среда, 3. фебруар 2021.

Pozitivni vjetrovi u OJT nakon penzionisanja Lepira i izbornog oslobađanja Banjaluke: Potvrđena optužnica protiv Nasilnika i Režimskog Batinaša Dejana Kostića Dele; Javnost očekuje da u narednih 15 dana bude podignuta optužnica i protiv poslanika SNSD-a Ajhmana Antonića, koji je Ivana Begića okarakterisao kao “ustašu … dominantno ustaške krvi”



Piše: Slobodan Vasković


Sanja Guzina, Tužilac OJT Banjaluka, podigla je optužnicu protiv Dejana Kostića Dele, razbojnika i nasilnika, 07.12.2020. godine.



Optužnica je podignuta zbog toga što je višestruko presuđivani nasilnik i Režimski Batinaš Dela, 24.04.2019. godine, maltretirao Pavla Pavličića, u kafeu “La Plaza”, iživljavanje snimao telefonom i objavio na mrežama.


Sudija za prethodno saslušanje Dalibor Kordić potvrdio je optužnicu protiv Kostića 27.01.2021. godine.



“Dana 24.04.2019. godine oko 13,25 časova, u Banjaluci, u Ulici Stepe Stepanovića, u kafe baru “La Plaza”, u namjeri zastrašivanja oštećenog Petra Pavičića, koji je u navedenom kafiću bio zaposlen kao konobar, pozvao istog da ide s njim u toalet rekavši mu da ga treba, pa kada su ušli u toalet, počeo rukama oštećenom zadavati udarce u predjelu lica, govoreći mu  da su ga prethodnog dana drugovi oštećenog,  Miškić Milan i Čajić Stojan, napali u kafe baru „Armando“, a zatim je svojim mobilnim telefonom snimao oštećenog dok ga je i dalje  udarao otvorenom pesnicom, te ga snažno hvatao u predjelu vrata, tjerajući ga da govori sam sebi da je pička, a potom navedeni snimak učinio dostupnim  trećim licima, koji snimak su preuzeli mediji BN televizija, Oslobođenje, Blic na svojim portalima, kao i društvena mreža You Tube, koji je dana 29.04.2019. godine na svojoj platformi izbrisao snimak sa obavještenjem da snimak sadrži nasilje, te je na opisani način oštećenom nanio veliku bol”, navodi se u optužnici.



Da podsjetim, snimak maltretiranja Pavičića objavio sam prvi na svom blogu 28.04. 2019., u tekstu pod naslovom “Uznemirujući snimak: Stvarna Banjaluka - Dejan Kostić Dela, lažni vođa navijača Borca, batinaš SNSD i Vice Zeljkovića, predsjednika uprave Borca, batina mladića i tjera ga da izgovara vulgarnosti o sebi”, a ostali mediji su to prenijeli.



Ali, to je manje bitno - Najvažnije je da je Tužilac Sanja Guzina podigla optužnicu protiv Nasilnika Kostića, stavljajući mu na teret “krivično djelo zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje iz člana 149. stav 2. Krivičnog zakonika Republike Srpske”.



Bitno je primijetiti dvije stvari: Da je optužnica protiv Dele podignuta dvadesetak dana nakon izbora kojima je Banjaluka oslobođena od kleptokratske dvodecenijske vladavine SNSD-a, ali i nakon odlaska u penziju Želimira Lepira, dotadašnjeg Glavnog tužioca OJT Banjaluka.



Vršilac dužnosti Glavnog tužioca je Zoran Bulatović koji, za sada, (istina, samo u naznakama) pokazuje, da počinje voditi OJT onako kako bi trebalo; Dani i mjeseci pred nama će pokazati da li je riječ o slučajnosti ili, pak, Bulatović zaista ima namjeru da OJT Banjaluka dovede u situaciju da rade u korist građana, a ne, kao dosad, da budu u funkciji Režimskih funkcionera ogrezlih u kriminalu i kriminalaca, koji su, poput Nasilnika Dele, pripadnici njihovih batinaških falangi. 



Tužilac Sanja Guzina, koja je podigla optužnicu protiv Kostića, zadužila je i predmet u kojem je krivičnu prijavu protiv Momčila Ajhmana Antonića, poslanika SNSD-a u parlamentu RS, podnio Ivan Begić, odbornik PDP-a u Skupštini Grada Banjaluka, zbog krivičnog djela “podsticanje nasilja i mržnje”, preciznije, nacionalne i vjerske mržnje.



Ajhman Antonić je Begića okarakterisao kao “ustašu … dominantno ustaške krvi”, nakon čega je u više navrata odbio da se izvini, javno potvrđujući i ponavljajući svoje nacističke stavove, a, uzgred je, zaprijetio i svojim stranačkim kolegama Snežani Bursać Novaković i Denisu Šuliću da bi mogli biti smijenjeni sa stranačkih funkcija.



Šulić je potpredsjednik Narodne skupštine RS i predsjednik Mladih SNSD, a Bursać-Novaković je predsjednica Kluba poslanika SNSD-a u parlamentarnoj skupštini BiH.




Javnost od Tužioca Sanje Guzine očekuje da u roku od 15 dana podigne optužnicu protiv Antonića. Razlog je jednostavan: U cijelom slučaju ne treba pribavljati bilo kakve dokaze, osim saslušanja Antonića i oštećenog Begića. (nastaviće se)