петак, 13. март 2020.

Marković je ciknuo, ali je to jednokratna i preslaba obloga za Dodikov težak politički poraz zbog gubitka kontrole nad CIK-om i Predstavničkim domom BiH

Dodik i dva "zalogaja" Mićić i Marković
Piše: S.V.

1.
Odavno niko nije, javno, ispao toliko politički glup kao što je to Slaviša Marković, šef bijeljinskog PDP-a, koji je sa Nedeljkom Ćorićem, šefom tamošnjeg SNSD-a, potpisao “Sporazum o saradnji do izbora, nakon njih, kao i podršku zajedničkom kandidatu”.

2.
Ne tako davno isti taj Marković “teškom artiljerijom” je “tukao” po Mići Mićiću, zato što je, takođe, potpisao Sporazum sa SNSD-om, ali taj dokument nije potpisao i SNSD.

3.
Marković Mićića doživljava već jako dugo kao neprijatelja, ne samo političkog.

4.
Mićić je isključen iz SDS-a, a ista sudbina čeka i Markovića u PDP-u, jer ako ga Branislav Borenović, predsjednik stranke, ne ukloni iz partije, onda će uslijediti teški raskoli u toj stranci i on, Borenović, može da kupi kofere.

5.
Identična situacija onoj na relaciji Mirko Šarović - Mićo Mićić.

6.
Marković je navedenim postupkom poništio sopstvenu političku budućnost, bar u PDP-u, a najbolje bi bilo da se prestane zauvijek baviti politikom, jer je sebi dozvolio da bude poslužen kao dnevnopolitčko jelo. I to između ručka i večere. 



7.
Iako je njegov samoubilački politički potez pokazao da Dodik ima svoje ljude i unutar PDP-a, ipak je sve što se desilo premalo da pokrije debakl sa gubitkom kontrole nad CIK-om, što je najveći i najteži poraz SNSD-a u poslednjih nekoliko godina.

8.
Dodikovi javni izlivi mržnje prema Šaroviću i Borenoviću, kombinovani sa prijetnjama opozicionim liderima koje stižu iz njegovog okruženja (čak i prijetnje mogućim sukobima) pokazuju dubinu poraza zbog gubitka kontrole nad CIK-om.

9.
Uz cijelu “ponjavu” zaključaka, koji se tiču poltičkih odnosa, što ih je (13.03.) “ispalio” Izvršni komitet SNSD-a, kojima se potvrđuje opredijeljenost te stranke za nastavak blokade institucija BiH, ali i prijeti skupštinskom rukovodstvu RS (!), Markovićev postupak ne može izvidati rane zbog gubitka CIK-a.

10.
Ima čak i iracionalnih zaključaka IK SNSD - Traži se da Narodna skuptšina, (koja postoji formalno, ne i suštinski, jer je srušena kada je Dodik prisilio da razpravlja i donese Zaključke o falsifikovanom “Programu reformi BiH”, a ne onom potpisanom, koji BiH vodi u NATO), “raspravlja o djelovanju SDS-a i PDP-a, suprotno zaključcima NSRS”, što je nonsens. 



11.
Markovićev politički suicid ne može prikriti ni činjenicu da je SNSD izgubio kontrolu i nad Predstavničkim domom BiH, kao i da, (pošto ostaju pri blokadama), do daljnjeg ostaju bez brojnih funkcija u institucijama BiH, za šta ključnu odgovornost snosi upravo Dodiik i njegovi politički promašaji.

12.
Dodik je mnogo toga, otkako je član Predsjedništva BiH, promašio, ali Markovića je pogodio - direktno i tako jako da se više mladac neće oporaviti i tu je i kraj priče o ovom, kako su ga nekada smatrali, perspektivnom mladom političaru. Koji je poslužio za jednokratnu upotrebu u neuspješnom pokušaju “vidanja brojnih CIK rana”.

13.
Ono što jeste iz bijeljinske pričice važno primijetiti je da se Nedeljko Ćorić, šef Gradskog odbora SNSD-a, pokušava nametnuti kao mogući kandidat te stranke u trci za gradonačelnika, iako su mu male šanse za to; Mnogo veće ima Vojin Mitrović, ako Mićić i definitivno završi u fusnoti Dodikovih bijeljinskih obračuna sa SDS-om i PDP-om, što je sasvim realno.