четвртак, 31. октобар 2013.

Potemkin među Srbima: U RS ne postoje ruske investicije, već ruske fatamorgane

piše: Slobodan Vasković

Prije nekoliko dana objavljena je vijest da je brodska Rafinerija povećala gubitak na 486 miliona KM. Još se navodi da je ta Rafinerija prvih devet mjeseci ove poslovne godine završila sa gubitkom od 30,8 miliona KM, čime se ukupni akumulirani gubitak kompanije, koji je na kraju 2012. godine iznosio 455,1 milion KM, popeo na oko 486 miliona KM.

Takođe, i u oktobru je, kao i u septembru, za tri četvrtine smanjen obim proizvodnje derivata u odnosu na onaj iz avgusta ove godine, što ukazuje da su Rusi zaista spremni da ostvare projekat zatvaranja rafinerija i u Brodu i u Modriči. (Poslovanje je NIS već preselio u Sarajevo iz Banjaluke.)

Šta će biti sa onom silnom naftom koja je pronađena na teritoriji RS?

Cinično pitanje, ali kakvo drugo da se postavi kada se sagledaju sve laži izrečene oko projekta bušotina iz kojih samo što nije procurilo.

Veliko je pitanje da li je ikakvih ulaganja u bušotine zaista bilo ili je riječ o medijskoj predstavi, kako bi se, po ko zna koji put, građanima dala lažna nada da prosperitet i bogatstvo samo što nisu stigli!

Kada se pogleda poslovni saldo firme koja bi trebalo da se bavi istraživanjem nalazišta nafte i sagledaju sve nevjerovatne razlike u izjavama (teške i preko 100 miliona evra) oko visine ulaganja u taj projekat, najrealnije djeluje da je sve spin pakovanje i da su bušotine Potemkinove, istovjetne onim u njegovim “selima”. Krenimo redom.

Društvo “Jadran-Naftagas” d.o.o. je osnovano 2010. godine radi istraživanja i proizvodnje nafte i gasa u Republici Srpskoj. Očekujete da jedna takva firma posluje pozitivno i da ima bar stotinu zaposlenih, ali trt! Ništa.

“Jadran-Naftagas” je u gubicima i to milionskim, jer je prihod ove firme u prošloj godini iznosio 264.688 KM, dok im je rashod bio 1.341.525 KM, što znači da su imali negativan finansijski rezultat i minus koji je preko milion maraka - 1.076.837 KM. Uz to, traže naftu sa samo sedam uposlenika. Mora da su rašljari.

Pitanje je zbog čega uopšte “traže” naftu i zbog čega su taj posao “otpočeli” 30. maja ove godine, kada je Dodik još lani izjavio da je nafta pronađena?!

Milorad Dodik je 11.07.2012. godine u emisiji “Presing” RTRS-a izjavio da je “u Republici Srpskoj pronađena nafta”. Tu njegovu izjavu niko do dana današnjeg nije potvrdio, niti je nafta potekla iz bušotina za koje samo on zna.

Pokazalo se da Dodik laže, što i nije neka novost. Osim ako ne kriju bušotine i “crno zlato”, pa će ga prikazati javnosti tek u finišu predizborne kampanje.  

Kriju oni štošta, a kada pažljivo izanalizirate izjave zvaničnika RS i ruskih privrednika u vezi sa bušenjem/traženjem nafte, lako uočite brojne neistine u vezi sa ulaganjima. Preciznije grozomorne laži, što svjedoče da osobe koje su zadužene za bušenje mozga narodu u ovoj lažnoj naftnoj ravni, nisu u stanju čak ni da zapamte šta su ranije govorili oni ili njihovi ruski prijatelji.

Tako je, na primjer, generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko najavio da će visina ukupnih ulaganja u istraživanja nafte u RS biti od 70 do 300 miliona evra. Kravčenko je to rekao 03.02.2011. godine.

