уторак, 9. фебруар 2021.

„Dan D“ za pravosuđe Bosne i Hercegovine - 10. februar 2021. godine

Takozvani sudija Srđan Forca koji želi postati novi Potkovani 


Piše: Slobodan Vasković

 

1.

Pod pritiskom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini 2004. godine je izvršena reforma pravosuđa. Bilo kakvu dilemu o tome da li je ta reforma uspjela ili ne otklonio je Milan Potkovani Tegeltija. Njegov mandat i po na poziciji predsjednika VSTS-a obilježile su mnogobrojne afere, što je za posljedicu imalo potpuni gubitak povjerenja građana u sudove i tužilaštva.


2. 

Građane svakako ne treba kriviti. Štaviše, građani su žrtva raznoraznih Tegeltija, kako u samom VSTS-u tako i u sudovima i tužilaštvima u BiH. 


3.

Za razliku od građana, krivca za neuspjeh reforme treba tražiti, dobrim dijelom, u međunarodnoj zajednici. 


Ne treba zaboraviti da je međunarodna zajednica, prije svega Evropska unija, kroz brojne projekte, pravosuđu BiH dala na raspolaganje milionske iznose. Efekat tih ulaganja, bar kada su u pitanju građani, ravan je nuli. 


Sa druge strane, brojni nosioci pravosudnih funkcija su iz tih projekata izašli sa nekoliko i jedinica i nula, iza njih, na svojim bankovnim računima.


 

4.

Tako je Evropska unija 2017. godine finansirala dogradnju Osnovnog suda u Banjaluci i Okružnog suda u Banjaluci. Za tu namjenu EU je izdvojila 2.830.000,00 evra (oko 5,6 miliona KM). 



Ugovor za izvođenje radova je, naravno, dobila firma “Integral inženjering” a.d. Laktaši, u vlasništvu Slobodana Stankovića. Dobro upućeni govore da su se u namještanje tog tendera itekako ugradili Milan Potkovani Tegeltija (tada predsjednik VSTS-a) i Milenko Milekić (tadašnji i sadašnji predsjednik Osnovnog suda u Banjaluci). 



Interesantno je da su baš u to vrijeme obojica započeli izgradnju luksuznih vikendica u okolini Banjaluke i Laktaša. 


Tegeltijina vila nadomak Banjaluke

O vikendici sa bazenom Potkovanog je dosta toga rečeno, dok ću o vikendici Milenka Milekića i orgijanjima u istoj pisati u nerednom periodu.

 

5.

Mora se priznati, dogradnjom pomenuta dva suda značajno su poboljšani uslovi za rad sudija. U kojoj mjeri su te iste sudije zahvalne Evropskoj uniji na poboljšanju uslova za rad, najbolje govori podatak da je, zahvaljujući glasovima upravo tih drumskih razbojnia, takozvani sudija Srđan Forca izabran za člana VSTS-a.


6.

Forca već godinama važi za glavnog promotera i zaštitnika interesa različitih kriminalnih grupa, čak i međunarodnog karaktera. Ne treba zaboraviti da upravo Okružni sud u Banjaluci sudi krivične postupke za najteža krivična djela (ubistva, proizvodnja i promet opojnih droga…).

 

7.

Desetog februara 2021. godine, odnosno sutra, sa početkom u 9 časova i 10 minuta, članovi VSTS-a biraju predsjednika i dva potpredsjednika tog tijela. 



Forca već nekoliko sedmica pokušava svojim vezama, naročito podzemnim, obezbijediti dovoljan broj glasova za poziciju predsjednika VSTS-a. 


Već je obezbijedio podršku Željke Radović, Jadranke Stanišić i Duške Bogojević. 


Željka Radović je obećala podršku Forci pod pritiskom Milana Potkovanog Tegeltije. 


Taj monstrum, iako je postao beznačajan, još uvijek ima dovoljno jak uticaj da svoje mišljenje nametne svojim slugama, a jedna od njih svakako jeste Željka Radović. 


8.

Što se tiče Jadranke Stanišić, njen glas je za Forcu obezbijedio njen suprug Slobodan Stanišić. 


Radi se o banjalučkom advokatu koji je zajedno sa Potkovanim i Branislavom Rakićem (aktuelni predsjednik Advokatske komore RS) učestvovao u arbitražama u kojima su rješavani sporovi između preduzeća JP “Putevi RS” i građevinskih preduzeća. 


advokat Branislav Rakić


Potkovani, Stanišić i Rakić su za tri arbitraže inkasirali po 44.000 KM. 



9.

Glas Duške Bogojević nikada nije ni bio sporan za Forcu, jer je ova advokatica pod kontrolom Darka Kremenovića Poletarca. Poletarac i Forca su stari podzemni drugari.

 

10.

Ono što se 10.02.2021. godine ultimativno mora spriječiti jeste izbor Force bilo za predsjednika ili potpredsjednika VSTS-a. Takav izbor bi označio zakivanje posljednjeg eksera u „kovčeg“ zvani pravosuđe Bosne i Hercegovine.

