понедељак, 27. април 2020.

Ubistvo Davida Dragičevića: Fotografije sa uviđaja, nakon pronalaska tijela, 24.03.2018., koje svjedoče da je bilo mnogo više prisutnih inspektora nego što je navedeno u Zapisniku sa uviđaja

Kojdić, Janković, Kvržić
piše: Slobodan Vasković

Tijelo Ubijenog Davida Dragičevića pronađeno je 24.03.2018. godine na ušću kanalizacije Crkvena u Vrbas.

Prema zvaničnom Zapisniku, uviđaju su prisustvovali dežurni tužilac Biljana Janković; Uviđaj je vodio inspektor Siniša Kojdić, a prisustvovali su mu krim tehničari Mikica Marjanac i Zoran Bošnjak.


U Zapisniku se navodi da su uviđaju prisustvovali i patolog Željko Karan, dok su lice mjesta obezbjeđivali policajci Bošnjak Mile i Topalović Nebojša.


U Zapisniku se ne navodi da su na mjestu pronalaska tijela Davida Dragičevića bili i Slađan Kvržić, tada visoku funkcioner Policijske uprave Banjaluka, kao i inspektor Željko Novaković.



Fotografije do kojih sam došao potvrđuju da su Kvržić i Novaković bili na uviđaju, a nije poznato u kojoj funkciji niti ko ih je poslao na mjesto gdje je pronađeno tijelo Davida Dragičevića.



Niko ranije, ni iz MUP RS niti Tužilaštva, nije saopštio da su Kvržić i Novaković bili na mjestu na kojem je pronađeno tijelo Davida Dragičevića.

Novaković
Miodrag Bajić, zamjenik Republičkog javnog tužioca, prilikom navodne istrage koju je proveo oko umiješanosti Darka Ilića i Dubravka Kremenovića u ubistvo Davida nije saslušao nikog od prisutnih na mjestu pronalska tijela.



Bilo je to neophodno, jer postoje informacije da je i Kremenović bio prisutan tokom uviđaja 24.03.2018., što bi Kvržić, Novaković i ostali mogli potvrditi.



Bajićevo Posebno odjeljenje donijelo je, 28.11.2018., Naredbu o nesprovođenju istrage protiv Ilića, Kremenovića i ostalih pripadnika MUP RS, iako nikakvu istragu nisu ni sproveli.   

24.03. 2018. - Pronalazak tijela Davida Dragičevića 




Da podsjetim, tijelo Davida Dragičevića u kanalizaciji Crkvena ugledala je prva Ljiljana Haznadar, koja je o tome obavijestila policiju, a oni vatrogasce.

Vatrogasci su na lice mjesta stigli oko 10 časova, vidjeli su, prema njihovim svjedočenjima, tijelo na suhoj pješanoj površini, adi stvorenoj u Crkvenoj zbog niskog vodostaja; oko tijela je bilo granje i smeće, ali je tijelo bilo na suhom, pješčanom tlu i nije bilo nijednim dijelom u vodi.

Vatrogasci su tijelo zakačili užetom i izvukli na obalu. Nakon toga su otišli. 

Kada su oni uradili taj posao, došao je mrtvozornik dr Saša Miljković, a potom su se pojavili i  policajci Nebojša Topalović i Bošnjak Mile. Kasnije su na lice mjesta stigli inspektor Siniša Kojdić, Željko Karan i dežurni tužilac Biljana Janković.

Uviđaj je, prema dokumentima MUP RS, počeo u 13 časova i 30 minuta.

Darko Ilić, tadašnji načelnik Uprave za organizovani kriminal, nekoliko puta je razgovarao sa Željkom Karanom, patologom, u vrijeme dok je vršen uviđaj na mjestu pronalska tijela Davida Dragičevića.



Potvrđeno mi je ovo iz MUP RS, iz izvora bliskih istrazi, koji smatraju da je Ilićevo interesovanje za uviđaj, najblaže rečeno, sumnjivo, jer u tom trenutku njegova Uprava za organizovani kriminal nije uopšte bila nadležna za taj slučaj.

