среда, 24. јул 2024.

Dodikov Režim vodi Hibridni Rat protiv sopstvenog naroda


Piše: Slobodan Vasković


1.

Režim Milorada Dodika potpuno je dezorijentisan i bez ikakve ideje kako da izađe iz duboke izolacije u kojoj se nalazi, pa su posegnuli za inkvizitorkim, nasilnim metodama koje bi, ukoliko bi bile ozakonjene, dovele do toga da bi oni koji se protive autokratskoj vladavini Milorada Dodika, koji je oteo, izbornom prevarom, mjesto predsjednika RS, mogli biti slobodno kamenovani na ulici.


Ili, raščerečeni konjima na repove, a prije toga zaliveni katranom i posuti perjem.


2.

U svakom slučaju, predlaže se zakoniti “Lov na ljude”, a jedan od onih koji su takve zahtjeve iznijeli u javnost jeste Aleksandar Vranješ, ambasdor BiH u Srbiji; Hibrid koji je nastao ukrštanjem ko zna čega sa ko zna čim u sjemeništu Nenada Kecmanovića, jednog od Dodikovih ideologa koji su RS, zajedno sa njim, doveli na rub opstanka.


3.

O Vranješu nešto kasnije; Važno je u cijeli kontekst smjestiti izjavu Milorada Dodika da “Republika Srpska raspolaže većom količinom novca koji je deponovan u inostranstvu, ali se ne može transferisati na račune u RS-u zbog američkih sankcija”.


Ovom izjavom moralo bi da se pozabavi Tužilaštvo kako bi se saznalo ko je iznio, kako Dodik tvrdi, narodni novac, pare RS, gdje i na koje račune, ali i po čijem nalogu? Uzalud Zora Vidović, ministarka finansija RS, priča kako to Dodik nije kazao. Jeste.


4.

Međutim, nije Dodiku za vjerovati: RS, ubijeđen sam u to, nema ni centa na bilo kom računu u inostranstvu, ali zato ogroman novac vani ima Dodik, kao i njegova kleptokratskoklijentelistička elita koja je sistematski, temeljno opljačkala Republiku Srpsku. Sada bi da taj novac, pretpostavljam kroz kupovinu obveznica RS, dodatno oplode, što bi bila nova pljačka entiteta. 


5.

Svi odlično znaju da su Dodik&kleptokratskoklijentelistička mreža koja ga podržava “ugrađeni” procentom u svaku paštetu, kiflu, svaki kilovat, svaki metar narodne zemlje…, te da budžetom RS raspolažu kao da je to njihov, a ne narodni novac.


Tu je kvaka: Sada ne mogu novac, koji su oteli, da vrate i ulože, kako bi još više oteli, zbog sankcija SAD-a, čije vlasti imaju nultu toleranciju prema Dodikovom Režimu.


6.

Vlasti SAD-a počele su, putem svoje Ambasade u BiH, postavljati vrlo nezgodna pitanja Dodikovom Režimu: Gdje je utrošeno 1,1 milijardi KM za koliko se RS zadužila u samo nekoliko mjeseci na Banjalučkoj berzi; Potom su konstatovali da je Vlada RS sa porodičnim Dodikovim firmama “Prointer”, “Kaldera”, “Sirius 2010”, samo u 2023. i 2024., potpisala ugovore u vrijednosti većoj od 70 miliona KM. 


Potom je upućeno novo pitanje: Gdje je novac? 


Kako stvari stoje, SAD će nastaviti da postavljaju pitanja i iznose činjenice i to one koje Dodikov Režim želi da skrije kao “zmija noge”. 


7.

Nakon ovih pitanja/konstatacija, Dodikov Režim se uplašio svega onog što bi narod mogao saznati, te su, potpuno razjareni, stihijski krenuli da se brane, ne prezajući da prelože i najmonstruoznije mjere uperene protiv sopstvenih građana, samo da bi opstali.


8.

Ima onih koji će konstatovati da je takvo djelovanje SAD-a “miješanje u unutrašnje stvari”. 


OK, a šta sa Dodikovim komentarima o tome da su SAD najzaduženija zemlja na Svijetu, da su ekonomski propale, da je to država beskućnika…?!


9.

Batina ima dva kraja; Onaj deblji, bolniji, sve teže udara po Dodikovom Režimu. Nije bilo teško pretpostaviti da će se to desiti, jer Dodik je napao SAD, vlast te države, a ne njihovu Ambasadu u BiH. To je notorna činjenica i Dodik je to učinio nebrojeno puta, kako bi, na taj način, pokušao zaštiti svoje retrogradne, razarajuće politike i po BiH i po njen entitet Republika Srpska.


