среда, 10. фебруар 2021.

SNSD sve više liči na raštimani orkestar, nad kojim Dodik ubrzano gubi kontrolu; Međusobni sukobi najviših stranačkih funkcionera postali svakodnevnica; Srebrenka Golić zaposlila u svoje ministarstvo čuvenog kriminalca Nikolu Aleksića dok je Dodik bio u bolničkoj postelji


Piše; Slobodan Vasković


1. 

Dodik je do proteklih lokalnih izbora, održanih 15.11.2020. godine, u okviru SNSD-a bio apsolutni autoritet. Za stranačke poltrone te Crvene Sekte Dodikove odluke su imale veću težinu od samog Ustava.

 

2.

Već u izbornoj noći 15.11. postalo je evidentno da Dodik gubi ne samo kontrolu nad strankom, nego i kontrolu nad samim sobom. 


Njegove gnusne prijetnje upućene građanima Banjaluke sa prezirom su dočekane čak i kod dijela, do tada potpuno lojalnih, funkcionera SNSD-a. 



3.

Koliko god su pojedinci, prvenstveno iz klana Zoran Tegeltija-Željka Cvijanović-Dragan Lukač, bili zadovoljni načinom na koji je Dodik u izbornoj noći obrisao patos sa Moralnom Nakazom Igorom Radojičićem, takav postupak je kod mnogih upalio crveni alarm. 



Sve glasnije se kroz redove stranke počela provlačiti teza da je Dodik „izgubio kompas“ i da se treba razmišljati o njegovom nasljedniku.

 

4.

Glavni pretedenti na presto trenutno su Zoran Tegeltija i Igor Radojičić. 


Prvi od njih je ubijeđen da stranku može da preuzme prije opštih izbora koji će se održati 2022. godine. 


Tegeltijina frakcija finansijski može parirati i samom Dodiku. Uz to, Dodik i ne pomišlja da pokrene unutarstranački rat protiv te frakcije, jer bi to vodilo u cijepanje stranke na dva dijela. 


5.

Što se tiče Radojičića, on se odlučio na već nekoliko puta oproban model djelovanja. Privremeno se povukao na stranačke margine, ostavljajući svoje „spavače“ da rovare protiv Dodika. 





Radojičić računa da će SNSD pretpiti teški poraz 2022. godine. 


U tom slučaju Radojičić bi preuzeo tada opozicioni SNSD, nakon čega bi počistio kako Tegeltijin klan, tako i samog Dodika. 


Glavni Radojičićevi spavači su Srđan Amidžić i ministroid Srebrenka Golić, a sve bliži toj opciji je i pokajnik Nebojša Radmanović.



6.

Najbolji dokaz da Dodik sa sve više teškoća kontroliše stranku jesu unutarstranački obračuni najviših funkcionera, koji se dešavaju gotovo na dnevnoj bazi. Ovdje ću podsjetiti javnost samo na one koji su se desili u proteklih desetak dana.


7. 

Nakon što je Momčilo Antonić Ajhman, narodni poslanik SNSD-a, 31.01.2021. godine, Ivana Begića iz PDP-a nazvao Ustašom, Denis Šulić i Snježana Bursać-Novaković, Ajhmanove stranačke kolege, javno su osudile njegov nasrtaj na Begića. 


Mladi nacista Antonić stranačkim kolegama nije ostao dužan, pa im je ekspresno zaprijetio da će oboje ostati bez svojih funkcija.




 

8.

Već 03.02.2021. godine izbio je novi požar unutar Crvene Sekte. 


Na sjednici Skupštine grada Banja Luka, odbornik SNSD-a Srđan Amidžić je iznenađujuće prepustio PDP-u poziciju predsjednika Komisije za budžet i finansije. 



Isti dan je uslijedio odgovor stranačkog Kerbera Dušanke Majkić, koja je ekspresno, putem medija, priupitala Amidžića: „Od kada se predsjedavanja u skupštinskim radnim tijelima poklanjaju?


9. 

