петак, 12. јул 2024.

Stigla pisana presuda kojom je odbačena tužba Siniše Kostreševića, koju je u Drugom osnovnom sudu u Beogradu podnio protiv mene


Piše: Slobodan Vasković


Danas mi je, putem pošte, uručena presuda Drugog osnovnog suda u Beogradu, kojom sam oslobođen optužbi koje je protiv mene podnio direktor Policije RS Siniša Kostrešević.


Kostrešević me tužio za uvredu, a njegova tužba je u potpunosti odbačena.

Presuda je objavljena 10.maja.


“Nakon održanog glavnog i javnog pretresa 09. maja u prisustvu privatnog tužioca Kostrešević Siniše, punomoćnika privatnog tužioca advokata Bišćević Nađe i okrivljenog Vasković Slobodana, sudija pojedinac doneo je 10. 05. 2024. godine i istog dana javno objavio sledeću presudu: Okrivljeni Vasković Slobodan na osnovu člana 423.1 ZKP, u vezi sa članom 170 stav 4 Krivičnog zakonika, u vezi sa članom 112.29. KZ oslobađa se optužbe”, navedeno je u presudi.



Presuda je napisana na 26 strana.  

 

Želim da podsjetim da sam 14. maja podnio, kao što sam ranije i najavio, krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv NN tužioca Tužilaštva BiH, direktora Policije RS Siniše Kostreševića i Mladena Marića, načelnika Uprave za organizovani kriminal MUP RS, zbog teškog krivičnog djela narušavanja tajnosti istraga koje se vode na osnovu dešifrovanih Skajaplikacija, potom zbog zloupotrebe položaja koju su počinili navedeni, svjesno kršeći tajnost istraga, te zbog manipulacija sa podacima iz Skajaplikacija.


“Podnosim krivičnu prijavu protiv Siniše Kostreševića, direktora Policije Republike Srpske, načelnika Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala MUP RS Mladena Marića i NN tužioca Tužilaštva BiH, jer su, organizovano i sa svjesnom namjerom, ugrozili istrage, čija je tajnost zagarantovana pozitivnim zakonskim propisima BiH, tako što su, koristeći svoje funkcije, nezakonito koristili podatke iz nekoliko istraga, koje se vode protiv brojnih lica na osnovu dešifrovanih Skaj aplikacija, kako bi omogućili Siniši Kostreševiću da ih iskoristi za svoje lične potrebe u procesu koji je vodio protiv Slobodana Vaskovića, blogera, pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu, a gdje ga je tužio za krivično djelo uvreda”, naveo sam u krivičnoj prijavi.


Očekujem da Tužilaštvo BiH reaguje i otvori istragu, kako bi na taj način pokazalo da tužioci i visoki policijski funkcioneri nisu iznad zakona i ne smiju podatke koji su dio tajnih istraga koristiti u lične svrhe.

Takođe sam uputio zahtjev Visokom sudskom i tužilačkom savjetu da u skladu sa svojim ovlaštenjima zahtijeva od Tužilaštva BiH da otkrije NN tužioca Tužilaštva BiH koji je odobrio Kostreševiću i Mariću iznošenje informacija iz tajnih istraga i njihovu zloupotrebu čime je počinio krivično djelo.


Siniša Kostrešević je izgubio proces protiv mene uprkos činjenici da je počinio teška krivična djela kako bi pokušao da izdejstvuje presudu u svoju korist.