уторак, 9. фебруар 2021.

Vlada RS - smetljište propalih SNSD-ovih kadrova: Dodik jeste ponizio Ćorića, oduzimajući mu tri važne pozicije, zauzvrat mu dajući “duplo golo”, ali je pokazao i vlastitu nesigurnost i spremnost da za “ruku” u Parlamentu dodatno ponizi satrvenu izvršnu vlast


Piše: Slobodan Vasković


1.

Imenovanje Nedeljka Ćorića na poziciju ministra saobraćaja i veza u Vladi RS, nakon što je ukrao milion KM u kešu od SNSD-a, tokom kampanje za lokalne izbore, samo naivnima može izgledati kao napredovanje narečenog sjecikese u karijeri.


2.

Ćorić je taj novac morao vratiti, ali je pitanje da li je završio u stranačkoj ili Šefovoj kasi?!


3.

Uz to, kuloarske priče da je Nenad Nešić, šef DNS-a, dao Ćoriću “ponudu koja se ne odbija” je loš spin novog ministra ni za šta, koji je sluga kako Milorada Dodika tako i njegovog kuma, teškog kriminalca, Veljka Vukelića.


4.

Sagledajmo šta je izgubio Ćorić: Poziciju izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove “Elektro - Bijeljine” i mjesto narodnog poslanika u parlamentu RS, a nešto prije toga i funkciju predsjednika Gradskog odbora SNSD Bijeljina..


5.

Odlazak sa pozicije Izvršnog direktora, ujedno, znači i završetak “kombinacija” u kojima se Ćorić, nekadašnji obijač auta, (sada školovan po principu “diplome iz gepeka”), prilično dobro snalazio.



6.

Odlazak iz parlamenta znači i gubitak ucjenjivačkog kapaciteta koji je imao; Imenovanjem Ćorića za ministra, Dodik je tu eventualnu prijetnju otklonio, jer je u nekoliko navrata bilo kuloarskih priča o mogućoj Ćorićevoj pobuni i mogućnosti da povede sa sobom još nekoliko poslanika. Što je bila naučmna fantastika, ali Dodik je poodavno postao istinski, da ga citiram, psihopatološki tip!


7.

Tu prijetnju, makar i kuloarsku, Dodik je obrisao sklanjanjem Ćorića na poziciju ministra bez ikakvog uticaja, jer najznačajnijim preduzećima iz Ćorićevog resora - “JP Putevi RS” i JP “Autoputevi RS” upravljaju Dodik i Slobodan Stanković.


8.

Sklanjanjem Ćorića iz Bijeljine, Dodik pokušava smiriti odnose u tamošnjem Gradskom odboru SNSD-a, gdje i dalje vri kao u košnici. I nastaviće da ključa.


Upravo je Dodik smijenio Ćorića sa pozicije predsjednika Gradskog odbora Bijeljina (12.12.2020.), nakon što je SNSD poražen u trci za gradonačelnika na izborima održanim 15.11.2020 i udaljio ga iz vrha stranke.


9.

Dodik jeste, defakto, ponizio Ćorića, uzimajući mu tri izuzetno važne pozicije, dajući mu za njih jednu u kojoj će statirati, ali je, istovremeno, ponizio Vladu RS, odlažući u nju, kao na deponiju, još jedan propali stranački kadar.


10.

Istovremeno, Dodik je pokazao i slabost, jer nije išao do kraja u obračun sa Ćorićem koji je izgubio izbore, ukrao milion maraka, koj je prethodno ukrao SNSD, što, u najmanjem, zaslužuje izbacivanje iz stranke, već ga je postavio u izvršnu vlast koja je poodavno postala smetljište njegovih propalih kadrovskih odabira.


11.

Dodiku je bila važnija sigurna “ruka” u parlamentu za SNSD, koju je dobio uklanjanjem iz Skupštine Ćorića (na njegovo mjesto trebao bi doći Dragan Knežević, pomoćnik ministra poljoprivrede, potpuno odan Dodiku), nego kazniti nepatvorenog kriminalca i prevaranta.


To pokazuje Dodikovu ogromnu nestabilnost i nesigurnost, ali i činjenicu da ima sve manje snage za jake poteze koji bi ga povratili iz duboke poliotičkomedijske defanzive u kojoj se nalazi. 



12.

Šta u cijeloj priči predstavlja Veljko Vukelić koji se nije odvajao od Ćorića do njegovog imenovanja - ništa više od puža ljigavca koji svojim prisustvom, uoči inauguracije Ćorića u “duplo golo”, pokušava da, gmizanjem oko Dodika, otme još ponešto od ono malo preostalih poslova i para u RS.