недеља, 27. октобар 2013.

Dva perolaka komada: Nikolić i Vučić bijesni na Dodika; Mafijaš Navickas i dalje na platnom spisku BIB-a

piše: Slobodan Vasković

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, potpredsjednik Vlade Srbije, bijesni su na Milorada Dodika zbog toga što je raskinuo saradnju sa SDS-om na nivou BiH i izbacio tu stranku iz Savjeta ministara BiH.

Njihov bijes je toliki da je Nikolić čak imao namjeru da se javno oglasi i taj Dodikov čin okarakteriše potpuno suprotnim nacionalnim interesima. Međutim, u tome su ga spriječili njegovi savjetnici tvrdeći da je još rano za otvoreni obračun sa Dodikom.

Nikolić i Vučić, tvrde moji izvori, smatraju da je Dodik “agent hrvatskih privrednih lobija i njihovih interesa u BiH” i da je izbacivanje SDS-a iz Savjeta ministara BiH, direktna posledica uvezanosti lidera SNSD-a i hrvatskih uvozničkih lobija u BiH.
Šarović je početkom jula, kao ministar za trgovinu i turizam, donio odluku kojom se zabranjuje uvoz određenih roba iz Hrvatske u BiH, “sve dok ne ispune standarde proizvodnje Evropske unije”.

Riječ je o robama iz prehrambenog sektora, a Šarović je zastupao stajalište jednakih trgovinskih aršina BiH prema svim susjedima.

Nakon njegove odluke, čak pedesetak velikih firmi iz Hrvatske našlo se na udaru tih mjera.

Uz sve to, Nikolić i Vučić su bijesni i zbog toga što je Vlada Srbije imala odlične odnose sa Mirkom Šarovićem i što su preko njega radili na uspostavljanju kvalitetnije saradnje sa Savjetom ministara BiH.
“Sve to palo je u vodu nakon Dodikovog poteza i nema dileme da je on to namjerno učinio, jer smatra da će vlasti Srbije, nakon izbacivanja SDS-a iz vlasti, morati preko njega graditi odnose sa zvaničnim Sarajevom. Ali, vara se”, tvrde moji izvori.

On još ističe da je srbijanski vrh najviše nezadovoljan Dodikovim jačanjem Zlatka Lagumdžije, lidera SDP-a BiH i njegovim uvođenjem u projekat izgradnje energetskih kapaciteta “Srednja Drina”.

Koliko su se odnosi na relaciji Nikolić i Vučić, sa jedne i Dodik, sa druge strane, zaoštrili svjedoči i činjenica da Dodik nije uopšte pomenut da je prisustvovao prvom predstavljanju aviona kompanije "Er Srbija" ("erbas 319") na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu, koji je upriličen 25.10. ove godine.

Iz Dodikovog kabineta najavljeno je da će on, zajedno sa premijerkom Željkom Cvijanović, prisustvovati tom događaju, ali to kao da se nije ni desilo.

Potvrđuje to i vijest SRNE o tom događaju (25.10.) u kojem nema ni riječi o prisustvu Dodika i Cvijanovićeve, premda je ta agencija najavila njihovu nazočnost (vidi dodatak).

U informativnim emisijama režimskih medija taj dan dominirali su prilozi sa Sajma knjiga u Beogradu, kojem je Dodik prisustvovao, dok su događaji na aerodromu “Nikola Tesla” uzgred propraćeni.  I Javni servis Srbije RTS nije rekao ni riječi o Dodikovom prisustvu događaju.

Mafijaš Navickas i dalje na platnom spisku Balkan Investment Banke
Edvinas Navickas, bivši direktor Balkan Investment Banke (BIB), i dalje se nalazi na platnom spisku te finansijske institucije, premda je učestvovao u pljački stotina miliona maraka sa računa BIB-a.

Ono što zapanjuje jeste činjenica da Navickasa sada plaćaju vlasti RS, jer je BIB, nakon otkrivanja malverzacija, prešla u vlasništvo RS.

Navickas u BIB-u zarađuje 9.000 evra mjesečno, i to kao savjetnik Banke u njenim poslovnim jedinicama u Moskvi, Kijevu i u Kaunasu (po 3000 evra za svaku od poslovnica).

Vozi i auto koje je u vlasništvu Banke.

Navickasa niko ne hapsi, jer je pod zaštitom vrha RS, a on bez ikakvih problema živi i radu Banjaluci, gdje je organizovao i izvršio pljačku BIB u visini od cca 200 miliona maraka.

Navickas je čest gost u baru “Harfa”, i to u društvu sa Dijanom Ostić, direktoricom brokerskog odjeljenja BIB-a.
Preko nje i Marije Ninković, direktorice finansija BIB-a, Navickas i dalje kontroliše rad i transakcije u Banci.

Navickas je, prema pouzdanim saznanjima, ključnim funkcionerima RS saopštio da će reći sve o transakcijama BIB-a i njihovoj umiješanosti u malverzacije ukoliko bude lišen slobode. Očito je da je toga jako jako mnogo čim ga establišment RS čuva, a ni ministar policije Radislav Jovičić se ne usuđuje dirnuti u taj osinjak.  

Dodatak - vijesti “SRNE”

Srbija - "Er Srbija"PRVI AVION NOSI IME NOVAKA ĐOKOVIĆABEOGRAD, 25. OKTOBRA /SRNA/ - Prvi avion "erbas 319" kompanije "Er Srbija" nosi ime proslavljenog srpskog tenisera Novaka Đokovića.
Đoković je, u video poruci koja je prikazana večeras na prijemu povodom predstavljanja ovog aviona, poručio da je srećan ako može da pomogne svojoj državi u naporu da, zajedno sa Etihadom, vrati ugled nacionalnoj aviokompaniji i vazduhoplovstvu.

Generalni direktor "Er Srbije" Dane Kondić naveo je da je srećan što će ova avio-kompanija nositi boje nacionalne zastave, te najavio da će svaki budući avion nositi ime po nekoj od ličnosti koje su učinile mnogo za građane Srbije, prenose beogradski mediji.

U VIP hangaru na aerodoromu "Nikola Tesla" prijemu su prisustvovali predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Srbije Ivica Dačić, ministri, predstavnici diplomatskog kora i inostranog biznisa u Srbiji.