четвртак, 16. април 2020.

Nakon ukidanja “verbalnog delikta” neophodno ukidanje vanrednog stanja


piše: Slobodan Vasković

1.
Povlačenjem autoritarne “Uredbe sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja” vladajuća oligarhija odrekla se jednog od alata za progon neistomišljenika čime je u određenoj mjeri sužen prostor za takvo djelovanje.

2.
Iz MUP RS još su saopštili da će povući sve prekršajne naloge koji su ranije izdati u skladu sa spornom Uredbom, što je svojevrsna “abolicija” onih što su bili izloženi progonu.

3.
Samarićanstvo nije nikada bila odlika vladajuće klike, daleko od toga, a ovaj zaokret posljedica je kritika sa raznih adresa, nikako plod svijesti da se Uredba nije smjela ni donositi, jer predstavlja najgrublji atak na slobodu govora. 

4.
Uz sve ostale oštre mjere nametnute zbog pandemije (mnoge su sasvim opravdane) bio je to vrlo efikasan put, prečica, za nasilno nametanje jednoumlja i kažnjavanje onih koji imaju drugačiji stav. 

5.
Činjenica da je policija bila arbitar koji je odlučivao o tome šta je navodno izazivanje panike, a šta nije i što je njihovo žiriranje, odmah po usvajanju nakazne Uredbe, pokazalo da je, mimo zakona, primjenjuju i retroaktivno i isključivo protiv onih koji se kritički odnose spram djelovanja Režima, samo je svjedočila o njenim nečasnim ciljevima.

6.
Razlozi povlačenja koji su navedeni u saopštenju MUP RS su, jednostavno rečeno, otužni i predstavljaju niz demagoških, premaglovitih “ocjena” koje direktno ukazuju da su se teške volje odrekli vrlo opasne alatke za obračun sa svim onim drugačijeg stava od propisanog u režimskim laboratorijama jednoumlja.  

7.
“Razlozi za donošenje ove Uredbe sadržani su u činjenici da su se tokom primjene važeće Uredbe građani pridržavali mjera i uputstava nadležnih organa, te su se o epidemiološkoj situaciji informisali putem zvaničnih obavještenja nadležnih instutucija. Iako je u proteklom periodu bilo lažnih vijesti i informacija, građani su se o epidemiološkoj situaciji informisali na osnovu zvaničnih obaviještenja i informacija nadležnih institucija i lažne vijesti nisu imale značajniji uticaj na ponašanje građana, funkcionisanje sistema i rad nadležnih organa na sprečavanju širenja zaraze. Imajući u vidu gore navedeno, stekli su se uslovi za prestanak važenja Uredbe sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja”, objašnjenje je iz MUP RS u koje ni najzagriženiji poklonici vlasti ne mogu povjerovati, jer dosad nije pronađen metod kojim bi se u ponuđenom objašnjenju mogao naći i trag istine.

8.
Istina je da niko od onih koji su bili naciljani nije širio ni paniku ni lažne vijesti o epidemiološkoj situaciji, ali jeste raskrinkavao neistinite informacije koje su stizale, a stižu i dalje, “putem zvaničnih obavještenja i informacija nadležnih institucija”.

9.
Uredba je povučena, nema mjesta nikakvom likovanju, ali itekako ima zahtjevima da se ukine nepotrebno nametnutno vanredno stanje i cijeli ambijent relaksira vraćanjem u okvire vanredne situacije, što bi omogućilo i zasjedanje parlamenta na kojem bi se trebale preispitati/potvrditi dosadašnje oktroisane uredbe. I pokušati vratiti bitku protiv pandemije u institucije, ukoliko je to uopšte više moguće. 

10.
Da je to neophodno svjedoči i “lutanje” u vezi sa nametanjem i, potom, brzim povlačenjem “Uredbe sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja” koje se pokazalo kao velika opaka greška.

11.
Vrlo je upitan je i kvalitet uredbi koje regulišu pomoć privredi, jer su brojne mjere u njemu kozmetičke, a ne sistemske i neophodno je naći druge načine da se pomogne kompletnom stanovništvu, radnicima, preduzećima…