понедељак, 28. октобар 2013.

Преминуо Александар Тијанић

У Београду je изненада, у 64. години, преминуо генерални директор Радио-телевизије Србије Александар Тијанић.

Александар Тијанић рођен је 13. децембрa 1949. године у Ђаковици. Живео је у Подујеву, Приштини и Београду.
Студирао је журналистику на Факултету политичких наука у Београду, одакле је, као најталентованији студент, позван у недељник НИН где започиње професионалну каријеру.
После тога постаје главни уредник часописа Интервју. Основао је телевизију Политика и био њен први директор. Од 1994. године преузима место директора БК телевизије.
Крајем осамдесетих је почео да пише и за загребачки Старт и Данас, као и за сплитску Недељну Далмацију где се истакао својом колумном En passant у којој је критички коментарисао тадашњи комунистички режим, односно догађаје у вези са антибирократском револуцијом. Објављивао је политичке колумне у љубљанској Младини и сарајевском Ослобођењу.
Године 1991. вратио се у Београд где је уређивао Спортски журнал. Године 1997. покренуо је дневни лист Грађанин, који је убрзо престао да излази. Од 1998. до 1999. године писао је колумну у недељнику Европљанин.
Тијанић је од 1994. до 1996. године био министар информисања у Влади Србије. Био је и саветник за информисање председника СРЈ Војислава Коштунице од 2001. до 2004. године.
Генерални директор РТС-а био је од 2004. године, биран је у два мандата. Покренуо је дигитални канал културе на РТС-у.
За време његовог мандата и према његовој замисли, у нашу кућу примљено је 100 младих стручњака.
Последњи пут се појавио у јавности 23. октобра на расправи о јавним медијским сервисима.
Тијанић је био ожењен, а иза себе је оставио супругу, сина и кћерку.

Preneseno sa Radio-televizije Srbije