понедељак, 20. фебруар 2023.

Prokletstvo Nikad Najedenog: Jeziv je život Uzurpatora


Piše: Slobodan Vasković


1.

Nije teško prepoznati kriminalne akcije Režima Milorada Dodika, jer su sve te pljačkaške kombinacije veoma slične jedna drugoj.


Posebno kada je riječ o privatizaciji entitetskih firmi, bilo kog nivoa vrijednosti.


2.

Nije više teško pretpostaviti ni imena izvođača radova Dodikovih kanibalskih zahvata nad imovinom Republike Srpske, čiji je najznačajniji i najvrjedniji dio prenio u sopstveno vlasništvo.


Naravno, ne vodi se na njemu, već na tajkunima, a on se obezbjeđuje ko zna gdje potpisanim ugovorima sa njima.


3.

Objavio sam stotine tekstova o raznoraznim privatizacijama, preciznije otimačinama; Shema se sama prikazala, iznikla iz njih, ali se pokazalo i da Dodik ne odustaje od dobro uhodanih načina pljačke.


Iz prostog razloga što niko ne reaguje, a princip je uvijek isti - firma koja se “privatizuje” bude kupljena upravo novcem te firme.


Tako će, kako stvari stoje, biti i sa “Aluminom”, koja je dio FG “Birač” u stečaju.


4.

I kada pogledate kako se pravi sastav pljačkaša on je uvijek isti - Selektor Bande je uvijek Dodik; "Igra" se ne mijenja; Samo se imena, od otimačine do otimačine, mijenjaju.


Starteri su uvijek Dodik - tajkuni - njihove sluge zadužene za realizaciju pljačke - pokoreno teško kriminalizovano pravosuđe - još pokorenija i kriminalizovanija policija - impotentna opozicija koja ne reaguje…


Ili su reakcije, u najboljem slučaju, toliko blijede i jadne da se ne mogu ni nazvati reakcijom u punom znače nju te riječi.


5.

Dodik je, uz pomoć teško kriminalizovanog pravosuđa i duboko pokvarene policije, načinio ključni korak u otimanju “Alumine”: Postavio je svoju marionetu za novog stečajnog upravnika FG "Birač"/"Alumina" koji će vrijednu zvorničku firmu izbrisati kao gumicom na njegov mig.


6.

Toliko su namjere Bande providne, kao i njihovi potezi, da je bilo prelako procijeniti i ko će biti taj Dodikov stečajni pomoćnik - Miodrag Petrović!


7.

Nasilni Dodiki, po potrebi, uzurpira urušene institucije kada mu koja od njih zatreba da bi formalizovao pljačku koju je počinio.


8.

Zato su institucije morale biti sasute u srču i to je Dodikov najveći zlikovački podvig. Poništenjem institucija, dovođenjem na njihovo čelo primitivnih neškolovanih kabadahija spremnih na svako zlo i uništenje svakog pojedinca, subjekta, svega što vide, samo kako bi se dokopali novca; Istrajavanjem na tome, Dodik je došao u situaciju da on bude sve i da njegovo bude sve tako što će oteti ne gledajući na preteške posljedice tih nedjela; Ni ne razmišljajući o njima.


9.

Za šta će mu sve što je oteo? Vjerovatno ni on sam više to ne zna, ali osjeća uvijek istinsku glad za novim otimačinama. Prokletstvo Nikad Najedenog. To mu je i najveća kazna od koje ne može pobjeći.


I kada jednom ode, a otići će, biće i tada gladan; Očiju gladnih, Nenajedenih!


10.

Jeziv je život Uzurpatora.