Istog dana nastao je i sukob na relaciji Luka Petrović – Radovan Višković. 





Prvo je Petrović najavio poskupljenje struje, da bi ga nakon toga Višković poklopio sa tvrdnjom da neće biti poskupljenja. 



Uz to, Višković je dosta oštro podvukao Petroviću da o tim temama ne odlučuje Petrović, nego Centralni komitet SNSD-a.


10. 

Samo dan kasnije, izbio je novi stranački požar. 


Prilikom glasanja u Predstvničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dana 04.02.2021. godine, došlo je do podjele unutar SNSD-ovog kluba. 



Sukob je nastao oko izbora srpskog člana Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa BiH. Nebojša Radmanović je predložio da taj član bude Sanja Blagojević, sa čim se nije složio ostatak Kluba, očigledno instruisan od strane samog Dodika. 


11.

Ovdje treba istaći da je Radmanović u zadnjih nekoliko godina tavorio na stranačkim marginama. Takav tretman Radmanovića, u kombinaciji sa Dodikovim čišćenjem patosa Radojičićem, odmah po okončanju lokalnih izbora doveli su do otopljavanja odnosa između Radmanovića i Radojičića. 


12.

Ovaj dvojac je u ranijim godinama unutar stranke uspješno parirao samom Dodiku. 


Međutim, do razlaza između Radmanovića i Radojičića je došlo 2014. godine, kada je Radmanović odbio da podrži Radojičića u njegovoj namjeri da natjera Dodika da stranku očisti od kriminogenih kadrova. 





Tada je Radojičić napravio spisak iskompromitovanih stranačkih funkcionera i ultimativno zatražio od Dodika da ih sve izbaci iz stranke. 


Prvi na listi je bio Zoran Tegeltija. Dodik je taj spisak pocijepao i upozorio Radojičića da će on biti izbačen iz stranke ako bude istrajavao u svom zahtjevu.

 

13.

Pobrojani sukobi na vrlo jasan način oslikavaju položaj koji Dodik danas ima u svojoj stranci. 



S obzirom na sadašnju eksponencijalnu tendenciju gubitka autoriteta, nije isključeno da će kroz koji mjesec najviši stranački funkcioneri SNSD-a, tokom sjednica Centralnog komiteta, Dodika slati po burek i jogurt. 


14.

Najbolji pokazatelj te tendencije jeste ponašanje Ministroida Srebrenke Golić. 



Ona je u periodu dok je Dodik ležao u bolničkoj postelji za v.d. sekretara svog ministarstva progurala sada već čuvenog kriminalca Nikolu Aleksića (na period do 90 dana). 


Doduše, formalno imenovanje je izvršeno je od Vlade RS. 


Moji izvori iz Viškovićevog okruženja su mi prenijeli da tada Višković nije ni znao da stavlja potpis na imenovanje lica sa Dodikove crne liste. 



15.

Inače, Aleksić je bivši Radojičićev savjetnik za pravne poslove, sklon kriminalnim radnjama i svjedočenjima protiv kumova, a sam Dodik je njega i nekolicinu drugih Radojičićević najbližih saradnika označio kao glavne krivce za kompromitaciju stranke u Banjaluci i poraz na izborima. 


16.

Saznavši da mu je Golićka poturila imenovanje Aleksića, Višković je gotovo dobio nervni slom. 


Da je Golićka vrlo namazan igrač pokazuje i internet prezentacija njenog ministratsva, gdje je još uvijek navedeno da je sekretar ministarstva Aleksandra Kojadinović – Međed, iako se Aleksić već skoro dva mjeseca nalazi na toj poziciji.



17.

Na osnovu izloženog može se zaključiti da će za Dodika naredni mjeseci biti vrlo neizvjesni i nervozni. 


Najbolji lijek za nervozu oduvijek je bila pjesma, barem po preporukama psihijatara. 



Moj prijedlog za Dodika je pjesma nepoznatog stranačkog poltrona, sa naglaskom na strofu: „Neću više da razmišljam, jasno mi je sve, ubjedljivo najbolji je SNSD“.