среда, 22. април 2020.

Sahranjena Ilijana M., trudnica koja je pod sumnjivim okolnostima preminula u UKC Banjaluka, 18.04.


Piše: Slobodan Vasković

Ilijana M. sahranjena je danas u Banjaluci.

Preminula je 18.04. u 10 časova i 35 minuta na Klinici za ginekologiju.

Njena smrt je još uvijek nerazjašnjena, a Tužilaštvo je otvorilo istragu i naložilo izuzimanje dokumentacije iz UKC RS, kao i obdukciju; Ilijana M. bila je u četvrtom mjesecu trudnoće, a komplikacije koje su završile fatalnim ishodom počele su nakon što joj je urađena amniocinteza.

Taj zahvat uradio je dr Veselin Pupčević, 16.04.; Dan kasnije, Ilijana M. je dobila temperaturu i javila se u UKC Banjaluka.

Nije primljena na odjel ginekologije, već je upučena na Kliniku za infektivne bolesti, gdje joj je urađen, u popodnevnim časovima, test na virus korona.

Stanje joj se pogoršalo, pa je primljena na Kliniku za ginekologiju, u takozvanu “sivu zonu”, oko 18 časova i 30 minuta.

Nakon toga je, kako se tvrdi, urađen ultrazvuk i utvrđeno da je plod mrtav. 

Ultrazvuk je, kako se tvrdi, uradila Ljiljana Stanišić Peulić.

Međutim, nije urađena kiretaža i Ilijana M. je dobila sepsu koja je uzrokovala zastoj srca, 18.04. u 10 časova i 35 minuta.

Prije nego joj je urađena amniocinteza Ilijana M. i dijete koje je nosila nisu imali nikakvih zdravstvenih problema.

Neophodno je da istraga utvrdi kako je došlo do smrti ploda, zašto nije urađena kiretaža, nakon što je ultrazvukom, kako se navodi, utvrđeno da je plod mrtav? Da je kiretaža urađena život Ilijane M. bio bi spasen.

Tragično je sve što se dogodilo, a Ilijana M. je preminula u strašnim bolovima. 

Glavni dežurni ljekari u Klinici za ginekologiju, 17/18.04., Saša Savić i 
Jovica Ivić nijednom nisu pristupili pacijentkinji, niti je pregledali, iako ih je sve vrijeme o njenom izuzetno teškom stanju obavještavaka dr Sara Kisin Jovanović koja je brinula o Ilijani M.

Istraga koju vodi Tužilaštvo trebala bi da odgovori i na pitanje zbog čega Ilijana M. nije pregledana i zbog čega nije učinjeno ništa kako bi joj s espasio život?

Nažalost, postoje indicije da cijeli ovaj slučaj želi da se zataška, a o tome svjedoči i činjenica da vrh UKC RS nije obavijestio MUP RS o sumnjivoj smrti trudnice, već je to učinio njen muž, B.M. (nastaviće se)