среда, 1. април 2020.

Pitanje odgovornosti


piše: Slobodan Vasković

Nije vrijeme za paniku, vrijeme je za odgovornost, izjavio je Milorad Dodik.

Ako je već tako i ako se ponaša u skladu sa javno izrečenim, zašto nije već pozvao na odgovornost onih koji su krivi što najosnovnije zdravstvene opreme - stalaka za infuzije, stetoskopa, maski, rukavica, zaštitnih odijela… nema?

-Zašto nije već pozvao na odgovornost onih koji su krivi zato što nedostaje čak 27 vrsta lijekova?

-Zašto se niko od visokih funkcionera RS nije oglasio povodom navedenih činjenica koje su, u najmanjem, sramne po institucije zadužene za njihovu nabavku?

-Zašto nije već smijenjen direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Dejan Kusturić, jer je Fond nadležan za nabavku sve te opreme?

-Da li Kusturić nije smijenjen zato što je član porodice Bobana Kusturića, šefa Helikopterskog servisa RS, koji je in continuo sa Dodikom?

Pitanje je šta sve zaista nedostaje, jer je malo vjerovatno da nema samo stetoskopa, stalaka za infuzije, iako je zaista nevjerovatno da ih nema; Toliko je nevjerovatno da nema stetoskopa i stalaka za infuziju da se čovjek zabezekne! 

Zaista je loša poruka da nedostaje 27 vrsta lijekova i neko bi za to trebalo da odgovara; Ne za vijesti o tome, već za njihov nedostatak, ako je već, kako Dodik kaže, vrijeme za odgovornost.

-Ako ti podobni kadrovi nisu uspjeli u vremenu prije korone obezbijediti dovoljan broj stetoskopa, stalaka za infuzije, rukavica, maski…, kako će ti, nema tu dileme, potpuno nesposobni kadrovi obezbijediti sve te najosnovnije dijelove medicinske opreme u vrijeme korone, kada su sve granice zatvorene i kada je RS u teškoj finansijskoj krizi?

Savez strukovnih sindikata tražio je još 13.03. da se svim zdravstvenim radnicima i saradnicima “odmah i bez odlaganja obezbijede dovoljne količine kompleta zaštitne odjeće i opreme za sve dijelove tijela uključujući usta i nos”!

Jasno je već 13.03. bilo da nedostaje mnogo toga!
-Kako će podobni, ali nesposobni, tek obezbijediti lijekove, kada nisu bili u stanju nabaviti ni dovoljan broj maski za zdravstvene radnike i njihove saradnike, što je kristalno jasno iz dopisa?

-Kad je već vrijeme za odgovornost, zašto još nije nabavljena pokretna bolnica, kapaciteta 500 kreveta, vrijedna 3,6 miliona KM, za koju je, 22.03., rečeno da će stići u roku od deset dana? Taj rok istekao je 01.04.!

-To je najavio i rok postavio premijer Radovan Višković, pa se postavlja pitanje njegove odgovornosti zbog čega nije učinjeno kako je rekao?

-Postavlja se i pitanje odgovornosti nadležnih iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske koji su zaduženi za nabavku bolnice! Ili je sve bilo samo bacanje prašine u oči? Ako nije, ko je odgovoran?

-Kad je već vrijeme za odgovornost, zašto niko ne odgovara zbog jasno izrečenog manjka osnovnih životnih namirnica?

-Kad je već vrijeme za odgovornost, zašto niko nije odgovoran zbog hroničnog nedostatka novca, koji je prijeko potreban i ne može se namaći nikakvom prisilom nad onim koji još uvijek primaju plate?

-Kad je vrijeme za odgovornost, da li će odgovarati oni koji prisiljavaju podređene u institucijama da se odreknu dijela primanja za Fond solidarnosti i kakva je to uopšte solidarnost, ako je pod prisilom?

-Kad je vrijeme za odgovornost, zbog čega još nisu donesene mjere koje bi omogućile što ravnomjernije raspoređivanje tereta nastalog zbog napada virusa; Mjere za pomoć privredi; Konkretne i direktne mjere pomoći stanovništvu, kako u finansijskom, tako i svakom drugom aspektu, jer su dosadašnje nedovoljne i mikronske? 

-Kad je već vrijeme za odgovornost, ko je odgovoran što nema nikakve pomoći iz Rusije, iako je Dodik javno rekao da je razgovarao sa Sergejem Lavrovom oko toga?! Ili se zbunio, pa pogrešno izgovorio; Ili je neko pogrešno prenio da je to rekao?

-Kad smo već kod odgovornosti, kada će odgovarati tajkuni bliski vlasti zbog neadekvatnog, presporog i preopasnog nereagovanja na pojavu korone u njihovim fabrikama? 

-Kad smo već kod odgovornosti, kada će odgovarati tajkuni bliski vlasti koji nisu poštovali mjere izolacije?


Nije vrijeme za paniku, vrijeme je za odgovornost; Ali ne odgovornost po principu maksimalnog svaljivanja težine situacije na leđa stanovništva, već onih koji su uzrokovali svojim neradom, neznanjem, nekompetentnošću, koruptivnim radnjama nedostatak najosnovnije medicinske opreme, brojnih lijekova, osnovnih životnih namirnica. 

Pitanje odgovornosti, pozivanje na nju, nije tek retorička figura; Ukoliko na tome ostane, a tako je dosad, onda je sasvim realno da bude više stradanja zbog neodgovornosti nego od virusa.