среда, 9. октобар 2013.

Reagovanje Alekse Milojevića na tekst “Stručna javnost“ Siniše Božića






Поштовани господине Божић,

Изгледа да сам Вам стао на неки велики жуљ чим сте се толико разговорили па ударате из свих оружја. 

Није лако радити на двије стране. Тајно у удруженом интересном подухвату радити на пљачки народа а онда, да би пљачка била обилнија, прикривати тo изузетном брижљивошћу за народ, што се управо односи на залагање за доношење овог Закона о инвестиционим фондовима. Најгоре је са налогодавцима. Они траже иступање у јавности и онда када то није баш много паметно. Јер се тако ствари откривају, што је управо овдје случај.
Када би били организованије друштво знало би се ко, шта и за кога ради. Овдје би и површна истрага дала изузетан резултат.
Највеће штете се праве штетним законима, а ми никако да откријемо ко стоји иза штетних закона.
Али да пређемо на ствар.
Како ја, како Ви кажете ништа не знам о инвестиционим фондовима, молим Вас да ме подучите и одговорите на сљедећа питања:

1.      Ви као незапослен човјек, без икаквих примања, кога, како рекосте у Бијељини „издржавају родитељи“ путујете диљем Републике Српске и учествујете у свим јавним расправама око овог Закона о инвестиционим фондовима. Ко Вас је за то плаћао, сносио тришкове?

2.      Које су користи и штете од доношења овог Закона? Ко подноси штете а ко остварује користи? Можете ли дати процјену висине тих користи и штета? Који су њихови појавни облици?

3.      Зашто се по сили овог Закона укидају постојећи затворени инвестициони фондови (ЗИФ), да би, када се они укину (отворе), поново основали ЗИФ-и јер их овај закон задржава? Признаћете доста је нелогично. Као да се Закон доноси само, да би се укинули постојећи ЗИФ?

4.      Шта мислите о појачаном улгању странаца, прије свега Словенаца и Хрвата, у наше сада ЗИФ очекујући њихово отварање, као и њихово подупирање и запињање да се овај Закон донесе. Опет сам фрустриран тим незнањем о инвестиционим фондовима. Није ми јасно зашто неко улаже новце да би га изгубио. Да би они крупни страни улагачи претрпили штету а наши мали акционари од тога остварили користи. Радити у корист властите штете.  Мало ми је нејасно. А видим да је Вама и господину Денису Венгусу ово јасно, па Вас молим да ми ово објасните.
5.      Мислите ли да ће се проблем наших инвестиционих фондова и тог дијела нашег финансијског тржишта ријешити отварањем рада наших затворених инвестиционих фондова? Или је проблем на другој страни!

На страни заштите малог акционара и на тој основи преузимање значајније управљчкате улоге од стране скупштине акционара на рачун рада одлучујуће управљачке улоге Комисије за хартије од вриједности која је главни кривац стања у фондовима и на финансијском тржишту.

6.      Шта мислите колико ће износити пљачка малих акционара, када се ЗИФ-и претворе у ОИФ-е. Шта мислите колико ће порасти акционарско учешће Словенаца и Хрвата у нашој Електропривреди или ће се значајан новац изнијети из земље?


7.      Шта мислите које су посљедице нашег финансијског отварања, сада и у облику ОИФ?


Надам се да ово за Вас нису тешка питања,  и да ћете лако на њих  одговорити.


У очекивању остајем са пуно поштовања

Алекса Милојевић

vezani tekst: "Stručna javnost"