10.

Sada mu se to vraća kao bumerang. Naveo sam mnogo puta da će se to desiti, a kada se desilo, Dodikov Režim se izgubio, svjestan sopstvene nemoći i, naravno, krenuo da se obračunava sa neistomišljenicima, svjesni da su u sukobu sa SAD-om već izgubili; Kako stvari stoje, dok se konačni poraz ne ozvaniči, slijedi im još niz teških, preteških udaraca.


11.


Dodikov Režim uporno pokušava svoj sudar sa SAD-om, koji su sami, ničim izazvani, pokrenuli, svesti na odnose sa Ambasadom SAD-a, a ne vlastima te države; Međutim, to je neistina, kao što je neistina i da su ambasade Velike Britanije i Njemačke, samoinicijativno pokrenule “sukob” sa autokratskom vlašću koja davi Republiku Srpsku.


Sve te ambasade samo sprovode politiku svojih država koja Milorada Dodika i njegov Režim nikako ne prepoznaju kao vlast naroda, već vlast koja uništava sopstveni narod korupcijom i pljačkom resursa bez presedana.


12.

To su činjenice, sve ostalo je Hibridni rat Dodikovog Režima protiv sopstvenog naroda.


13.

Napisao sam “Hibridni rat” zato što je to najomiljenija kovanica Dodikovih gaulajtera posljednjih dana koji nevjerovatnim, apsurdnim, necivilizovanim, varvarskim verbalnim akrobacijama pokušavaju ubijediti narod da i dalje jedino vide samo i isključivo oni, a da su građani i slijepi i gluhi. I da, naravno, moraju ostati u ropskom položaju u odnosu na Dodikov režim koji se bespovratno i sve brže urušava.


14.

Ovdje ponovo dolazimo do Hibrida Vranješa koji predlaže da Narodna skupština ozakoni “Crne liste” svojih građana, te objavi njihova imena i forografije. 


15.

Vranješ je izjavio da ambasade SAD-a,Velike Britanije i Nemačke u BiH vode hibridni rat protiv Republike Srpske.


On je za novinsku agenciju Srna rekao da se to ogleda kroz, kako je kazao, njihovo nediplomatsko ponašanje, sankcije i politički pritisak, dodavši da se RS „može i mora oduprijeti takvom delovanju“.


Vranješ je, kao odupiranje hibridnim operacijama navedenih ambasada“, predlažio uvođenje novog krivičnog djela u Krivični zakonik RS, kojim bi se „sankcionisala svaka komunikacija sa predstavnicima ambasada, međunarodnih organizacija i stranih država, koje bi Narodna skupština RS definisala kao strane organizacije i lica koja učestvuju u aktivnostima protiv ustavnog, pravnog i ekonomskog poretka RS“.


Dodao je da bi „crna lista“ Narodne skupštine bi bila „javna i transparentna“, da bi sadržavala imena i fotografije osoba koje su stavljene na tu listu i sa čime bi šira javnost bila upoznata.


Vranješ ne smatra da bi se ovakvim pristupom ograničila sloboda građanima, već bi se „izgradio metod odbrane ustavnog poretka od subverzivnih radnji predstavnika pojedinih ambasada koji ne poštuju Bečku konvenciju i koji u BiH dolaze sa agendom rušenja temelja Republike Srpske“. (Agencije)


16.

Vranješova izjava nije ništa drugo do poziv na ozakonjenje Lova na ljude koji bi bili progonjeni, prebijani, mučeni…  od svakog kome to padne na um, jer bi, po nalogu parlamenta RS, bila objavljena njihova imena i fiotografije.


Da li je Vranješ normalan?


17.

Ne bih ulazio u takvu karakterizciju Kecmanovićevog Hibrida, ali njegov prijedlog je, ako to sam nije razumio, otvoren poziv i na likvidacije; Jer, ko može spriječiti bilo kog NN nasilnika da neko lice sa “Crne liste parlamenta RS”, koje prepozna na osnovu fotografije, liši života, budući da bi se, kako to Vranješ tvrdi, na listi Izdajnika RS.


18.

Vranješu se pridružio i Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova, specijalist za sve, sem za posao kojim se navodno bavi.


Ne bih njegov istup dalje komentarisao, jer je bezvrijedan.


Očajnici, ubijeđeni da ih necivilizovani pokušaj da i dalje budu ekskluzivni “vlasnici istine” koja samo njima odgovara, pokušavaju uzalud da obezbijede opstanak na vlasti i najmonstruoznijim sredtvima.


Iskreno, ništa neočekivano. Upravo je suprotno - sasvim očekivano djelovanje poraženih uzurpatora vlasti.