субота, 26. октобар 2013.

Prijetnjama oružjem Dodik zabranio rad SIPI na teritoriji RS



Piše: Slobodan Vasković


Ukoliko SIPA još jednom dođe da vršlja po Republici Srpskoj i njenim institucijama i ustanovama, istjeraćemo ih oružjem“, rekao je Milorad Dodik jednom američkom diplomati na sastanku održanom u martu ove godine. Dodika je razjarilo to što su tih dana inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) upali u prostorije "Krajina osiguranja" u Banjaluci i izuzeli određenu dokumentaciju.

Pripadnici SIPE su 12. marta pretresli kancelarije “Krajina osiguranja” u sklopu istrage zbog nezakonitog poslovanja ovog državnog preduzeća. Nema nikakvih podataka o tome šta je sa tom istragom.


Nakon sastanka sa američkim diplomatom, Dodik je nazvao direktora SIPE Gorana Zupca i izgovorio mu niz teških uvreda i prijetnji, poručivši da ću mu “letjeti glava” ako se usudi još jednom da pošalje inspektore SIPE da izuzimaju dokumentaciju iz bilo koje entitetske institucije ili ustanove. Takođe je Zupcu ponovio da će oružjem istjerati inspektore SIPE.


“Hapsi ove za ratne zločine koliko hoćeš, boli me k…. za njih, ali usudiš li se još jednom pretresati entitetske institucije ili ustanove, neće te biti”, rekao je Dodik Zupcu.


Dodik je namjeravao da odmah smijeni Zupca, ali je intervenisao vladika Grigorije, koji je dvadesetak dana poslije njihovog sukoba organizovao sastanak u manastiru Tvrdoš.

Na tom sastanku, stvari između Dodika i Zupca su izglađene. Nakon toga, Dodik je od Zupca zatražio da opstruiše sve istrage SIPE protiv njemu bliskih ljudi, primarno one oko Ranka Škrbića, „Aura osiguranja“ i preprodaje zemljišta Poljoprivredne škole u Banjaluci. Zubac je obećao da će sve biti urađeno kako je Dodik naredio.

Međutim, između njih izbija novi sukob polovinom juna, kada je Zubac pokušao da se odupre Dodikovim zahtjevima. Zupčev otpor je bio kratkog daha, jer je ponovo intervenisao vladika Grigorije i direktora SIPE „dozvao pameti“, koji od tada sve radi po Dodikovom nalogu.

Osim hapšenja osumnjičenih za ratne zločine, SIPA od marta u RS nije uhapsila nikoga niti je vršila pretres u entitetskim institucijama, ustanovama i firmama. Istina, u avgustu je uhapšen Mladen Kekerović, ali on se tereti za pranje novca, utaju poreza i carinske prevare i nije nikakav predstavnik entitetskih institucija.

Zubac ima zadatak da u narednoj godini, do izbora, kreira nekoliko montiranih procesa protiv opozicionih lidera i pojedinaca koji kritikuju vlast Milorada Dodika. Problem u konstruisanju tih lažnih predmeta su loši odnosi Zupca i glavnog državnog tužioca Gorana Salihovića. Međutim, SIPA može privesti na saslušanja osobe i bez naloga Tužilaštva BiH, čime svakako može nanijeti nemjerljivu štetu pojedincima koji se eventualno nađu na Zupčevom “spisku za odstrel”.