понедељак, 13. април 2020.

Banjaluka: Policajac-nasilnik koji je maloljetniku prijetio da će ga udaviti u rječici Suturliji prijavljen unutrašnjoj kontroli; Protiv njegovog kolege nije pokrenut postupak iako nije spriječio nezakonito ponašanje zlostavljača i tešku zloupotrebu ovlaštenja


Piše: S.V.

Dan nakon što sam objavio snimak koji svjedoči o iživljavanju policajca O.Ć. nad maloljetnim P.M, 11.04., u kanjonu rječice Suturlija, nadomak Banjaluke, oglasila se i Policijska uprava Banjaluka.

Policijska uprava Banjaluka saopštila je određenim medijima da je 
“uputila Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu predstavku protiv policijskog službenika PU Banjaluka zbog neprofesionalnog postupanja prilikom vršenja službenih dužnosti, a po javnim saznanjima o audio snimku o neprofesionalnom ponašanju prema drugim licima u Banjaluci”.

Još su, kako se navodi, osudili neprofesionalno postupanje policajca i najavili da će “procesuirati svaki vid neprofesionalnog i nezakonitog ponašanja pripadnika policije”. (SrpskaInfo).

Zvaničnog saopštenja nema na stranici PU Banjaluka, iako je riječ o izuzetno teškom incidentu u kojem policajac prijeti ugrožavanjem života maloljetnika i to davljenjem u rječici Suturlija, kao i dugogodišnjim progonom kako navedneog maloljetnog lice, tako i njegovih drugova.

Bitno je da je reagovala PU Banjaluka, ali bi bilo još bitnije da su o ovom slučaju obavijestili cjelokupnu javnost, da su odmah suspendovali O.Ć. i pokrenuli istragu o njegovim prijetnjama ubistvom, progonom, maltretiranjem. 



Navedeni pripadnik MUP RS morao bi krivično odgovarati, posebno zbog toga što je prijetnje uputio tokom vanrednog stanja, teško zloupotrijebio policijske ovlasti i jer je pretukao maloljetnog P.M. bez ikakvog razloga.

Maloljetni P.M. ima vidljive ozljede po tijelu, što su posvjedočili njegovi roditelji.

Fizičko maltretiranje, prijetnje, vulgarne psovke koje je policajac O.Ć. “primijenio” nad maloljetnikom i njegovim drugovima desile su se 11.04.2020. godine, nešto iza 16 časova na obali rječice Suturlije, nadomak Banjaluke.

Policajac-zlostavljač je, sa kolegom, na obalu rječice Suturlije, došao službenim automobilom “Dačia Daster”. Trebalo je da i protiv kolege bude pokrenut postupak, jer nije spriječio zlostavljača u njegovim nasilnim aktima. 

Morbidne prijetnje bacanjem u rijeku i davljenjem u njoj uputio je policajac kojeg su identifikovali kao O. Ć. koji je i pretukao maloljetnika samo zato što je na njegovu naredbu da hodaju ispred njega odgovorio “u redu”.

Tvrdi se i da ga je stiskao šakama oko vrata, te da mladić ima vidljive povrede na rukama, vratu i ostalim dijelovima tijela.

Na snimku se čuje kako policajac O. Ć. prijeti upravo tom maloljetniku da će ga “baciti u rječicu Suturliju”, potom i udaviti.

Na snimku se još čuje kako maloljetnoj osobi kaže da nema pravo da progovori. “Nemoj da pričaš; Nisi imao pravo da progovoriš; Ti 2004. godište se nađeš da pametuješ”.

“Ganjaću te gdje god stignem u ovom gradu. Nećeš moći živjeti od mene; Ni ti ni ovaj majmun. Obilježeni ste za čitav život ste obilježeni, a imam i fore i godina da radim. Nećeš moći disati od mene”, nastavljen je niz morbidnih i drskih prijetnji policajca.

Još kaže da će ga sabiti u mišiju rupu i da neće moći živjeti dok god je on, O.Ć., “u intervencijama”.

Potom je policajac O. Ć. nastavio uličarskim riječnikom.
“Noga odavde; Noga, da vas ne vidim nijednog; Vratiću se za pola sata, zateknem li vas ovdje u gepeku ću vas odvesti do intervencije, u gepeku; je li vam jasno”, kaže policajac.