уторак, 27. септембар 2022.

Tužilaštvo BiH mora ispitati da li je Sektašica Ljiljana Svjetlanović, supruga Nebojše Svjetlanovića, visokog funkcionera MUP RS, falsifikovala dokument u kojem se lažno tvrdi da je vlada SAD-a isplatila deset miliona KM za kampanju Jelene Trivić

Milorad Dodik i Ljiljana Svjetlanović

Piše: Slobodan Vasković


1.

Tužilaštvo BiH mora ispitati da li je Ljiljana Svjetlanović, Sektašica, falsifikovala dokument u kojem se lažno tvrdi da je vlada SAD-a isplatila deset miliona KM za kampanju Jelene Trivić.


Taj lažni dokument objavljen je nedavno i lično ga je promovisao i Milorad Dodik, kandidat Sekte za predsjednika RS, koji će biti teško poražen u oktobru.


2.

Dodik se služi svim mogućim prljavštinama, falsifikatima, lažima, manipulacijama ne bi li se vratio u trku za predsjednika sa kakvim takvim šansama, ali mu to ne polazi za rukom.


3.

Prema informacijama koje sam dobio od nekoliko izvora iz Sekte, Svjetlanovićeva je ta koja je falsifikovala pomenutu podvalu.



“Profesorica je to uradila, a pokazalo se da ne zna engleski”, tvrde moji izvori.


Svjetlanovićeva je vlasnik škole stranih jezika (i engleskog) u Banjaluci. 


4.

Svjetlanovićeva je, isto tako, i supruga Nebojše Svjetlanovića, šefa Jedinice za obuku MUP RS.


Na tu funkciju ga je postavio Narko”General” Siniša Kostrešević.


Nije ni čudo, jer Svjetlanović “policajac” vozi skupocjeni BMW X6. BMW je sigurno kupio od plate. 

5.

Nebojša Svjetlanović je blizak srodnik Srđana Svjetlanovića, donedavnog šefa Kavačkog klana u Banjaluci.


Srđan Svjetlanović (29) iz Banjaluke, jedan od osumnjičenih za krvavu pljačku pošte u Nikšiću u kojoj je ubijen radnik obezbjeđenja Ljubiša Mrdak, uhapšen je 09.02.u Beogradu.


ubica Srđan Svjetlanović

6.

Svjetlanovića su, nakon ubistva u Nikšiću, u Banjaluci krili, između ostalih, Narko"General" Siniša Kostrešević i Vlado Crta Đajić, sve dok ubica nije pobjegao u Beograd. Objavio sam to 09.11.2021. godine.

Crta Đajić, Ubica Svjetlanović, Policajac Svjetlanović

7.

Podsjećam da sam tada objavio da Kavčane u Banjaluci predvodi Srđan Svjetlanović, ubica, rodom iz Kneževa, kojeg štiti Siniša Kostrešević, “General” NarkoKlana i direktor Policije RS, kao i njegov blizak rođak Nebojša Svjetlanović, šef Jedinice za obuku u MUP RS.


Narko"General" Siniša Kostrešević

8.

Svjetlanovićev zaštitnik je i Vlado Crta Đajić, koji je, zajedno sa navedenim, krio Ubicu i pokušavao sve da ga izvuče od kazne za likvidaciju radnika firme Security Guard Montenegro Ljubiše Mrdaka, tokom pljačke 400.000 evra u Nikšiću, 20.10.2021. godine.

Ubistvo u Nikšiću

9.

Već sam ranije objavio stručnu analizu lingvista koji su sa lakoćom otkrili da je dokument falsifikovan, ali ću je ponovo objaviti i u ovom tekstu.


Lingvisti o lažnom dokumentu 


Dokument na fotografiji koju je objavio portal „Glas naroda“, a koji je navodno potpisala Karen Donfrid, obiluje pravopisnim i gramatičkim greškama, što dovodi u pitanje njegovu vjerodostojnost. 


Leksičkom analizom teksta, utvrđene su sljedeće greške:

  • Odsustvo određenog i neodređenog člana (ovakva upotreba predstavlja čestu grešku kod govornika kojima engleski jezik nije maternji);
  • Slovne greške (npr. nesesery umesto neccessary, Deyton umesto Dayton), kao i greške u kucanju (npr. višak razmaka poslije otvorene zagrade);
  • Naziv entiteta: Republica Srpska (koristi se ili Republic of Srpska ili Republika Srpska u originalu), BiH (skraćenica od srpskog naziva sa „i“ u sredini);
  • Cijela stavka pod brojem 3 (u kojoj se navodi iznos koji će navodno biti isplaćen) formulisana je na rogobatan način, sa redundantnim informacijama, te tako:
    • nema potrebe navoditi da je iznos „in BiH currency“ kada je uz samu cifru navedena šifra valute BAM,
    • čudno je što se specificira da novčanice budu od po 200 maraka,
    • dodatno, u cijelom tekstu se šifra valute navodi iza iznosa, a pravilno je da ide ispred.

  • Stavka pod brojem 4 je u sintaksičkom smislu veoma diskutabilna, budući da je rečenična konstrukcija neprirodna, nekongruentna i ne prati osnovna lingvistička pravila po pitanju redoslijeda riječi u rečenici;
  • Ne toliko lingvistički, ali logički i proceduralno gledano, PREDMET dopisa je neodređen: Confirmation of further steps U VEZI SA ČIM? U vjerodostojnom dokumentu bi morala da stoji neka konkretnija odrednica, referentni broj i slično.