среда, 6. јун 2018.

Pismo Čitaoca: Histerija o obojenim revolucijama kao štit od bilo koje kritike vlasti

Kriminalizacija Ubijenog Davida Dragičevića i histerični spin ka obojenim revolucijama neće proći u Banjaluci među omladinom koja je poznavala Davida. Tu omladinu nisam pokrenuo ja, već vi, gospodo “eksperti” obojenih revolucija. Otuđili ste se od naroda u tolikoj mjeri da ste izignorisali ljudski vapaj za pravdom. 

Roditelji te iste djece plaćaju porez kojim se finansiraju vaše plate i plata Dragana Lukača i svih njegovih poslušnika u MUP koji prate djecu, kvalifikujući ih kao masu za obojene revolucije. 

Jeste, gospodo “eksperti”, starog yuga (svoje staro znanje) uspješno prodali vrhu vlasti kao novog mercedesa, ali našoj omladini nećete


Pismo čitaoca

U uslovima kada je svako drugačije mišljenje i kritika vlasti ocijenjena kao "sponzorisana od zapadnih centara moći, a u pripremi nastupajućih obojenih revolucija”, kada je to višegodišnji kontinuitet, krajnji je trenutak pozabaviti se ovim fenomenom. 

Da li su obojene revolucije realnost? Jesu. 

Revolucije su od pamtivijeka bile sredstvo nasilne promjene vlasti. Nije moguće pronaći državu koja nije imala bar dvije revolucije ove vrste u svojoj istoriji. 

Obojene revolucije su novina nastala u XX vijeku i koriste se, takođe, kao sredstvo promjene vlasti; Svake godine smo svjedoci pokušaja neke obojene revolucije u svijetu. Nenasilne su i mnogo sofisticiranije u odnosu na prethodne. 

Tehnike koje se koriste u obojenim revolucijama su manje-više poznate i koriste ih, treba to naglasiti, ozbiljne političke partije u svojim programima za borbu protiv političkih protivnika. 

Današnja politička borba u skoro svakoj zemlji ima elemente hibridnog rata i korištenja ovih tehnika; Razlog je jednostavan - zbog efektnog uticaja na javno mnjenje. 

Bez ikakve sumnje je jasno da je vjerovatno bilo pokušaja obojenih revolucija u Ruskoj Federaciji, Indiji, Kini, Bjelorusiji…, ali nikada nećete naći podatke o tome da su te države optužile nekoga za pokušaj obojene revolucije. Miješanje drugih zemalja u izbore da, ali nikada pokušaje revolucija. 

Od državnog rukovodstva "treće" Srbije nećete naći poruke o prošlim, sadašnjim ili , eventualnim, budućim pokušajima obojenih revolucija. Srbija je zrela država. 

Osvrnimo se sada na Republiku Srpsku: Sve stranke, bez izuzetka, koriste sve moguće resurse da bi došle do bolje pozicije uoči opštih izbora. 

Pitanje je zašto rukovodstvo Republike Srpske stalno potencira strah od "obojene revolucije"? Čine to pod pritiskom "stručnjaka i eksperata" koji, zloupotrebljavajući visoke pozicije na koje su, greškom, postavljeni, rade sve i da ih zadrže, koristeći, pri tom, staro naučeno znanje "o opasnostima koje dolaze iz kapitalističkog svijeta za rušenje samoupravne SFRJ". 

Sveprisutan je Udbaški refleks širenja straha od spoljnog neprijatelja, psihološki pritisak na neistomišljenike, prijetnja silom, nazivanje neistomišljenika izdajnicima….; To nije ništa drugo nego upotreba zanata naučenog prije 40 godina. 

Nove generacije odbijaju da povjeruju u udbašku matricu koja im se nameće. 

Najvažnije je da Nova generacija ne može biti uplašena starim udbašima. 

Nove generacije su odrasle u potpuno novom vremenu, vremenu otvorenog svijeta, novih tehnologija, gdje svako od njih ima, u najmanju ruku, desetine "online" prijatelja u inostranstvu. 

Vole Rusiju, vole i Zapad. Zato izlaze na Trg Krajine. Posebno zato što je Jedan od njih ubijen. 