Sam Ilić je pred Anketnim odborom Skupštine RS rekao da je slučaj njegova uprava preuzela nakon obdukcije (koja je urađena 25.03.2018, u nedelju), odnosno 26.03.,2018. dok je do tada slučaj bio u nadležnosti PU Banjaluka.

Da tužioci Želimir Lepir i Dalibor Vrećo rade svoj posao kako treba, Ilić bi poodavno bio u pritvoru zbog niza laži i neistina koje je iznio na zločinačkom presu MUP RS, 26.03.2018., kada je pokušao neistinima kriminalizovati žrtvu Teškog Ubistva Davida Dragičevića.



Ilić je pred Anketnim odborom rekao da je on lično pozvao Karana da izađe na uviđaj, ali je potom sam sebe demantovao, ističući da je to učinio dežurni tužilac.

Ilić je, da podsjetim, bez ikakvih sprovedenih istražnih radnji, lažno optužio Ubijenog Davida Dragičevića da je opljačkao kuću Đorđa Rađena u ulici Velibora Janjetovića Janje.

Ranije sam već objavio da je upravo Rađen vodio "istragu" i izuzimao video nadzore sa objekata u ulici Velibota Janjetovića Janje, a da je većinu njegovih “saznanja” Ilić, saopštio na zločinačkom presu MUP RS, održanom 26.03.2018.. 

Ilić je tada rekao i sledeće: “Što se tiče provalne krađe u toj kući rekao sam vam dokaze koje sam vam iznio, koji nesporno ukazuju da je lice prije nego što je smrtno stradalo izvršilo tu provalnu krađu. To je činjenica”.

Vrijeme je pokazalo da Ilić laže, jer Ubijeni David nije izvršio nikakvu provalu, a na predmetima iz kuće Rađenovih koji su dati na obradu, nađen je samo njihov DNK, ali ne i Ubijenog Davida Dragičevića.

Mrtvozornik dr Saša Miljković izjavio je u dva navrata da  u džepovima Davida Dragičevića, prilikom pregleda tijela, 24.03.2018. godine, nije našao ništa. 

To mi je potvrđeno iz više izvora i nisu to jedina svjedočenja MIljkovića u kojima on tvrdi da u Davidovim džepovima nisu pronađene stvari, koje su dan kasnije, tokom obdukcije, “nađene” u njegovoj odjeći.

Treba naglasiti da Miljković u Davidovim džepovima nije našao ni njegov telefon, što ukazuje da su mu i telefon i ostale stvari, poput ličnih dokumenata, ranije otete, a podmetnute u džepove, sa predmetima iz kuće Rađenovih, neposredno prije obdukcije.


“Kada su Miljkoviću pokazali predmete izvađene iz džepova odjeće ubijenog Davida, on je rekao da nijedan od tih predmeta nije vidio ni našao tokom uviđaja 24.03.2018. godine, kada je pregledo tijelo”, saopštili su mi ranije izvori iz Republičkog javnog tužilaštva.
  
Davidov nestanak i likvidacija
David Dragičević nestao je u noći 18.03. ove godine.



Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, rekao je da su njegovog sina likvidirali pojedini pripadnici MUP RS, 23.03.2018. godine, u periodu od 22-23 časa. Nakon toga njegovo tijelo je bačeno u kanalizaciju Crkvena.

“Zadnji put je mučen između 20 časova i 21 čas i 30 minuta, 23.03.2018. godine”, rekao je Dragičević.

Tijelo Davida Dragičevića nađeno je u kanalizaciji Crkvena 24.03. ove godine.

Davor Dragičević apsolutno je u pravu kada tvrdi da su njegovog sina Davida likvidirali pojedini pripadnici MUP-a RS. Isti su, ujedno, i članovi NarkoKartela koji hara Banjalukom, ali i drugim gradovima u RS.


Njegove ubice nisu još uvijek otrkivene, a postupajući tužilac Dalibor Vrećo i dalje je osoba koja opstruiše istragu. (nastaviće se)