среда, 12. јул 2017.

Alumina: Klan ne odustaje ni nakon presude Ustavnog suda BiH; Nastavljeni pritisci i prijetnje

piše: Slobodan Vasković

1.
Ustavni sud BiH je 6. jula 2017. godine donio Odluku o privremenoj mjeri kojom se zabranjuje Osnovnom sudu u Zvorniku, tj. samovoljnoj sudiji Jeleni Todorović i njenom naredbodavcu, predsjednici tog istog suda, Slavici Tadić, da sprovodi postupak izvršenja koji firma “Pavgord” vodi protiv “Alumine”.

2.
“Pavgord” je vlasništvo Girdana Pavlovića, tajkuna iz Foče; Njegovo političko krilo je Zoran Stevanović, načelnik Zvornika, koji je ustao protiv Grada koji vodi; Iza njih je beogradski kriminalni Klan, što ima svoje vojnike u institucijama RS i pravosuđu BiH. 

3.
Odluka Ustavnog suda BiH je stupila na snagu odmah, te se postupak u pogledu bilo kakve naplate protiv “Alumine” ne može sprovoditi. 

4.
Treba podsjetiti da je “Alumina” podnijela apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom se traži poništaj odluke sudije Todorović po osnovu koje je “Pavgord” nezakonito uveden u izvršni postupak umjesto “Ukio” banke. 

5.
Nije postojala ni teorijska zakonska mogućnost da Todorovićeva donese ovakvu odluku, ali je ipak donijela i zamalo uništila firmu i živote hiljade radnika… 

6.
Privremena mjera Ustavnog suda BiH samo je još jedan u nizu dokaza da je sudinica Todorović, koja je pripadnik paralelnog pravosudnog sistema, što ga kontroliše Klan, izvršila teška krivična djela, za koje je “Alumina” protiv nje podnijela krivičnu prijavu. Trebalo bi postupiti po toj krivičnoj prijavi i Todorovićevu i Tadićevu procesuirati i zauvijek ukloniti iz pravosuđa. 

7.
Privremena mjera je potvrda i potpune istinitosti niza tekstova koje sam objavio dok je napad na “Aluminu” trajao; U početku, bio sam jedini koji je tvrdio da je riječ o teškom kriminalu i napadu Klana, čiji je cilj otimanje firme; Nikakvog prava i pravnog osnova nije tu bilo; Nažalost, mnogi su bili na strani “Pavgorda”; Odluku ustavnog suda BiH doživljavam i kao vlastitu pobjedu. 

8.
Privremena mjera je i oficijelno označila kraj kriminalne pravosudne afere koju su pokrenuli Zoran Stevanović, Gordan Pavlović i Slavica Tadić, barem što se tiče zvorničkog osnovnog suda. 

9.
Ovo je najveći udar koji su Klan i njihovi vojnici, kao i njihova ucijenjivačka strategija mogli da prime.

10.
Poraz Kriminalnog Klana e na vidiku i djeluje neizbježan.

11.
Svjesna je i Slavica Tadić da je otkrivena, ali žrtveni jarac pravosudne mafije će, po svoj prilici, da bude samo Jelena Todorović, jer je bila puki i izvršilac Klana.

12.
S njom šta bude, a fokus Klana više nije zvornički sud. 

13.
Zvornički sud je sada u fokusu istražnih i disciplinskih organa, pa nisu rijetke sudije koje su suze ronile prilikom nedavnih ispitivanja. 

14.
Novi fokus Organizovane kriminalne grupe, koja i dalje pokušava oteti “Aluminu”, preusmjeren je u dva pravca.

15,
Jedan pravac ide ka uticaju na Ustavni sud BiH, da u završnici donese odluku i sačuva “Pavgord” u ovom izvršnom postupku, a drugi, znatno značajniji, je uticaj na Mirjanu Raosavljević sudiju iz Višeg privrednog suda u Banja Luci, koja odlučuje po žalbi na presudu koju je u korist “Birača”/“Alumine”, a protiv “Ukio” banke, donio Okružni privredni sud u Bijeljini dana 24.04.2017. godine. 

16.
Pritisci na sudiju Mirjanu Raosavljević su strahoviti i sve intenzivniji. 

17.
Ideja Klana je da se izmijeni presuda u korist “Ukio” banke ili da se, pak, postupak vrati na ponovno odlučivanje pred Okružni privredni sud u Bijeljini.

18.
Naravno da je prva varijanta najpoželjnija za pripadnike Klana, jer bi time i “Birač” i “Alumina” postale vlasništvo Ukio banke, a Klan onda očekuje da lakše riješava pitanje vlasništva nad “Biračem” i “Aluminom” sa litvanskom državom.

Druga varijanta - kojom se vraća predmet na ponovno odlučivanje - daje Klanu novu šansu da legalizuje svoje kriminalno potraživanje ili da konverzijom potraživanja u akcije stekne većinski kapital nad “Aluminom”. 

19.
Pritisci na sudiju Raosavljević, pored onih iz redova kolega sudija, naročito idu preko Ministarstva finansija, što nije slučajno, jer se time stvara privid da je riječ o stavu države. 

20.
Ovo nije uopšte slučajno, ako se zna da Ukio banka trenutno prodaje svojih dodatnih 20 miliona evra “potraživanja” prema “Birač Europi”, pa bi se, pored “Pavgorda”, i neki favoriti Mrkonjićkog klana mogao okoristiti kupovinom ovog dijela potraživanja.

21.
Zato i nakon Odluke Ustavnog suda BiH ostaje pitanje: Ili Klan ili Država; jedini način da BiH potpuno pobijedi u ovom slučaju jeste procesuiranje ovdašnjih pripadnika Klana, među kojima je i nekoliko, zvorničkih sudija, izvršilaca zločinačkog projekta otimanja “Alumine”! (nastaviće se)