Potpuno su nekompatibilni sa pričom starog udbaškog kadra. 

Ali smo, nažalost, na milimetar od velike opasnosti - da ih stari udbaški kadrovi proglase za "državne neprijatelje koji spremaju obojenu revoluciju". Koga? Našu djecu, našu budućnost? 

Primijetićete da stari udbaški kadrovi, “stručnjaci” i “eksperti” ne daju stručno mišljenje o globalnim dešavanjima koja će uticati na naše društvo: izlazak SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, Bregzitu, ekonomskim trzavicama izmedju EU-SAD, međusobnim sankcijama Zapad-Ruska Federacija, hladni odnosi Turska-EU… 

Ne, oni ne znaju ništa o tome dok neko stručan ne prevede na srpski i objasni im. Njih isključivo zanima da svoj udbaški refleks naučen, ali nikada do kraja dograđen, unovče u ovom vremenu. 

Histerija od "strašnog spoljnog neprijatelja" je zastupljena i na istoku i na zapadu. 

Služi kao sredstvo homogenizacije društva i stvaranje veće privrženosti sopstvenom državnom aparatu, kao i povećanju simbioze sa partnerskim državama na poljima ekonomije, odbrane, bezbjednosti i zajedničke spoljne politike. Možemo se složiti da je upravo ekonomski motiv presudan u ovoj vrsti aktivnosti. 

Međutim, u Republici Srpskoj jedini motiv takve histerije jeste opstanak na vlasti i u vlasti “analitičara” i “eksperata”, koji ne posjeduju nikakvu drugu vrijednost, bilo kakvo znanje, izuzev naučenog "udbaškog" refleksa stalnog traženja “unutrašnjeg neprijatelja” i “stranih plaćenika”. 

Davno su to naučili i radili u SFRJ, to rade i danas. 

Oni nisu priznati međunarodni eksperti, nemaju svoje partnere u svijetu, samo obitavaju u Republici Srpskoj. I izvan njenih granica ne znače baš ništa. 

Kriminalizacija Ubijenog Davida Dragičevića i histerični spin ka obojenim revolucijama neće proći u Banjaluci među omladinom koja je poznavala Davida. Tu omladinu nisam pokrenuo ja, već vi, gospodo “eksperti” obojenih revolucija. 

Otuđili ste se od naroda u tolikoj mjeri da ste izignorisali ljudski vapaj za pravdom. Roditelji te iste djece plaćaju porez kojim se finansiraju vaše plate i plata Dragana Lukača i svih njegovih poslušnika u MUP koji prate djecu, kvalifikujući ih kao masu za obojene revolucije. 

Jeste, gospodo “eksperti”, starog yuga (svoje staro znanje) uspješno prodali vrhu vlasti kao novog mercedesa, ali našoj omladini nećete. U našem društvu ima mnogo pozitivnih primjera napretka koji su vrijedni pominjanja u emisijama RTRS i koji mogu služiti za stvaranje pozitivne atmosfere. 

RTRS je odlučio da truje narod vašim mračnim pričama i to im najviše zamjeram. 

Istraživačko novinarstvo se bavi pitanjima problema u društvu kao balans građanskih sloboda i nije u sukobu sa državom, već ih države koriste kao pomoćno sredstvo. Kao privatne detektivske agencije. 

To gospodo “eksperti” nije postojalo prije 40 godina, kada ste vi učeni zanatu nažalost, ne do kraja i naučeni) i nalazite se u problemu - ne znate da se postavite prema tome. 

Kako nemate nikakvog odgovora na to, vi zloupotrebljavate svoje pozicije - ne radeći, već optužujući, u suludom lovu na unutrašnjeg i spoljašnjeg neprijatelja, svjesno obmanjujući javnost. 

Pošto obožavate medije, po skorom završetku karijere u državnim institucijama vam savjetujem da odete u “Zadrugu”; Ubijeđen sam da ćete sigurno pobijediti koristeći vaše vještine zakulisnih radnji. 

Ne zovite Lukača da učestvuje u istoj seriji “Zadruge” sa vama; On će pobijediti tako što će sve učesnike prebiti. Vi uđite u jednu seriju “Zadruge”, a on u drugu.