петак, 24. фебруар 2023.

Pisma iz "Banje": Tri vrlo Formalne priče


Piše: Slobodan Vasković


Da “pripalim” još jednu, ne bih li konačno ušao u ovaj tekst. Formalno, a i suštinski, ne znam koja mi je to po redu. Kao ni kafa.


Ok, pripalio sam, pa da krenem.


1.

Formalno, što već znate, većinski vlasnik “Banje Vrućica”, kod Teslića, je Slobodan Ćurčić, vlasnik firme “Sloboprom” iz Brčkog.


Stvarni vlasnik je Milorad Dodik, a Ćurčić je samo “fasada”.


Da li je Ćurčić mogao drugačije - da ne dovodi sebe u situaciju da pokriva Dodikovu epsku glad - da sve što je vrijedno u RS pripadne njemu? Mogao je, formalno, bez ikakvih problema da to odbije.


Suštinski, da je odbio da prikriva stvarnog vlasnika, bio bi uništen. 


Nije mi žao Ćurčića ni u jednoj ni u drugoj situaciji, jer on, kao i onaj kojeg pokriva, i suštinski i formalno bi trebalo da su poodavno iza rešetaka.


2.

Ako vam nije do banje i banjanja, idemo da formalno sagledamo akciju “Klaster”, koju je sprovela Sipa po nalogu Tužilaštva BiH, u kojoj su prikriveni istražioci “točili” doktorske diplome na benzinskim pumpama ili, pak, do njih dolazili u nekim bircuzima.


Hvala Bogu pa se sa njima nisu zaposlili, već zadokumentovali teški kriminal. Bez Širokog Brijega. 


Rekao bi čovjek da su i formalno i suštinski odradili odličan posao. Jesu.


Ali ima tu još značajan dio suštine koju niko nikako da primijeti, pojma nemam iz kojeg razloga.


Tom akcijom najviše je pogođen Nebojša Radmanović, drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, jer se među deset uhapšenih nalazi njegov zet, zetov otac, kućni prijatelj, plus još jedan “profesor” koji radi kod Radmanovićevog prike


“Prometej” je pao, a Radmanović je na podu.

Udaren je, “Klasterom” i Zoran Tegeltija, ministar finansija u Savjetu ministara BiH, jer su osumnjičeni i profesori sa njegovog fakulteta (PIM, gdje je on suštinski vlasnik, a formalno neko sasvim drugi).


Kad se imaju u vidu ove činjenice, plus da su formalno i Radmanović i Tegeltija kritičari Dodika unutar Sekte (posebno Radmanović), nikako se oteti utisku da je cijela akcija “Klaster” formalno bila protiv falsifikatora, a suštinski protiv Radmanovića i Tegeltije koji smetaju Dodiku.


Uz to, slina koja je na čelu Sipe Darko Ćulum je Dodikov čovjek i dalje ni ne moram!


Dogorijeva još jedna, pa da završavam. 


3.

Već sam objavio da će Zoran Stevanović Gladni za stečajnog upravnika FG “Birač” imenovati Miodraga Petrovića.


To se i desilo, a stradao je dugogodišnji stečajni upravnik Lazo Đurđević koji nije htio, mimo zakona, da upiše firmu “Pavgord” (narko se podrazumijeva) kao najvećeg povjerioca FG “Birača”, samim tim i “Alumine”, jedinog vrijednog dijela FG “Birač”. I to vrijednog oko 600 miliona KM.


Sve to se desilo 20.02. ove godine, a formalno i suštinski glavni dželat u ovom mini ”ubistvu” bio je stečajni sudija Dragan Mitrović.


Mitrović je, nakon imenovanja Petrovića, postao punopravni član Bande Milorada Dodika koji stoji iza otimačine “Alumine”.


Šta sve navedeno znači: da je Petrović formalno stečajni upravnik, a suštinski je to Stevanović, dok je sudija Mitrović i formalno i suštinski kriminalac kao i dvojica navedenih, plus Dodik, plus Gordan Pavlović, plus Zora Vidović, plus gotovo beskonačno, koliko ih ima u tom lancu.


I sada stečajni postupak ide dalje: U njemu formalni stečajni upravnik Petrović treba da postavi suštinskog stečajnog upravnika Gladnog na poziciju prvog čovjeka “Alumine” (možda se to desi i danas, pa pljačka krene večikom brzinom).


Ako izbacimo Petrovića, koji je tu bitan samo formalno, kao kanalizaciona cijev preko koje se sva ova toksična priča zavrtila, jasno je da će, suštinski, Gladni sam sebe postaviti na čelo “Alumine”.


Nema potrebe ni za kakvim zaključkom; Sve je i formalno i suštinski jasno!