уторак, 28. април 2020.

Ukupna cijena pokretne bolnice iznosiće 3,6 miliona evra, a ne 3,6 miliona KM


Piše: S.V.

Pokretna bolnica biće plaćena ukupno 3,6 miliona evra, a ne 3,6 miliona KM, kako je to najavio premijer Radovan Višković.

Ova informacija potvrđena mi je iz nekoliko različitih izvora koji ističu da je cijeli ovaj netransparentni posao velika prevara.

Vlada RS je do sada za bolnicu izdvojila 4.287.880 KM, što je suma plaćena preko JZU “Institut za javno zdravstvo RS”.

Razliku u cijeni, od najavljenih 3,6 do plaćenih 4,28 miliona KM, Višković je obrazložio plaćanjem PDV-a.

Međutim, tu ne staje kraj isplatama za pokretnu bolnicu koje se nižu kao na pokretnoj straci.

Republički štab za vanredne situacije donio je, 24.04., Zaključak o dopuni Zaključka o nabavci pokretne bolnice kojim ovlašćuje “direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS da zaključi ugovor u cilju plaćanja troškova avionskog transporta pokretne bolnice”.

Zaključak je potpisao Višković, a donesen je na prijedlog Ministarstva zdravlja RS. U Zaključku nije navedena cijena avionskog transporta, što je, najblaže rečeno, začuđujuće, jer je bolnica ili bar njen najveći dio dopremljen avionima u RS početkom aprila.

Tada je rečeno da će sva oprema stići do polovine aprila, nakon čega bi bolnica trebalo da bude postavljena, ali ništa od toga se nije desilo.

Važno je istaći da je Zaključak o plaćanju avionskog transporta donešen dvadeset dana nakon što je “leteća” bolnica aterirala na aerodrom Mahovljani.

Višković nije saopštio cijenu transporta, ali je rekao da su odustali od prevoza kamionima “bojeći se da će ta oprema biti zaplijenjena na putu do RS i pošto u ugovoru nije bila predviđena vrsta prevoza onda smo donijeli odluku da platimo tu vrstu prevoza”.

Viškovićeva izjava je nebulozna, jer nikom nije potrebna prastara skalamerija koju je kupila Vlada RS u sklopu akcije “virusno profiterstvo”.

Moji izvori još navode da će, osim navodno neophodnog avionskog transporta, iskrsnuti još nekoliko “neophodnih” stavki vezanih za pokretnu bolnicu, kako bi se dostigla dogovorena cijena od 3,6 miliona evra.

Vlada RS je još u martu donijela odluku da se po hitnoj proceduri, posredstvom Instituta za javno zdravstvo RS, nabavi pokretna bolnica sa 500 bolničkih kreveta i pratećom opremom, površine 6.000 metara kvadratnih. 

Tada su naveli da će pokretna bolnica imati svu potrebnu prateću opremu, prijemno i kancelarijsko odjeljenje, apoteku, laboratoriju, intenzivnu njegu, opremu za medicinske sestre, kuhinju, tuševe, WC kabine, generator te set za distribuciju vode.

Zvanično nikada nije objavljeno od koje firme u Njemačkoj je mobilna bolnica kupljena, pa je cijeli proces nabavke veoma netransparentan. 

Pokretna bolnica je, po svemu sudeći, nabavljena uz pomoć Tehničkog remonta Bratunac (TRB), koji se bavi namjenskom industrijom. 

Vlasnik ove kompanije Slaven Ristić izjavio je da je TRB zaslužan što je bolnica isporučena RS i „pored ugovora koje je imao sa Vijetnamom i nekim drugim državama o isporuci mobilne bolnice“.

„Kada se ovaj virus pojavio Vlada RS je dobila od nas dopis da raspolažemo tom bolnicom, da raspolažemo nekim određenim kapacitetima i mi smo je preusmjerili direktno za Republiku Srpsku", istakao je Ristić, nakon što je prvi avion sa dijelovima (valjda) pokretne bolnice sletio u Banjaluku.

Postoji potpuna nesaglasnost u vrhu vlasti zbog čega je uopšte nabavljena pokretna bolnica.

Alen Šeranić je, 03.04., na "dočeku" pokretne bolnice, istakao da je nabavka mobilne bolnice važna kako bi, u slučaju potrebe, pacijentima bila pružena potrebna zdravstvena njega u izolovanim uslovima.
"U ovom objektu moći ćemo da zbrinemo pacijente sa lakšom i srednjom kliničkom slikom", rekao je tada  Šeranić.

Milorad Dodik je isto veče izjavio da će bolnica biti smještena u skladište (nepostojećih) Robnih rezervi i da će se moći koristiti i kasnije.
"Odatle će, ako bude potrebno zbog ove epidemije, ali ne daj Bože i u nekim drugim situacijama, biti upotrijebljena", rekao je Dodik.
Za razliku od njih Višković je šest dana kasnije "ne daj Bože situaciju" pretvorio u čistu vježbu.
“Mi to (pokretnu bolnicu, op.aut.) u ovom momentu postavljamo čisto da se uvjerimo da je došlo sve što smo naručili, da se naši ljudi obuče u montaži i demontaži”, izjavio je Višković 09.04.!!!

Sve su prilike da su vlasti iskoristile "ne daj Bože" situaciju i omogućili da milionske svote završe na nekom od privatnih računa - za "ne daj Bože"!