 

11.

Na sreću, moje informacije pokazuju da najviše šansi za izbor na funkciju predsjednika VSTS-a imaju Biljana Simeunović i Sanela Gorušanović-Butigan. 


Biljana Simeunović

Prije svega, radi se o dvije časne osobe, a izbor bilo koje od njih bi značio da se pravosuđe BiH konačno budi iz dugogodišnje kome. 


Uz to, nijedna od njih u vrijeme apsolutne vlasti Milana Potkovanog Tegeltije nisu podržavale tog monstruma. Upravo suprotno, sa njihovim izborom u VSTS započet je proces ekskomunikacije monstruma iz pravosuđa. 


12.

Pored navedena dva razloga treba navesti i treći: Obje su žene. 


Od reforme pravosuđa 2004. godine na čelu VSTS-a je uvijek bio muškarac. 


S obzirom da je polni omjer nosilaca pravosudnih funcija debelo u korist žena (oko 70 % sudija i tužilaca su žene), logično bi bilo da na čelo tog tijela konačno dođe žena.

 

13.

U “dvoboju” Simeunović - Butigan malu prednost ima Simeunovićka i to zbog nacionalnog ključa, jer je po nacionalnosti Srpkinja, dok je Butigan Hrvatica.


Sanela Gorušanović-Butigan


Na nivou BiH trenutno niti jednu od četiri najvažnije funkcije ne obavlja pripadnik srpskog naroda, kao ni bošnjačkog. 


Na pozicijama Ministra pravde i glavnog tužioca Tužilaštva BiH nalaze se Hrvati, dok se na čelu Suda BiH nalazi Ranko Debevec, koji se izjašnjava kao ostali.

 

14.

Izbor Force za bilo koju funkciju sutra bio bi katastrofalan i zbog toga što se očekuje pokretanje disciplinskog postupka protiv njega. 


Taj postupak može završiti samo razrješenjem Force sa svih pravosudnih funkcija. 



Moji izvori iz Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a govore da je Forca 2004. godine, u toku reforme pravosuđa, sačinio lažnu prijavu za sudiju. 


On je namjerno propustio da navede da je u toku rata učestvovao u krivičnim postupcima čiji su predmet bili ratni zločini. Forca ne samo da je učestvovao u tim krivičnim postupcima, nego je i puštao na slobodu ratne zločince, koji su kasnije, svi redom, osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora.


15. 

Na kraju, treba reći da Forca, ukoliko bi surovim tragičnim zapletom bio imenovan na poziciju predsjednika VSTS, ima određene planove i za nastavak sjednice, u četvrtak (11.02.2021. godine), što je dan predviđen za imenovanja. 



16.

Za Forcu su posebno važne dvije pozicije: predsjednik Osnovnog suda u Gradišci i predsjednik Okružnog privrednog suda u Bijeljini. On želi da na tim pozicijama ostanu njegovi kadrovi od povjerenja. 


Posebno zato što su mu oni na izborima za člana VSTS-a obezbijedili glasove svih sudija u ta dva suda. Forca je te dvije pozicije obećao Veljku Krejiću i Božani Gužvić.

 

17.

Na poziciji predsjednika Osnovnog suda u Gradišci se trenutno nalazi Veljko Krejić. Radi se o ličnom poltronu Mile Kovačevića, advokata iz Gradiške. 


Vico Zeljković i advokat Mile Kovačević

Upravo taj advokat preko Krejića godinama vlada Osnovnim sudom u Gradišci. 


Moji izvori govore da je Krejić naredio sudijama tog suda da predmete od narečenog advokata zakazuju preko reda i da, gdje god mogu, presude donose u korist stranaka koje zastupa taj advokat. 


18.

Krejić je bio uključen i u aferu “Dragan Naerac”, o kojoj sam detaljno pisao, zbog koje je protiv njega Disciplinski tužilac VSTS-a podigao optužnicu. 



Inače, advokat Mile Kovačević i Forca su kumovi, dok je Krejić samo mali miš koji izvodi podzemne radove za njih dvojicu.

 

19.

Na poziciji predsjednika Okružnog privrednog suda u Bijeljini trenutno se nalazi Božana Gužvić. Kao i Krejiću i njoj je Forca obećao da će ponovo biti izabrana na istu funkciju. 


Kao protivuslugu, Gužvićka je ne samo u svom sudu, nego i u drugim sudovima na području Bijeljine, snažno lobirala za Forcu. 


Treba naglasiti da je za Forcu Okružni privredni sud u Bijeljini izuzetno bitan, jer se pred tim sudom vode milione vrijedni postupci.

 

20.

Za kraj: Nadati se da će se preostali članovi VSTS-a već na sutrašnjoj svjednici ograditi od bilo kakve saradnje sa Forcom, kao i da će na sjednici u četvrtak, umjesto Krejića i Gužvićke, imenovati časne ljude na pozicije predsjednika Osnovnog suda u Gradišci i Okružnog privrednog suda u Bijeljini.