петак, 10. април 2020.

Vlada RS zatražila od Vlade Federacije BiH na posudbu testove; Šeranić: To nije ništa neobično, posuđivali smo i mi opremu zdravstvenim institucijama u FBiH


piše: S.V.

Radovan Višković, premijer RS, zatražio je od Fadila Novalića, predsjednika Vlade Federacije BiH na posudbu testove za utvrđivanje korona virusa.

Višković je testove zatražio dopisom koji je upućen 09.04. ove godine.

Ministar zdravstva Alen Šeranić potvrdio je da je RS od Federacije BiH tražila deset hiljada testova, navodeći da to nije ništa neobično “s obzirom na sastanak premijera u Doboju na kojem je dogovoreno da se po pitanju opreme vrši komunikacija i da se učestvuje u razmjeni”.

“Tako smo i mi određenu opremu posuđivali prema zdravstvenim ustanovama u Federaciji. Mi imamo u nabavci 25.000 testova od UNDP-a o kojima se već dugo govori, ali koji, nažalost, ne dolaze i stalno nam se pomjeraju rokovi isporuke, a u skladu saugovorom mi smo platili tu robu. Trenutno mi imamo preko 15.000 testova koji su dovoljni da podmire našu količunu, ali je ovo nešto što želimo da imamo za svaki slučaj, pri nama, da ne bismo došli u neku opciju da bismo morali da smanjujemo broj testiranja u nekom narednom periodu, što nam svakako nije cilj. Ukoliko dođu testovi koje očekujemo od UNDP-a i druge nabavke, da vam ne govorim o onom šta imamo, tako da ćemo tu pozajmicu odmah vratiti, tako da je to više za rezervu da imamo i da ne remetimo tok testiranja", istakao je ministar zdravlja RS.