понедељак, 4. јун 2018.

Metuzalemov novoformirani “Punomasni Eskadron” krenuo sa ofanzivnim uzimanjem uzoraka mlijeka

piše: Slobodan Vasković

Stevo Mirjanić Metuzalem, ministar poljoprivrede, zaposlio je četrdeset novih radnika - svi oni su angažovani na poslovima kontrole uzoraka mlijeka. Već ih zovu Punomasni Eskadron.

Pripadnici Punomasnog Eskadrona već su krenuli po terenu i izuzimaju uzorke, što je u određenoj mjeri naljutilo neke od mljekara, kojima je već, kako kažu, puna muzilica novih lica. Jer znaju da će nekima biti smanjen kvalitet proizvoda ne budu li slušali. 

Otkud novac za plate 40 novih radnika? Nebitno, jer ta pitanja su u izbornoj godini potpuno deplasirana.

Predviđeni budžet za agrar u ovoj godini iznosi 71 milion; Prvobitno je bilo predviđeno 60 miliona, a kada je došlo do pobune, preko noći je povećan na 71 milion, jer se planiralo povući 11 miliona od naplate akciza. 

Kako još nije postignut dogovor oko raspodjele novca od akciza, traži se model da se tih 11 miliona izvuče od onih 87 miliona, koji su, navodno, višak u rebalansu budžeta Republike Srpske. Bar tako se hvalio Zoran Klajd Tegeltija, koji je pod istragom zbog nezakonitog odobravanja kredita od sredstava, što ih je, svojevremeno, odborila EIB.

Ali to je već druga priča, u koju su sa Tegeltijom umočeni i Snežana Vujnić, Aleksandar Džombić i još nekoliko poznatih kriminalnih njuški, koje su stalno pod istragom, ali nikako do kraja da ih istraže. 

Tvrde mi da sa tužbom EIB-a neće biti baš tako, ali tvrdilo se i ranije štošta. 

Vratimo se Metuzalemu, koji ne posustaje sa realizacijom svojih planova, otpočetih 1074. godine prije Hrista. I razvijanih sve te silne milenijume.

Metuzalemov plan predviđa da se do izbora isplate sve premije za mlijeko u ovoj godini, što će reći devet premija; Za tu namjenu treba biti izdvojeno 30 miliona, odnosno šest miliona više od prosjeka u posljednje četiri godine.

Plan je da se što više mljakara zadovolji, dok će ostalim pripadnicima Metuzalemovog sektora biti smanjeni podsticaji. 

Ove godine Metuzalem je već uspio izvarati voćare za podsticaj za protivgradnu mrežu iz 2017. godine - obećao im je lani podsticaj od 50 posto, a početkom ove godine isplatio samo 20%.

Vrhunac plana je da se do izbora isplate svi podsticaji po osnovu prispjelih zahtjeva, kao i posebni podsticaji za navodnjavanje i kapitalna ulaganja; Ranije sam pisao da je njihova visina bila određena sa čuvenih “do 30%”, ali sada se planira da se ide na “fiksnih 30%,”.

Te isplate bi legle u cik izbora.

Do tada, Punomasni Eskadron je na terenu. I uzorkuje li uzorkuje: Muzne krave su već pod stresom, njihovi vlasnici još i više.