среда, 23. октобар 2013.

Ekskluzivno: Na pomolu nova kataklizma u RS - Rusi zatvaraju rafinerije u Brodu i Modriči?!


piše: Slobodan Vasković

Nakon privredne kataklizme koju je u Republici Srpskoj izazvala afera “Birač”, na pomolu je novi udar na ovaj entitet, koji će, ako se zaista i ostvari, imati nesagledive i nepopravljive posledice.
Ruski naftni gigant “Gasprom” namjerava da kupi kompletnu naftnu industriju Republike Srpske, u koju spadaju rafinerije u Brodu i Modriči, “Nestro petrol”, kao i firma “Optima”.  

Vlasnici onoga što se nekada zvalo NI Republike Srpske su Rusi i jedino se zna da dio akcija drži tamošnja državna kompanija “Zarubežnjeft”, dok je do današnjeg dana ostalo nepoznato ko stoji iza firme “NjefteGazInkor”, koja je većinski vlasnik pomenutih preduzeća.
Prema pouzdanim informacijama, pregovori o prodaji već uveliko teku, a “Gasprom” će, ukoliko bude postignut poslovni dogovor, zatvoriti rafinerije u Brodu i Modriči, zbog njihove neisplativosti.

Nekoliko je posrednih, ali veoma značajnih događaja koji ukazuju da je cijeli ovaj posao već u fazi realizacije. Prije svega, firma “Optima”, koja je srce i mozak poslova sa naftom u RS, seli se u Sarajevo.

Indikativno je i to što je obim poslovanja “Optime” prepolovljen – u septembru je bio duplo manji nego što je bio u avgustu. Trend smanjenja obima poslovanja nastavljen je i u oktobru i značajno je manji u odnosu na septembar.

Razlog za ovo leži u činjenici da firma “Optima” već dva mjeseca nije dobila nijedan kredit u ruskim bankama za kupovinu sirove nafte. Prema informacijama iz Rafinerije Brod, obim poslovanja će biti sveden na cca 20 hiljada tona mjesečno, što čini tek 25 posto od donedavnog maksimuma proizvodnje u Rafineriji.

Da je veliki poslovni dogovor u pitanju potvrđuje i podatak da se odustalo od novih investicija u Rafineriji, koje su najavljivane.
“Gasprom” jedino interesuje distributivna mreža i to je segment koji neće gasiti.
Rafinerija u Brodu im nije potrebna zato što Rafinerija u Pančevu, koja je najmodernija u regiji, svojom proizvodnjom može zadovoljiti kompletan ovaj prostor, sve do Slovenije.

Što se tiče Rafinerije ulja Modroča i njen rad je, kako stvari stoje, zapečaćen, jer je počela rekonstrukcija iste takve Rafinerije u Novom Sadu, u čiju modernizaciju će Naftna industrija Srbije uložiti 100 miliona dolara. Ovo ulaganje prije dva dana potvrdio je Kiril Kravčeno, generalni direktor NIS-a.
“NIS planira da u modernizovanoj Rafinerije nafte u Novom Sadu proizvodi visoko kvalitetna bazna ulja, od kojih će značajna količina biti namijenjena izvozu”, rekao je Kravčenko, istakavši da će kapacitet rafinerije biti 180.000 tona godišnje.

Zahvaljujuci tom ulaganju, rekao je on, rafinerijski pogoni biće spaseni, a novosadska rafinerija baznih ulja biće jedinstvena u ovom dijelu Evrope.
Rafinerije sa takvim proizvodnim programom maziva su rijetkost u svijetu i slična postoji samo u Švedskoj, dodao je Kravčenko.

Većinski vlasnik NIS-a je “Gasprom”.

NIS ima svoju firmu kćerku i u BiH, čije je sjedište donedavno bilo u Banjaluci. Međutim, ova firma je napustila Banjaluku i svoje predstavništvo otvorila u Sarajevu.

U rafineriju u Brodu prije dva dana stiglo je novo rukovodstvo, dok je u “Nestro petrolu” uprava promijenjena prije par mjeseci. Pojedini uposlenici “Optime” već traže novi posao, jer smatraju da sve ovo što se dešava nije ništa drugo do priprema za zatvaranje firme.

Kupci Naftne industrije RS nikada nisu izmirili 140 miliona maraka obaveza prema budžetu RS, tako da njihov dug, sa kamatama, na današnji dan iznosi cca 250 miliona maraka. Te pare RS, po svemu sudeći, nikada neće ni vidjeti, kao ni naftu iz Dodikovih bušotina.

Najstrašnije od svega je to što će, ako se realizuje ovaj plan (a po svemu sudeći hoće), biti uništena dva grada – Brod i Modriča.