четвртак, 5. март 2020.

Dok god je notorni kriminalac Milan Tegeltija na čelu VSTS, pravosuđe BiH će biti njegov i Ajanovićev STR u kojem kupuju zločinci, pokvareni političari, narkobosovi i ostali zlikovci



piše: Slobodan Vasković

1.
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta ( VSTS) BiH Milan Tegeltija izjavio je da se na sastanku sa predstavnicima zemalja Kvinte saglasio da pravosuđe ne može potpasti pod politički uticaj i da je nezavisno.

"Što se mene tiče, to pitanje nikad nije bilo sporno", rekao je Tegeltija u pauzi sjednice VSTS-a nakon što je Ambasada SAD BiH na zvaničnom "Tviter" profilu objavila da predstavnici BiH treba da odgovaraju građanima, a ne političkim partijama. (Nezavisne novine)

2.
Sve što je Tegeltija rekao je notorna laž - pravosuđe je u potpunosti pod političkim uticajem i daleko je od svake nezavisnosti; Štaviše, na pravosuđe nemaju uticaj samo političari, već i šefovi zločinačkih organizacija,narkobosovi, stomatolozi, poput Muhameda Ajanovića, te raznorazne protuve poput Nenada Nešića, koji direktno plaća Tegeltiju. I to javno za izmišljene arbitraže.

3.
Sve to je jasno i predstavnicima zemalja Kvinte; Da je drugačije, ne bi Tegeltiju ni zvali na razgovor. 

Predstavnici Kvinte pokušavaju spasiti institucije, to je jasno; Otud i razgovor.

Međutim, sa Milanom Tegeltijom na čelu VSTS nema spasavanja institucija.

4.
Sa Milanom Tegeltijom, na čelu VSTS, nema nikakvog unapređenja rada pravosuđa; Još manje bilo kakvog ozdravljenja; Sa Tegeltijom je jedino zagarantovano stopostostotno likvidiranje pravosuđa BiH i oba entiteta.

5.  
Tegeltija ne smije maći ispod kontrole Milorada Dodika, kao što ni brojni drugi visoki pravosudni funkcioneri ne smiju ni pomisliti da izmaknu ispod kontrole drugih političara, primarno Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića.

Tegeltija će se odazvati na svaki Dodikov poziv, jer ne smije da se ne odazove; Tegeltija je Dodikov sluga i to će zauvijek ostati, uprkos funkciji koju obavlja, kriminalom stečenom bogatstvu i vezama sa podzemljem, koje su značajan dio njegovog habitusa.

6. 
Zato će Tegeltija nastaviti sa svojim ukopničkim poslom - sahranjivanjem pravosuđa; Neće prestati da mrvi preostale krhotine i na tome dobro zarađuje. 

7.
Jedini njegov “ustupak”, nakon pomenutih razgovora, mogao bi biti manji broj istupa u javnosti. I to je sve.

8.
Milan Tegeltija je notorni kriminalac; Kako vrijeme odmiče i kalibar mu se povećava, a kriminalac na čelu VSTS ne može donijeti nikakav boljitak u toj oblasti; Posebno je ne može učiniti nezavisnom, niti izvući ispod političke kontrole.

Ne samo da ne može, nego i neće, niti mu pada na um, a niti smije. 

9.
Ako ćemo pošteno, malo šta se i ima izvući, u tolikoj mjeri su Tegeltija i Ajanović (iako stomatolog, on je najuticajnija osoba iz Federacije BiH na dešavanja u pravosuđu), zagadili te institucije; Premrežili ih svojim poslušnicima, ucijenjenim kriminalnim fabrikatima; Pravosuđe je zatrovano do mjere da se ne može okarakterisati čak ni kao fasadno, jer je, na očigled svih, potpuno javno u direktnoj funkciji političara, kriminalaca, narkodilera, makroa, privrednih prestupnika… 


10.
Ne postoji kriminalno djelo koje Tegeltija i Ajanović nisu počinili kako bi uspostavili pravosuđe kao sopstvenu Samostalnu trgovačku radnju; Među tim nedjelima su i viđeno potkivanje, ali i neviđene ucjene, seksualni delikti, prijetnje… 

11.
O svemu navedenom postoje svjedočanstva, svjedoci, a da bi pravosuđe, onaj njegov mali preostali časni dio, bio zaštićen od uništenja neophodno je ukloniti Tegeltiju zauvijek iz pravosudnih institucija; Neophodno je poništiti ogromnu većinu postavljenja na ključne pravosudne pozicije, do kojih je došlo u vrijeme njegovog predsjedavanja VSTS-om.

12.
Neophodno je procesuirati Tegeltiju i Ajanovića, neophodno ih je zatvoriti, jer su počinili toliko zla da zaslužuju po nekoliko doživotnih robija.

13.
Drugog puta nema, niti postoji.

14.
Uostalom, ubrzo će Dodik pozvati na rasturanje pravosuđa BiH, "povlačenjem saglasnosti na rad institucija Tužilaštva i Suda BiH"; Njih je Tegeltija gotovo u potpunosti demolirao; Spremno čeka Dodikov potez; I odazvaće se na njega, kako bi još jednom dokazao “da pravosuđe ne može potpasti pod politički uticaj i da je nezavisno”; U Švedskoj, Danskoj, Njemačkoj, SAD-u, Velikoj Britaniji, Italiji, Francuskoj…, ali nikako i nikada u BiH, dok je Tegeltija na čelu VSTS.