уторак, 23. јул 2024.

KADA GINEKOLOG POSTANE DIREKTOR VODOVODA: Zbog nebrige vlasti Banjaluka trpi nestašice vode

Piše: žurnal.info


Građani više banjalučkih naselja danima nemaju vodu, što je ogroman problem tokom toplotnog talasa. Gradska uprava, sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem na čelu, tokom tri i po godine mandata nije učinila ništa da poboljša stanje vodosnabdjevanja, jer decenijama neka od banjalučkih naselja nemaju vodu. Sada nestašica vode, zbog velike suše i ekstremno visokih temperatura, pogađa i naselja koja ranijih godina nisu imala tih problema. Probleme sa nestašicom vode nije izazvala viša sila, ona ih je samo usložnila, a glavni krivac je aktuelna gradska administracija koja, kao i one prethodne, nije ozbiljno pristupila rješavanju vodosnabdjevanja.


RASIPANJE VODE

To je značilo ulaganja u obnovu vodovodnih cijevi, jer su stare propale i gube vodu, kao i postavljanje cijevi šireg promjera, jer se se naselja šire, pa postojeća vodovodna mreža ne može sve da pokrije. Ali, gradska uprava i dalje besplatno dijeli priključke za vodu od koje nemaju nikakve koristi, jer kada ih priključe na sistem, nemaju vode. Da je cilj Stanivukovića da riješi problem vodosnabdijevanja u Banjaluci, ne bi po stranačkoj liniji za direktora „Vodovoda“ postavio ginekologa, već stručnjaka, koji bi osmislio i radio na projektu rješavanja vodosnabdjevanja u Banjaluci. Također, ne bi se za potrebe „Vodovoda“ raspisivali tenderi na kojima se duplira oprema i naručuju usluge, zbog čega je iz gradske kase izvučeno 1.210.000 KM.


104 MARKE ZA POBJEDU

Grad Banjaluka 11. jula ove godine sklopio je sporazum sa firmom „Građenje Đurić“ za „hitne intervencije na objektima za odvodnju i održavanje objekata na području grada Banjaluka“. Procijenjena ukupna vrijednost sporazuma bila je milion konvertibilnih maraka, bez PDV-a, a „Građenje Đurić“ ponudilo je najnižu cijenu, 999.896 KM (bez PDV), koja je, prema objavljenoj javnoj nabavci, bila odlučujući kriterijum da pobijedi na tenderu. U korist „Građenja Đurić“ presudile su 104 marke.


Indikativno je da je Grad Banjaluka 18. decembra prošle godine za 210.000 KM nabavio „polovno specijalno vozilo – kombinovanu cisternu za održavanje kanalizacije“. Na ovaj tender prijavila se samo jedna firma „COOPER ŠPED“ d.o.o. Banjaluka, koja je i pobijedila.

Znači, banjalučki „Vodovod“ kupio je u decembru prošle godine cisternu za održavanje kanalizacije, a potom je šest mjeseci kasnije sa firmom „Građenje Đurić“ potpisan ugovor za istu stvar, samo što je drugačije nazvana. Cisterna za fekalije preimenovana je u nešto što je nazvano „hitne intervencije na objektima za odvodnju i održavanje objekata na području grada Banjaluka“. Samo na ovom duplom poslu iz budžeta grada otišlo je milion i 210 hiljada maraka.

(zurnal.info)