Dvije godine kasnije, 30. maja 2013., Željko Kovačević, ministar energetike, izjavio je da je “ukupna planirana investicija oko 400 miliona evra”. Za sto miliona evra veća nego Kravčenkova. Ali, šta je za Kovačevića 100 miliona evra? Trice i kučine.

Ako je mogao Dodik 11.07.2012. otrkiti da je nafta pronađena, iako je bušenje počelo tek godinu kasnije, 30.05.2013., zašto onda Kovačević ne bi mogao da nabaci na investiciju još 100 miliona evra?!

Kovačević je, obraza radi, mogao bar da pročita koncesioni ugovor koji je on potpisao i u kojem se navodi da se “kompanija obavezala da će u istraživanje nalazišta nafte i gasa u RS uložiti 229 miliona dolara, od čega 40,7 miliona za istraživanja i 188,3 miliona dolara za eksploataciju”. Što nije ni blizu 400 miliona evra. Čak ni pola od toga.

Ali, nije ni njemu, kao ni Dodiku prvi put da slažu. Zapravo, to im je milijarditi put.

Ima toga još. Kravčenko je 11.02.2013. rekao  da je “od dodjele koncesije za teritoriju Republike Srpske, NIS u istraživanje nafte i gasa u Posavini do sada uložio oko 10 miliona evra”.

Tri mjeseca kasnije (13.05.2013.) demantovao ga je Kovačević, koji je u odgovoru poslanici Diani Čekić, napisao da je “od 2011. godine do danas ukupno u istraživanje investirano 7,53 miliona evra”. Ili nepunih pet miliona maraka manje.

Kravčenko je 11.02.2013. rekao da “kompanija NIS Gazpromnjeft planira da ove godine uloži 10 miliona evra u Republici Srpskoj u projekat za istraživanje nafte i gasa”.

Kovačević je, 13.05.2013., ponovo “demantovao” Kravčenka tvrdeći da “planirana investicija u 2013. godini iznosi 13 miliona evra”.

Moglo bi se nabrajati još i još i još, ali ne vrijedi. Nema ni nafte ni ulaganja, a ni radnih mjesta. Samo opsjene.

Fakti:
23.12.2010.- Osnivanje firme “Jadran-Naftagas”
Firma “Jadran-Naftagas” d.o.o., sa sjedištem u Banjaluci, osnovana je 23.12.2010. godine. Osnivači firme su “NIS” a.d. Novi Sad i “NeftegazInKor” iz Moskve. Osnivački ulog je dvije hiljade KM, od čega je NIS uložio 1.320 KM, pa posjeduje 66% firme, dok je “NeftegazInKor” uložio 680 KM i vlasnik je 34% preduzeća.

Društvo “Jadran-Naftagas” d.o.o. je osnovano radi istraživanja i proizvodnje nafte i gasa.

03. februar 2011.-Početak portage za naftom
- U Republici Srpskoj će ove godine početi istraživanja koja bi trebalo da potvrde postojanje rezervi od 10 miliona tona nafte, najavljeno je danas na svečanosti u Vladi RS povodom početka rada novoformiranog preduzeća za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa na teritoriji RS “Jadran – Naftagas”.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik i premijer RS Milorad Dodik i Aleksandar Džombić, ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić, generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko i generalni direktor “NjeftegazInKora” Jurij Smirnov.
“Bilo je dosta nevjerice da li treba da krenemo tim putem. Danas smo sigurni da ovdje nafte ima i da će to istraživanje potvrditi”, rekao je Dodik na ceremoniji u Vladi RS.
Generalni direktor NIS-a Kravčenko najavio je da će istraživanja početi ove godine i da će visina ukupnih ulaganja biti od 70 do 300 miliona evra, zavisno od rezultata istraživanja i dodao da će u prvu fazu istraživanja biti uloženo od 10 do 40 miliona evra.
Istraživanja će trajati od ove do 2013. godine, a u slučaju uspješnih rezultata istraživačkih radova, eksploatacija nafte i gasa u RS mogla bi da počne 2014.
Maksimalna količina proizvodnje na nalazištima može biti dostignuta do 2020. i trebalo bi da iznosi do 770.000 tona tona godišnje. (Tanjug)

