субота, 6. јул 2024.

PDP pred gašenjem: Još dva opštinska odbora te stranke najavila kolektivan prelazak u drugu partiju; Borenović i Stanivuković ne uspijevaju u Banjaluci da sastave odborničku listu

 

Piše: Slobodan Vasković 


1.

U više tekstova sam najavljivao da će PDP sasvim izvjesno prestati da postoji nakon lokalnih izbora koji će se u oktobru ove godine održati u Bosni i Hercegovini. 


Međutim, prema sadašnjem stanju stvari te moje prognoze djeluju poprilično optimistično kada je u pitanju ta stranka, jer PDP već sada manje više postoji samo na papiru.

 

2.

Ovdje treba reći da su Boranislav Borenović i Draško Stanivuković glavni krivci za nestanak stranke koja je prije samo dvije godine bila ozbiljna politička organizacija, sa trendom rasta.

 

3.

Raspad PDP-a je počeo nakon opštih izbora 2022. godine. Iako je svima bilo jasno da je Draško Stanivuković na tim izborima radio protiv PDP-a i Jelene Trivić, kao kandidata te stranke za predsjednika Republike Srpske, Branislav Borenović je odbio da Stanivukovića izbaci iz stranke.

 

4.

Takvo ponašanje Borenovića sa ove vremenske distance djeluje i logično, bar kad se uzme u obzir njegova životna filizofija – „Živjeti što luksuznije sa što manje rada“. 



Očigledno da je Borenović već tada znao da će ponovo masno naplatiti Stanivukovićevu kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke.


5. 

Borenović je od Stanivukovića 2020. godine dobio 300.000 KM kako bi ga na organima stranke promovisao kao kandidata PDP-a za gradonačelnika Banjaluke. Ovaj put cifra je bila veća, pa je Borenović od Stanivukovića za predstojeće izbore dobio 800.000 KM. 


Borenović računa da mu je taj novac dovoljan da ostatak života provede bezbrižno, ne radeći ništa.


6.

Finansijski zbrinutog Borenovića ne interesuju previše posljednja dešavanja u PDP-u, a ona se mogu opisati samo kao totalni raspad sistema. 



Posljednji u nizu udaraca za tu stranku je odlazak Milka Grmuše. Iako je Borenović pokušao da ublaži taj udarac, nije mu uspjelo, jer se radi o potpredjedniku stranke i članu Predsjedništva.

 

7.

Grmuša je napustio PDP nakon što je saznao da je dvojac Borenović-Stanivuković raspustio opštinski odbor PDP-a u Novom gradu. Radi se o jednom od preostala 3-4 odbora te stranke koji koliko toliko postoje na terenu. Nakon ostavke Aleksandra Jankovića, ta stranka u Novom Gradu više i ne postoji.


8.

Uporedo sa iščezavanjem PDP-a u Novom Gradu, iščezao je i gradski odbor te stranke u Laktašima. Prije nekoliko dana je objavljena vijest da je kompletan odbor PDP-a Laktaši prešao u SNSD.

9. 

PDP-u ne cvjetaju ruže ni u Kotor Varošu. Iako je taj odbor godinama bio jedan od najačih, posljednja dešavanja pokazuju da je i on u fazi iščezavanja. Interesantno je da stanje u tom odboru pokušavaju da „popeglaju“ privrednici bliski SNSD-u, što samo potvrđuje da simbioza PDP-a i Crvene Sekte nije ograničena isključivo na Banjaluku.


10.

Posljednje informacije govore da će u narednom periodu još dva opštinska odbora PDP-a kolektivno napustiti tu stranku. Rukovodeći ljudi tih odbora su već dogovorili prelazak u jednu od vladajućih stranaka.

 

11.

S obzirom na sva pomenuta dešavanja u nekada ozbiljnoj stranci, ne treba da čudi što u Banjaluci ne uspijeva da sastavi odborničku listu. Očigledno je da je teško u Banjaluci naći 34 lica koja su spremna da učestvuju u cirkusu zvanom PDP. 


Nedostatak zaintresovanih je doveo do toga da će na listu morati ići Borenović i nekoliko narodnih poslanika te stranke.