понедељак, 15. фебруар 2021.

Nakon ostavke Milana Potkovanog Tegeltije i izbora novog rukovodstva, VSTS pokazuje prve znakove ozdravljenja: VSTS je odlučio da poništi konkurs za poziciju predjednika Osnovnog suda u Gradišci, koju je Srđan Forca bio namijenio za svog poslušnika Veljka Krejića


Piše: Slobodan Vasković


1.

Po ranije raspisanim konkursima, VSTS je na sjednici koja je održana 11.02.2021. godine, trebao da imenuje predsjednike četiri suda u Republici Srpskoj. Radi se o sljedećim pozicijama: predsjednik Okružnog privrednog suda u Bijeljini, predsjednik Osnovnog suda u Srebrenici, predsjednik Osnovnog suda u Zvorniku i predsjednik Osnovnog suda u Gradišci.



2.

Iz obavještenja koje je na svojoj interenet stranici objavio VSTS, može se vidjeti da je ta institicija izvršila imenovanja za sve planirane sudove, osim za Osnovni sud u Gradišci. 


Prema mojim saznanjima, VSTS je skinuo sa dnevnog reda imenovanje za poziciju predsjednika Osnovnog suda u Gradišci, sa ciljem da se ide na poništenje tog konkursa i raspisivanje novog.



3.

Razlog za takav potez VSTS-a leži u činjenici da je jedini kandidat za predsjednika Osnovnog suda u Gradišci bio Veljko Krejić, aktuelni predsjednik tog suda. Tim potezom novo rukovodstvo VSTS-a nastoji pokazati javnosti da će se distancirati od načina rada te institucije u vrijeme dok je istom vedrio i oblačio Milan Potkovani Tegeltija.


4.

Lik i djelo Veljka Krejića su vrlo interesantni. 


Količina beskičmenjaštva, poltronstva i ulizništva, koji karakterišu tu spodobu, ne sreću se svaki dan. 



Već sam pisao da je Krejić do sada bio samo formalni predsjednik Osnovnog suda u Gradišci, praktično lutka kojom je kao siva eminencija upravljao advokat Mile Kovačević. Upravo je taj advokat stvarni vladar pravda i pravde koji u pomenutom sudu egzistiraju samo u naznakama. Strah koji sudije tog suda pokazuju u postupcima u kojima se pojavljuje Kovačević zauzima vrlo visoko mjesto u antologiji pravosudnog beščašća.



Taj strah je hronične prirode i pažljivo je godinama doziran uz pomoć Krejića. Dovoljno je reći da niko od preostalih jedanaest sudija Osnovnog suda u Gradišci nije imao hrabrosti da se prijavi na konkurs za poziciju predsjednika tog suda.


5.

Na Krejićevu žalost, njegov plan da ostvari još jedan mandat na poziciji predsjednika Osnovnog suda u Gradišci pokvario je novi sastav rukovodstva VSTS-a. 



Za reizbor Krejića nije bilo dovoljno ni to što se za njega založio novi član VSTS-a, Srđan Forca. Krejić je dugo godina bio dio pravosudnog podzemlja kojim je do skora upravljao Milan Potkovani Tegeltija. Njegovim izbacivanjem iz VSTS-a stvorio se vakum, koji je iskoristio Forca, okupivši oko sebe ostatke Tegeltijine ekipe.


Poveznica između Force i Krejića je pomenuti advokat Kovačević, koji je inače Forcin kum. Doduše, Krejića i nije bilo teško „kupiti“. Forca mu je obećao novi mandat, a zauzvrat je Krejić trebao da obezbijedi Forci glasove sudija iz Osnovnog suda u Gradišci. 


Kovačević

Na kraju je Krejić, uz asistenciju advokata Kovačevića, natjerao sve sudije pomenutog suda da glasaju za Forcu kao kandidata za člana VSTV-a.





6.

Interesantan je razlog koji je VSTV iskoristio za skidanje sa dnevnog reda imenovanja za poziciju predsjednika Osnovnog suda u Gradišci.


