четвртак, 9. април 2020.

Vidovićeva potvrdila da mjere Vlade RS za pomoć privredi još uvijek nisu operativne i da će se moći provoditi tek nakon što Cvijanovićeva potpiše uredbe sa zakonskom snagom


Piše: S.V.

Zora Vidović, ministar finansija u Vladi RS, potvrdila je da mjere za pomoć privredi i ekonomiji nisu još uvijek operativne dok uredbu o njihovom sprovođenju ne potpiše Željka Cvijanović, predsjednica RS.

Vidovićeva je na presu saopštila da je Vlada Republike Srpske utvrdila prijedlog nekoliko uredbi za zakonskom snagom, koja se odnosi na odgađanje plaćanje poreza i doprinosa za određene privredne subjekte, koje treba da potpiše predsjednica RS Željka Cvijanović da bi one bile legalne. 

Vidovićeva je na taj način potvrdila da je Vlada RS značajno zakasnila sa mjerama, njihovim sprovođenjem, o čemu sam pisao u nekoliko navrata.

Zapanujuće je djelovanje Vlade RS koja je prvo od Cvijanovićeve zatražila da potpiše uredbu o kažnjavanju onih koji navodno šire lažne vijesti i paniku, a ne da hitno, već prvi dan vanrednog stanja, zahtijeva da se ozakone mjere za pomoć privredi.

Očito je Vladi RS bilo urgentije da pokušaju ušutkati kritičare njihove, najblaže rečeno, mlitavosti i neodgovornosti, nego da se ozakone mjere koje će pomoći privredi.  Uz to, sve vrijeme je Vlada RS tvrdila da su mjere na snazi, što se pokazalo kao neistina.

Takvo djelovanje dovelo je u zabludu vlasnike brojnih preduzeća koji su, na osnovu onog što je Vlada RS saopštila, bili ubjeđenja da su mjere operativne; Pokazalo se sasvim suprotno i od mnogih se zahtijevalo da, za mart mjesec, urade sve u skladu sa važećim zakonima, odnosno kao u vremenu prije epidemije i uvođenja vanrednog stanja.

Mjere, koje je Vlada RS, donijela moći će se primjenjivati tek nakon što ih potpiše Cvijanovićeva i budu, nakon toga, objavljene u Službenom glasniku RS.

Ponašanje Vlade RS je ispod svakog nivoa, jer su danima držali javnost u zabludi, kao i privrednike, da su mjere na snazi i da se primjenjuju; Vidovićeva, koja je član Vlade RS, svojim istupom demantovala je dosadašnje tvrdnje o mjerama, njihovoj provodivosti, koje su stizale iz izvršne vlasti.

Djelujući na opisani način, Vlada RS, po ko zna koji put, demonstrira nedovoljnu transparentnost, neiskrenost u saopštavanju konkretnih informacija i potiče nepovjerenje u rad institucija. 

Umjesto malicioznih politikantskih obračuna sa onim koji su ih pozivali da donesene mjere, kakve god da su, ozakone i na taj način konačno omoguće kakvu takvu pomoć teško uzdrmanoj privredi, Vlada RS bi, konačno, morala da preuzme punu odgovornost za sve težu situaciju i nađe kvalitetne načine da se pomogne i privredi i svakom čovjeku.

U suprotnom, jačaće nepovjerenje u rad Vlade RS i njihovu sposobnost da se nose sa pandemijom.

Vidovićeva je na presu saopštila da je Vlada Republike Srpske utvrdila prijedlog nekoliko uredbi za zakonskom snagom, koja se odnosi na odgađanje plaćanje poreza i doprinosa za određene privredne subjekte, koju treba da potpiše predsjednica RS Željka Cvijanović da bi one bile legalne. 

Tek kada ih potpiše predsjednica RS i budu objavljene u Službenom glasniku RS, te uredbe stupiće na snagu, jer je to procedura koja važi u uslovima uvedenog vanrednog stanja. 

Vidovićeva je još izjavila da je Vlada utvrdila Uredbu sa zakonskom snagom koja se odnosi na odgađanje podnošenja poreskih prijava, čiji je rok bio kraj marta, do kraja aprila. 

Dalje, odgođeni su rokovi za podnošenje plaćanja određenih poreskih obaveza do 30. juna, poput poreza na dobit, naknada za šume, protivpožarne naknade i lokalnih taksi. 

Te obaveze moći će se plaćati i u ratama, navela je ministarka finansija RS.

Prema utvrđenoj uredbi, odgođeno je plaćanje poreza na nepokrenosti, tako da će prvi dio, koji je na naplatu dospijevao 30. juna, biti prolongiran za 30. septembar, a drugi dio, koji je na naplatu dospijevao 30. septembra, moći će se platiti do kraja godine. 

Osim toga, paušalni porez za male privrednike trebalo bi da sa 640 KM bude umanjen na 240 KM. 

Kada je u pitanju izmirenje poreza i doprinosa za male privrednike, kojima je zbog odluke Republičkog kriznog štaba, onemogućen rad, oni treba da podnesu poreske prijave za mjesec mart i radnicima isplate neto plate, a najavljeno je da će se iz Fonda solidarnosti za te privrednike uplatiti porezi i doprinosi. 

Iz Fonda solidarnosti, navela je dalje ministarka Vidović, biće isplaćene minimalne plate za april, kao i porezi i doprinosi na plate, za sve one privredne subjekte kojima je po odluci Republičkog kriznog štaba zabranjen rad zbog epidemije korona virusa. 

Ista odluka važi i za one privredne subjekte koji su u međuvremenu prestali da rade ili je opterećano njihovo poslovanje. 

Spisak tih privrednih subjekata treba da sačine ministarstva trgovine, privrede i energetike i dostave ih Poreskoj upravi RS.

Vlada RS je uredbom predložila i da se stavi moratorijum na plaćanje rata do 30. juna, bez obračuna zateznih kamata,  svim privrednim subjektima, koji su tražili reprogram poreskih obaveza.

Ministarka finansija najavila je da će početi isplata penizija u RS, za šta je uplaćeno 62,5 miliona KM. 

Još je navela da je predložena Uredba sa zakonskom snagom za priređivače igara na sreću, koji, s obzirom na to da im je onemogućen rad u vrijeme krizne situacije, neće morati da plaćaju mesečni paušal na aparate za igre na sreću.