уторак, 3. март 2020.

Svi u gondole: Prodaja 300 miliona evra obveznica Malofejevu; Nešić “u ime Dodika” kupuje Nadzorne odbore; Debeljević, član Đukanovićeve stranke, najozbiljniji kandidat za Glavnog tužioca OJT Bijeljina



piše: Slobodan Vasković

RS pokušava prodati obveznice u vrijednosti od 300 miliona evra

Republika Srpska je bez novca pa Režim namjerava da pokuša prodati obveznice entiteta u vrijednosti od 300 miliona evra.

Polovina tog novca (cca 300 miliona KM), ukoliko dođe do prodaje obveznica, bila bi uložena u saniranje zdravstvenog sektora, koji je u gubitku (što se zna) milijardu i sto miliona KM. Ostatak od 300 miliona KM bio bi iskorišten u druge svrhe.

Obveznice planiraju da prodaju preko berze u Beču ili Hong Kongu; U junu 2018. godine. RS je prodala obveznice preko Bečke berze.

Tada je obveznice, u vrijednosti 168,3 miliona evra (uz kamatu od 4,83 %), prodala brokerska kuća iz Hong Konga “BMI Securities ltd”, čiji je predstavnik za Evropu Klaus Korner, nekadašnji šef za upravljanje imovinom Dojče banke u Rusiji.



Interesantno je da vlasti RS nikada nisu saopštile preko koje brokerske kuće su prodale obveznice, ali je “BMI Securities ltd” na svojoj zvaničnoj stranici prošle godine objavio da je to učinjeno preko njih.

Važno je još naglasiti da je 11.02. ove godine ta brokerska kuća kažnjena zbog sumnje da je učestvovala u pranju novca.

"Komisija za vrijednosne papire ukorila je i kaznila BMI Securities ltd sa 3,7 miliona HKD /oko pola miliona američkih dolara/ zbog propusta u ispunjavanju regulatornih zahtjeva za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Komisija je, također, suspendovala odgovornu službenicu Maggie Tang Wing Chi na pet i po mjeseci", objavljeno je u 11.02. o.g. na službenoj stranici Komisije iz Hong Konga, a prenio je magazin “Žurnal”.



Još su naveli da je “BMI kažnjen zbog toga je što je utvrđeno da su odobravali vanberzanske transakcije za dvije kompanije u Hong Kongu. Osim toga, utvrđeno je da BMI nije provodila adekvatne kontrole koje bi spriječile pranje novca”.

Iza Kornera, samim tim i iza ove brokerske kuće, stoji ruski oligarh Konstantin Malofejev, koji je, prema brojnim dostupnim informacijama, kupio obveznice RS i u junu 2018. godine, a, kako stvari stoje, namjerava to učiniti i sada.

Ukoiko se to desi, RS će Malofojevu, kojem je zabranjen ulazak u BiH, biti dužna gotovo pola milijarde evra, što na određen način oslikava i trenutno djelovanje i ponašanje Milorada Dodika.



Ako se tome doda da su, 26.02.o.g., poslanici njegove stranke u predstavničkom domu parlamenta BiH, zbog naredbe da moraju blokirati (neodlučivanjem) rad institucija odbili dati podršku za grant (bespovratna sredstva) od 100 miliona evra, od čega je za RS bilo namijenjeno cca 140 miliona KM (30 miliona evra za izgradnju nove bolnice u Bijeljini, rekonstrukciju Kliničkog centra u Banjaluci, 14 miliona za energetsku efikasnost i 10 miliona evra granta za tretman i odvođenje otpadnih voda Gradiška, prva faza…), onda je jasna sva pogubnost Dodikove politike. I njegova servilnost Rusiji, čijim oligarsima doslovno prodaje entititet.

Nešić kupuje Nadzorne odbore u ime Dodika i ponižava Dodika


Nenad Nešić, v.d.d predsjednika DNS-a, pokušao je krajem prošle sedmice poniziti Milorada Dodika tako što je učinio sve da onemogući imenovanje Ace Stanišića na poziciju direktora “Elektrodistribucija” Pale.

Iako je Dodik naložio da Stanišić bude imenovan, Nešić je, uz pomoć sada već bivšeg direktora Ljubomira Mrde, pokušao da progura svog čovjeka - Marka Kubatliju, koji nema dana radnog staža. ali, itekako, ima poduži kriminalni staž u koji spadaju kupovina glasova i veze sa dilerima.