Radi se o aferi „Dragan Naerac“, koju sam ja objelodanio široj javnosti prije nekoliko godina i u niz navrata iznio ključne dokumente koji dokazuju krivicu predstavnika pravosudnih institucija.


7.

Radi se o pravosudnoj farsi u kojoj su učestvovali Krejić kao sudija za prethodno saslušanje, Dalibor Vrećo kao postupajući okružni tužilac i Branimir Maletić kao sudija koji je razmatrao izjavu o priznanju krivice. 


Ukratko, sva trojica su lažirali da je optuženi Dragan Naerac bio u sudnici, iako je on bio u ekstraddiconom pritvoru u Versaju, isti dan i u isto vrijeme kada mu je suđeno u Gradišci. Umjesto njega doveli su NN lice.



8.

Odlukom broj 04-07-6-476-33/2020 od 07.09.2020. godine Drugostepena disciplinska komisija VSTV-a je preinačila prvostepenu odluku i Krejiću izrekla disciplinsku mjeru - Smanjenje plate za 50% (pedeset posto) na period od godinu dana. Ovom odlukom nije mijenjana prvostepena odluka kojom je Maletiću izrečena disciplinska mjera Smanjenje plate za iznos od 40 % (četrdeset posto) na period od 6 (šest) mjeseci.



9.

Iz pomenute drugostepene odluke se jasno vidi da je Krejić umjesto optuženog Nearca saslušao treće nepoznato lice, a svemu tome je prisustvovao i Vrećo. 


Iz iste odluke se vidi i da su obojica dobro znali da se u isto vrijeme Nearac nalazio u pritvoru u Franuskoj, jer je Osnovni sud u Gradišci o tome obaviješten od Ministarstva bezbjednosti BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Ministarstva pravde BiH. 



Uprkos tome, Krejić i Vrećo su „odradili“ ročište, praveći se da je treće, samo njima poznato lice, optuženi Nearac. Nakon što se to lice izjasnilo da je krivo, Krejić je predmet isti dan proslijedio Maletiću, koji je lažnom Nearcu izrekao kaznu zatvora od 6 mjeseci. 



Kasnije je ta kazna zatvora zamjenjena za novčanu kaznu i plaćena od strane ko zna koga.


10.

Da je cijeli krivični postupak dogovoren, najbolje govori podatak da je Krejić 26.04.2017. godine zakazao ročište za 28.04.2017. godine.



Očigledno da je Krejić vrlo efikasan sudija (i predsjednik Suda), jer je u samo dva dana uspio zakazati ročište za izjašnjenje o krivici, dostaviti poziv lažnom Nearcu, održati ročište i predmet dalje proslijediti Maletiću. 



Dio te efikasne mašine je i Maletić, jer je on isti taj dan završio ročište za razmatranje izjave o priznanju krivice i izrekao lažnom Neracu kaznu zatvora, koju je on kasnije zamijenio za novčanu kaznu. 



Nema sumnje da su Krejić, Vrećo i Maletić najefikasnija pravosudna ekipa u Univerzumu.


11.

Ne treba biti Nostradamus da se pogodi da je Krejića u disciplinskom postupku branio upravo advokat Mile Kovačević, kako se to jasno vidi iz odluke Drugostepene disciplinske komisije VSTS-a od 07.09.2020. godine. 


Vico Zeljković i Kovačević

Iz iste odluke se vidi da je Krejiću kao otežavajuća okolnost uzeto to što je i ranije disciplinski kažnjavan.


12.

Na kraju, moram konstatovati da je, na žalost, u vrijeme kada je vođen disciplinski postupak protiv pobrojanih gangstera, VSTS još uvijek bio pod kontrolom Milana Potkovanog Tegeltije. 


To činjenica je i dovela do toga da Krejiću i Maletiću ne bude izrečena disciplinska mjera razrješenje sa dužnosti. 




Da užas bude veći, monstruzoni tužilac Vrećo, koji opstruiše istragu u slučaju ubistva Davida Dragičevića, u potpunosti je, po diktatu Milana Tegeltije, oslobođen disciplinske odgovornosti za ovu aferu.