26.09.2011.- Koncesija
“Jadran-naftagas” i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva potpisali su 26. septembra 2011. godine ugovor o koncesiji za istraživanje i korišćenje sirove nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske, kojim se ta kompanija obavezala da će u istraživanje nalazišta nafte i gasa u RS uložiti 229 miliona dolara, od čega 40,7 miliona za istraživanja i 188,3 miliona dolara za eksploataciju.

11.07.2012-Dodik: U RS je pronađena nafta
Milorad Dodik u emisiji “Presing” RTRS-a izjavio da je “u Republici Srpskoj pronađena nafta” i zaključio da “MMF baš i nije potreban RS kao što su joj potrebni Rusi”.

21.07. 2012.- Portal B92 prenio istraživački tekst “Dojče vele” pod nazivom ”Da li je u Srpskoj pronađena nafta”?
Ta redakcija je četiri dana bezuspješno tražila odgovor od resornog ministra u Vladi RS Željka Kovačevića na pitanje je li tačno da je u RS pronađena nafta.

Jedna od službenica u entitetskom Ministarstvu energetike, industrije i rudarstva rekla im je, nezvanično, da "ne očekujemo od ministra da demantuje predsjednika“.

11.02.2013.-Kravčenko: Za istraživanje u Srpskoj 10 miliona evra 
BEOGRAD, Kompanija NIS Gazpromnjeft planira da ove godine uloži 10 miliona evra u Republici Srpskoj u projekat za istraživanje nafte i gasa, rekao je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.
On je rekao da će ova sredstva biti uložena preko zajedničke kompanije „Jadran naftagas“.
Prema njegovim riječima, od dodjele koncesije za teritoriju Republike Srpske u junu 2011. godine NIS je u istraživanje nafte i gasa u Posavini do sada uložio oko 10 miliona evra. (Srna)

30.05.2013.- Dodik otvorio prvu istražnu naftnu bušotinu 
ŠAMAC, U Obudovcu kod Šamca danas je otvorena prva istraživačka bušotina, koja je dio strateškog projekta istraživanja nafte u Republici Srpskoj u koji ulaže „Jadran-Naftagas“, zajedničko preduzeće Naftne industrije Srbije /NIS/ i ruske kompanije „NjeftgazInKor“.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je na svečanom otvaranju zahvalio ruskim partnerima što je ovaj istorijski projekat za samo dvije godine stigao do svečanog otvaranja bušotine, sa izglednim šansama za uspješno komercijalnu eksploataciju.
„Političari se mjere po djelima koja iza njih ostaju, a ovo je djelo koje pokazuje da je vlast i da je narod Srpske spreman da uspješno realizuje i najveće projekte. Ovo je dokaz našeg uspjeha“, rekao je Dodik.
Prema njegovim riječima, uspjeh ovog projekta biće snažan podsticaj za dalji ekonomski razvoj Republike Srpske.
Vjeru u uspjeh strateškog istraživanja nafte na ovim prostorima izrazio je i generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, koji je najavio da će se detalji istraživanja znati početkom naredne godine.
Prva bušotina je duboka 2.800 metara, a za tri mjeseca planirano je otvaranje druge bušotine na 3.500 metara na području Bijeljine.
„Sve što smo uradili i mišljenje naših stručnjaka daju nam realnu nadu u uspjeh“, rekao je novinarima zamjenik generalnog direktora za spoljne veze „Zarubežnjefta“ Aleksandar Voronjin.
U dosadašnja istraživanja u Republici Srpskoj uloženo je 13 miliona dolara, a ove godine planirano je ulaganje još 19,5 miliona dolara.
Planirana investicija za istraživanje nafte i gasa do kraja 2014. godine je 40,7 miliona dolara, a za fazu eksploatacije 188,3 miliona dolara, ukoliko se dokažu rezerve. (Srna)

