петак, 17. фебруар 2023.

Dodik je novi stečajni upravnik FG “Birač”/“Alumina”


Piše: Slobodan Vasković


Milorad Dodik je, očekivano, novi stečajni upravnik FG "Birač"/"Alumine".


Kao što sam jutros i najavio, Lazo Đurđević, stečajni upravnik “FG Birač”/“Alumina”, podnio je zahtjev Okružnom privrednom sudu u Bijeljini da bude razriješen sa te dužnosti.


Đurđević nije imao izbora zbog teških pritisaka kojima je bio izložen da upiše firmu “Pavgord” kao najvećeg povjerioca u stečaju FG “Birač”, iako niko nije vidio uplatnice u visini od 43 miliona KM kojima je, kako se tvrdi, firma Gordana Pavlovića isplatila entitetske povjerioce.


Ključni pritisak na Đurđevića izvršio je Milorad Dodik, što je ozvaničeno pritiskom na Sud koje se ogleda kroz pismo Zore Vidović, ministarke finanasija, koja traži upis “Pavgorda” na poziciju najvećeg povjerioca, iako nakon “prodaje” potraživanja RS, kao entitet, nema ništa sa stečajem niti sa tim kako će se sudski procesi razvijati.


Vidovićeva je svojim pismom Ministarstvo finansija stavila u službu kriminalne firme “Pavgord”, što nije nikakvo iznenađenje, jer takozvane institucije entiteta su isključivo u službi mafije, a ne građana.


Zahtjevom za razrješenje sa pozicije stečajnog upravnika, Đurđević je smanjio pritisak vlasti na sebe, ali sada Sud treba da odredi novog “nagodnog” stečajnog upravnika koji će da za direktora “Alumine” imenuje Zorana Stevanovića Gladnog i, naravno, upiše “Pavgord” kao najvećeg povjerioca.


Što se tiče dokaza o uplati 43 miliona KM koji nisu nikom dostupni (veliko je pitanje da li uopšte postoje) koga je briga; Ionako je poznato da stečajni upravnik RS Milorad Dodik, uobičajeno, već deceniju i po “privatizuje” najznačajnije firme u RS njihovim novcem. I sve te firme redom su otišle u šake njegovih nezajažljivih saradnika.


Stevanović i Pavlović uložili su, po Dodikovom nalogu, 70 miliona KM u otimanje “Alumine”, a najveći dio tog novca su pozajmili, uz kamatu.


Sada namjeravaju da sve to vrate novcem zvorničke fabrike.