петак, 26. јул 2024.

Odlazeći gradonačelnik Draško Stanivuković obezbijedio Igoru Dodiku ekskluzivan plac u centru Banjaluke, vrijedan preko 10 miliona KM


Piše: Slobodan Vasković


Odlazeći gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković obezbijedio je Igoru Dodiku ekskluzivan plac u centru Banjaluke vrijedan preko deset miliona KM.


Plac se nalazi kod pomoćnog terena FK “Borac”, defakto, u samom centru grada, a Igor Dodik ga je dobio tako što je Grad, kojem je plac pripadao, pristao na zamjenu za višestruko manje vrijedno zemljište u naselju “Česma”.


Sve je izglasala SNSD-ova skupštinska većina u Gradu Banjaluka, a Stanivuković je potpisao ovaj nezakoniti akt.


Naravno, nigdje se u cijeloj priči ne pominje Igor Dodik, već firma “Korićanac ZRUG” d.o.o. Banjaluka, koja “pokriva” Igora Dodika.


Svoj puni doprinos ovoj “razmjeni” dao je Boban Kusturić, šef Helikopterskog servisa RS, koji je “uvezao” vlasnika firme “Korićanac”, Luku Korićanca, i Igora Dodika; Toliko čvrsto da su nerazdvojni već duže vrijeme.



Cijela priča krenula je kada Grad nije htio da plati punu vrijednost imovine pojedinih vlasnika parcela preko kojih bi trebalo da se grade pristupni putevi mostu u “Česmi”; Naravno, bila je to dogovorena igra, jer tada u cijelu priču ulazi Korićanac, koji isplaćuje vlasnicima parcela stvarnu vrijednost njihovih nekretnina.


Tako je Korićanac pokupovao nekoliko dunuma zemlje u Česmi koju je, odlukom skupštinske većine i odlazećeg gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, zamijenio za ekskluzivni plac u centru Banjaluke, površine 2,8 dunuma.


Odluku o zamjeni potpisao je odlazeći gradonačelnik Stanivuković 17.07.2024. godine.



Do koje mjere su maliciozni, potvrđuje i činjenica da je imovina Korićanca u Česmi procijenjena na 2.126.583, 56 KM, a zemljište u centru Banjaluke na 2.338.000,00 КМ, tako da je Korićanac trebalo da doplati još 211.416,44 KM kako bi sve bilo “potaman”; To je Korićanac, naravno, i učinio.



Tako se Igor Dodik dokopao supervrijednog zemljišta u centru Banjaluke, a Gradu Banjaluka je, sem višestruko manje vrijednog zemljišta koje je kupio “Korićanac Zrug”, pripalo i nekoliko stabala voća, potom nekoliko ružinih grmova, grm “Kozija brada”, jedan svinjac, ali i jedna septička jama, jednokomorna.



Uzalud je Stanivuković žurio da obavi ovu nezakonitu zemljišnu transakciju, jer ga je samo sedam dana nakon nje Milorad Dodik ostavio u “svlačionici”kandidata SNSD-a za gradonačelnika i okrenuo se Nikoli Šobotu.