30.05.2013.-Kovačević: Istraživanje nafte – šansa za 500 novih radnih mjesta 
ŠAMAC, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević rekao je na zvaničnom otvaranju prve istraživačke naftne bušotine u Obudovcu da izuzetno pozitivni rezultati dosadašnjih ispitivanja daju šanse za realan optimizam i vjeru u uspjeh ovog projekta.
„Ova investicija ima ogroman značaj za privredu Republike Srpske, to znači dodatni novac u budžet Srpske i dodatno zapošljavanje 500 radnika“, rekao je Kovačević.
On je dodao da je ukupna planirana investicija oko 400 miliona evra i da je današnji dan svakako veliki za Republiku Srpsku. (Srna)

13.05.2013.-Kovačević: Od 2011. godine do danas ukupno u istraživanje je investirano 7,53 miliona evra. Planirana investicija u 2013. godini iznosi 13 miliona evra.

Narodni poslanik Diana Čekić, Klub poslanika PDP postavila je na Dvadeset šestoj sjednici održanoj 24. aprila 2013. godine

POSLANIČKO PITANjE
MINISTARSTVU INDUSTRIJE, ENERGETIKE I RUDARSTVA

Prošle godine izvršena su posebna bušenja u cilju eksploatacije nafte na potezu od Dubice do Novog Grada. Ovih dana iz medija saznajemo da će bušenje nafte ove godine biti u Posavini.

Tražim da mi se odgovori:
Šta je sa bušotinama nafte na gore navedenom području? Ima li nafte u tom području ili ne, ili je to sve bio ''marketing'' za potrebe vladajuće strukture?

ODGOVOR:
Broj: 05.07/011-185/13
Datum: 13.05.2013.godine
NARODNA SKUPŠTINA
REPUBLIKE SRPSKE
PREDMET: Odgovor  na poslaničko pitanje                      

U skladu sa članom 82. Poslovnika Vlade Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 10/09) kao i članom 264. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 31/11) dajemo sljedeći

ODGOVOR
Kao što je poznato Vlada Republike Srpske, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva i privredno društvo „JADRAN-NAFTAGAS“ d.o.o. Banja Luka, zaključili su Ugovor o koncesiji za istraživanje ugljikovodonika-nafte i gasa na cijeloj teritoriji Republike Srpske. U skladu sa ugovorom o koncesiji, Koncesionar je obavio 2D reflektivna seizmička ispitivanja  u obimu od više stotina kilometara. Na osnovu izvedenih 2D reflektivnih seizmičkih ispitivanja i interpretacije dobijenih rezultata koji upućuju da na prostoru Posavine  postoje geološke strukture u kojima mogu biti ležišta nafte, koncesionar „JADRAN-NAFTAGAS“ d.o.o. Banja Luka, izradio je Projekat detaljnih geoloških istraživanja na istražnom prostoru Obudovac, za izradu istražne bušotine Obudovac-2 u Republici Srpskoj. Ministarsvo industrije, energetike i rudarstva, u skladu sa Zakonom o geološkim istraživanjima je odobrilo privrednom društvu „JADRAN-NAFTAGAS“ d.o.o. Banja Luka, izvođenje radova u skladu sa projektnom dokumentacijom na predmetnoj bušotini. Radovi na izradi ove istražne bušotine započeće 30. maja 2013. godine.  Privredno društvo „JADRAN-NAFTAGAS“ d.o.o. Banja Luka u istraživanje nafte do 2014. godine planira investirati oko 41 milion dolara. Od 2011. godine do danas ukupno u istraživanje je investirano 7,53 miliona evra. Planirana investicija u 2013. godini iznosi 13 miliona evra.
S poštovanjem,  MINISTAR Dr Željko Kovačević