Nešić je članovima NO “Elektrodistribucija” Pale nudio novac, “koliko zinu”, i zamalo je uspio spriječiti imenovanje Stanišića, koji je dužnost preuzeo 02.03. o.g. Čak je tvrdio da je Dodik naredio da NO povuče svoju odluku o imenovanju, koju su donijeli 28.02. o.g. Gotovo ih je uspio ubijediti u to, pa je Dodik morao angažovati Luku Petrovića da lično interveniše i spriječi Nešića i njemu bliske paljanske tajkune da potpuno ponize lidera SNSD-a.

Mrda je otišao za savjetnika Staše Košarca, ministra trgovine u Savjetu ministara BiH, koji je Dodikovom odlukom u blokadi.

Ovim postupkom Nešić je ponizio Dodika, posebno zbog toga, jer je tvrdio da sve što čini - čini po njegovom odobrenju.

Stanišić je član DEMOS-a, stranke Nedeljka Čubrilovića.

Boško Jugović, načelnik opštine Pale, koji je stao iza imenovanja Stanišića, optužen je javno da je “narkoman u krizi”, što je dodatno poniženje za Dodika, jer je riječ o pripadniku SNSD-a i to onog dijela koji ne slovi kao kriminalni.

Optužbe je osmislio Nešić, a priprema i novi udar na Jugovića, mnogo teži od “narkomanskog”, dok Ljubišu Ćosića, načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo, takođe člana SNSD-a, Nešić ucjenjuje skupštinskom većinom već veoma dugo!

U istočnom dijelu RS, Sarajevsko-romanijskoj regiji, Dodik je potpuno izgubio konce i stranka mu se nalazi u velikim problemima, jer se SNSD-ovi načelnici opština sukobljavaju sa njemu bliskim tajkunima, ali i sa Nešićem, koji ne preza ni od ucjena, prijetnji, kupovine članova SNSD-a.

Najnoviji pljačkaški projekat, u kojem Nešić traži lavovski dio, je namjera gradnje gondole od Istočne Ilidže do Jahorine; Na djelu su, trenutno, velike malverzacije sa zemljištem, a sve se čine u Dodikovo ime.

Kako stvari stoje, stanovnici Istočnog Sarajeva uskoro zaista neće biti ni na nebu ni na zemlji, već u gondolama, toliki broj ih se planira. Vrlo su “unosne”, a po projektu “Gondola” otuđi se najmanje devet miliona KM!

Što je trasa gondole duža, to je i broj miliona veći.  

Tegeltija namjerava da imenuje ucijenjenog tužioca Debeljevića, člana DPS-a Mila Đukanovića, na čelo OJT Bijeljina?!  



Na sve ove nezakonitosti uopšte ne reaguje Tužilaštvo Istočno Sarajevo koje, po nalogu Milana Tegeltije, štiti Nešića od krivičnih progona. I dalje niko ništa ne radi po krivičnoj prijavi zbog štete od 155.000 KM, koju je oktobra 2018. podnijela PU Istočno Novo Sarajevo.

Tegeltija štiti Nešića koji ga POTKIVA izmišljenim arbitražama, a čini to preko tužilaca koje ucjenjuje.

Ucjenjivanje je Tegeltijin specijalitet, što ću uskoro dodatno dokazati.

Do tada treba istaći da na poziciju Glavnog tužioca OJT Bijeljina namjerava da imenuje, zloupotrebom VSTS-a, Milorada Debeljevića, tužioca tog tužilaštva.

Sa Debeljevićem Tegeltija može činiti šta hoće, jer narečeni ima dva pre­bivali­šta, u Bijeljini i Pljevljima, kao i mogućnost da gla­sa i u BiH i u Crnoj Gori. Što je on, mimo zakona, i lčinio 2016. godine.

Još je implicitno, u listu “Dan” navedeno da je Debeljević na dan izbora (oktobar 2016.) u Crnoj Gori bio ko­or­di­na­to­r Demokratske partije socijalista (DPS), na čijem čelu je Milo Đukanović. Crnogorski list je objavio i faksimil biračkog spiska u Pljevljima, na kojem se Debeljević potpisao, što znači da je glasao na tom biračkom mjestu.



Zbog svega navedenog Ured disciplinskog tužioca VSTS formirao je predmet “Debeljević”, ali je nepoznata njegova sudbina.

Možda im u rješavanju predmeta pomogne i podatak da je Debeljević, dok je (2012.) vodio istragu protiv Mladena Milića, direktora Fonda PIO RS, “uspio” zaposliti bliskog člana porodice u Fond PIO; Jasno vam je da Milić nije dobio optužnicu, zbog ove “sitne” usluge. Drugi član Debeljevićeve porodice je pod svodovima Tegeltijnog STR ”Pravosuđe”.