субота, 14. март 2020.

PRAVOSUĐE/GLAVNA TUŽITELJICA O NEPOTIZMU U PRAVOSUĐU: To nije vaš problem!

Žurnal donosi detalje sa parlamentarne rasprave o pravosuđu koje su drugi mediji prešutjeli. Gordana Tadić prijetila zastupnicima, Tegeltija hvalio Zvizdića. Zastupnici SNSD-a i HDZ-a štitili nerad pravosuđa, SDA "relativizirala" probleme u Tužilaštvu BiH


Piše: Avdo Avdić (Zurna.info)
 "Nije to vaš problem", reći će Gordana Tadić novinaru Žurnala nakon što je upitana da li je zaposlila kćerku potpredsjednice VSTV-a Željke Radović.


Istog dana, par sati ranije, državnim je zastupnicima glavna državna tužiteljica saopćila da se "okrenu migrantima i koronavirusu", da je ne provociraju, jer "ko se zadnji smije, najslađe se smije". Onda se nasmijana vratila na svoje mjesto u sali državnog Paramenta da zajedno sa svojim šefom Milanom Tegeltijom sasluša šta im sve imaju reći zastupnici u Predstavničkom domu. 

"Molim kolege da kondenzuju govore", upozorit će državne zastupnike predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić. 

Ko kontroliše, a ko se boji pravosuđa?
Kasnije će za vođenje sjednice dobiti i pohvalu od predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije. Ukratko, parlamentarna rasprava o stanju u bh. pravosuđu i nije baš urodila plodom. Gordana Tadić i Milan Tegeltija imali su pravo na uvodnu i završnu riječ. Zastupnici su govorili između njih i njihovi su istupi dokazali ko sada kontroliše pravosuđe, ko se boji pravosuđa i koga, zapravo, stanje u pravosuđu ne interesuje. 

Evo, ukratko. Zastupnici SNSD-a i HDZ-a bili su na braniku bh. pravosuđa, odnosno Gordane Tadić i Milana Tegeltije. 

Zastupnici SDA, tokom svojih istupa, priču o lošem stanju u pravosuđu su apsolutno relativizirali. Istina, nisu se ponašali zaštitnički naspram Tegeltije i Tadićeve, ali nisu ni iznosili detalje o neradu bh. pravosuđa jer su u većini propalih predmeta, poput slučaja Pandora, glavni akteri kriminala bili kadrovi SDA. 

Lider SDP-a Nermin Nikšić također je imao "bojažljiv" nastup. Razlog je jednostavan - predmet Bosnalijek "još je živ", a istragom je obuhvaćen Nikšićev stranački finansijer i partner - Nedim Uzunović. 

Obraz SDP-a tokom rasprave spasio je Saša Magazinović koji je "pozvao Gordanu Tadić da ih sve pohapsi, ako ima dokaza", te je direktno govorio o neradu pravosuđa. 

Osim Magazinovića, još je samo Dragan Mektić imao dovoljno hrabrosti da  tokom  "kondenzovanog istupa" direktno govori o neradu glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije. 

SBB je bio šutljiv, Naša stranka neuvjerljiva, PDP neinformisan. Sve je to bilo dovoljno da Milan Tegeltija na kraju kaže da mu je drago što je učestvovao u ovako kontruktivnoj raspravi.

Za Tegeltiju moguće
"Hvala predsjedavajućem Zvizdiću na korektno vođenoj sjednici", ispalit će Tegeltija prije nego će se zaputiti za govornicu sa koje se obratio novinarima.  

"Gospodine Tegeltija, kako je moguće da neko sa jedanaestog mjesta preko noći skoči na treće i bude izabran za sudiju Suda BiH, glasilo je pitanje Žurnala, kojim smo tražili pojašnjenje kako je Tegeltijin prijatelj Amir Kapetanović imenovan za državnog sudiju.

Za predsjednika VSTV-a je to bilo moguće. Kaže da je tada "tražen sudija Bošnjak - parničar", te da je zbog toga njegov prijatej Kapetanović, s kojim je radio na sudu u Banja Luci, "preskočio sedam bolje rangiranih kandidata od sebe". No, nije se Tegeltija mogao sjetiti ko je tražio "Bošnjaka parničara". 

"Možda Sud BiH", reći će Tegeltija.


"Ne sjećam se da smo tražili. Jedino se sjećam da smo tada tražili troje sudija, a da nam je VSTV imenovao četvoro", pojasnio je predsjednik Suda BiH Ranko Debevec.

Među tih četvoro bio je - Amir Kapetanović, prijatelj Milana Tegeltije, koji je, rekosmo, preskočio sedam kandidata koji su na testiranjima bili bolje rangirani od njega. No, Milan Tegeltija je sklon opravdavanju svojih postupaka i sklon falsifikovanju očiglednih činjenica. 

Ima li vode u Vašoj kući?
Kada je Žurnal prije dva mjeseca objavio fotografije Tegeltijine vile nadomak Banja Luke, predsjednik VSTV-a je napisao na društvenim mrežama da je vrijednost tog zdanja sa bazenom procijenio na 200 hiljada maraka, jer "nema vode".

"Gospodine Tegeltija, da li ima vode u Vašoj kući", pitali smo šefa bh. pravosuđa netom nakon sjednice Parlamenta.

"Ne odgovaram na provokativna pitanja", odgovorio je Tegeltija, optuživši nas za "isljedničko ponašanje".

Nakon njega, pred novinare je izašla Gordana Tadić. Ukratko, saopćila je medijima da je podigla jednu optužnicu za nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH. U pitanju je slučaj "referendum", a optužnicu u kojoj nije bilo Milorada Dodika i Željke Cvijanović Sud BiH nije potvrdio. 

Onda je kazala da je okončala jedan predmet "izborne krađe". Na pitanje - kako je okončan predmet, Tadićeva je kazala - "obustavom istrage". Potom je na red došlo klađenje.

Žena iz BiH
"A da li vi iznajmljujete poslovni prostor kladionici Bet-LIVE", glasilo pitanje Žurnala.

"Ja sam žena iz Bosne i Hercegovine, rođena sam u Živinicama, gdje sam odrasla, imam 57 godina i 35 godina radnog staža. Trinaest godina ja sam živjela sa svekrom i svekrvom u porodičnoj kući. Moj svekar je prije petnaest godina izdao tu kladionicu, dok je bio živ. Kad je svekr umro, kuću je naslijedio moj muž koji ne radi i to je tako", odgovorila je Gordana Tadić.


Kladionicu Bet-LIVE je u međuvremenu SIPA prijavila za pranje novca, a Tužilaštvo BiH se proglasilo nenadležnim da istražuje taj kriminal.

"Nisam se ja proglasila nenadležnom. Proglasio se tužilac Džermin Pašić", prebacila je Gordana Tadić odgovornost na svoje podređene. 

Podređeni su krivi i za nestanak 53 tone duhana iz predmeta "List". Krivi su, manje-više, za sve propuste Tužilaštva BiH, iako tom institucijom rukovodi - Gordana Tadić, koja zapošljava sve podređene, a onda medijima i javnosti poručuje: "To nije vaš problem”.