, Stojčinović i Jeličić nikada ne bi ni došli u priliku da povlače tužbe protiv Binga, Poljoprivredne škole. firme “Našeg doma.

Ključne kriminalne radnje, zbog kojih su Stojčinović i Jeličić dobili krivične prijave, nisu počinili oni, već Dragan Grulović, šef Područne jedinice RUGIP Banjaluka, koji je prvostepenim rješenjem pomenuto zemljište oteo Gradu i dodijelio Repajiću (u slučaju Grčke ulice, firmi “Naš dom”), potom visoki funkcioner RUGIP-a Aleksandar Deurić, koji je, u drugostepenom postupku, potvrdio to Grulovićevo rješenje (rješenja) i, na kraju, Ćana Babić, koja je pomoćnik direktora RUGIP RS i morala je znati da je riječ o teškim kriminalnim aktima.

Pod uslovom da Tužilaštvo i policija rade svoj posao, sledeći na redu za hapšenje je Grulović, nakon njega Deurić, potom Babićeva i na vrhu piramide Repajić, Miloš Komljenović, direktor RUGIP-a i šef ove Zločinačke organizacije Budo Stanković.

Lomljenje kola samo na Jeličiču i Stojčinoviću bilo bi zataškavanje, a ne rješavanje teških krivičnih djela.

Radojičiću prijete mjesecima, a nasilnici nisu pronađeni. Traži li ih iko? 
Iz teksta: “Prijetnje ugrožavanjem bezbjednosti sve češće, Režim bez odgovora”, objavljenog na blogu 04.04.2017. godine: 
Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić ocijenio je (15.03. o.g. na sjednici Skupštine Grada) da je pitanje izgradnje nove “Toplane” na drvnu sječku najvažnija odluka za ovu godinu, zbog koje se gradska administracija sudara sa opasnim lobijima, koji su spremni i na ugrožavanje bezbjednosti.

“U vezi sa ovom temom, kao i kada je riječ o građevinstvu, gradska administracija se sudara sa opasnim lobijem, koji je spreman čak i na ugrožavanje bezbjednosti svih onih koji su u ovoj priči”, kaže Radojičić.

On je upozorio da su lobiji vrlo bogati i vrlo moćni, te u prilici da kupuju ljude na terenu.
“Ne vjerujte u sve što čujete, jer nevjerovatna je količina otpora koja se pruža prema svakom pokušaju da se uvede red u neku oblast”, naveo je Radojičić. (ATV)

Radojičić je bio vrlo precizan u vezi sa prijetnjama, ali nije bilo nikakvog zvaničnog javnog stava SNSD-a, niti je bilo brojnih izjava visokih funkcionera te stranke, koji bi osudili one što ugrožavaju bezbjednost gradonačelnika i njegovih saradnika. Jer o njima je ovdje riječ.

Nije se oglasio ni MUP RS, ni Okružno tužilaštvo Banjaluka, iako je Radojičić, defakto, na poziciji koja je No3 u Republici Srpskoj.

Četiri mjeseca, nakon što je Radojičić javno rekao da mu prijete, objavljene su vijesti da su te prijetnje nastavljene i da je oko gradonačelnika pojačana bezbjednost!

Pitanje je logično: Da li je moguće da za četiri mjeseca ne može da se pronađe onaj/oni koji prijete Radojičiću? I ne samo njemu, već i njegovim saradnicima?!

Radojičić je, u martu, prilično precizno definisao izvore prijetnji: naftni lobi i građevinsko-zemljišna mafija, ali niko nije pronađen, iako je sasvim lako otkriti čije poslove je nova gradska vlast ugrozila!

Ukoliko imamo ambijent u kojem je gradonačelnik mjesecima permanentno ugrožen, do mjere da je pod posebnom zaštitom policije, a da, pritom, nikako da se dođe do onih koji ga ugrožavaju, onda Banjaluka nikako nije siguran grad, a institucije koje bi trebale da štite sve građane, samim tim i gradonačelnika, ne rade svoj posao.

Ako je već tako, a jeste, zašto onda ne odgovara neko iz tih institucija zbog nesposobnosti/nečinjenja i ne dovedu se novi ljudi koji će, konačno, početi da raspetljavaju čvor prijetnji i pritisaka?!

Držanje situacije u režimu status quo porodiće vrlo gadne implikacije cijele ove opasne situacije.

Sankcije Dodiku iz EU
U julu (14.) sam objavio tekst: “EU u septembru o sankcijama Dodiku”

Unutar Evropske unije detaljno se razmatra mogućnost uvođenja sankcija Miloradu Dodiku, po ugledu na one SAD-a.

SAD su Dodika stavile na “Crnu listu” 17.01.2017. godine. EU tada nije odlučila da prati SAD.

Međutim, ključne članice EU ponovo su pokrenule pitanje sankcija Dodiku, kojeg optužuju za opstrukcije evropskog puta BiH i potpuno stavljanje u funkciju Rusije i njenih interesa.

Konačnu odluku o sankcijama EU će donijeti u septembru, a kako sada stvari stoje, velika je vjerovatnoća da do kažnjavanja i dođe.

Ukoliko se EU odluči za takav potez, na novoj “Crnoj listi” bi se našla i premijerka Željka Cvijanović.

Njome su posebno nezadovoljni u Briselu, a nakon što je Vlada RS odbila da prihvati Ugovor o transportnoj zajednici, zbog čega je zaleđeno pola milijarde vrijednih projekata za BiH, bilo je čak i direktnih zahtjeva iz Evropske komisije za njenom smjenom.

Dodik je zahtjeve odbio i nastavlja da sa EU igra igru “mačke i miša”.

Nakon ovog teksta su određeni mediji upućivali pitanja ambasadorima zemalja EU o sankcijama, a oni im neodređeno odgovarali, što je i logično; ne uvode sankcije ambasadori već vlade.

I dalje ostajem kod svih navoda iz teksta; U septembru će ključne zemlje EU odlučiti o sankcijama Dodiku i veoma su blizu odluke da ga stave u potpunu izolaciju.