петак, 18. октобар 2013.

Dodik otpisao kuma Škrbića

piše: Slobodan Vasković

„Učinio sam što sam mogao za tebe. Smjestio sam te u Beograd i sada je na tebi da se dalje snalaziš sam“!

Ovim riječima Milorad Dodik saopštio je svom kumu Ranku Škrbiću da ga je otpisao i da bivši ministar zdravlja više ne može da računa na pomoć lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Dodik je, očito, postao svjestan da ga preskupo stoji odbrana Škrbićevog ministarskog ručnog rada, koji je sam po sebi afera ogromnih razmjera.

Škrbić ne samo da je uništio zdravstveni sistem RS, već je direktno ugrozio zdravlje brojnih pacijenata, insistirajući da ljekari (kod pojedinih bolesti) propisuju lijekove koji nisu uopšte korisni za liječenje tih bolesti. Štaviše! Ali, kvaka je u cijeni - ti lijekovi mnogo su skuplji od onih koji se koriste u takvim slučajevima. (O ovim monstruoznim Škrbićevim pothvatima opširnije narednih nedelja).

Dodik javno brani Škrbića (ali ne nešto pretjerano srčano), a iza kulisa ga je otpisao, jer je pritisak Škrbićevih nedjela postao neizdrživ. Lider SNSD-a neće čak ni sprečavati istrage koje budu vodile ka Škrbiću, sem u slučaju „Inel meda“, za koji je direktno zainteresovan, budući da je vlasnik te firme Marko Tadić odličan prijatelj Dragana Čovića.

Prije nego je Škrbiću u lice sasuo da je otpisan, Dodik je spriječio da njegov kum nanovo ovlada ministarstvom zdravlja i KBC-om Banjaluka.

Škrbićev favorit za mjesto ministra, umjesto otjeranog Slobodana Stanića, bio je Siniša Maksimović, direktor bijeljinske bolnice.

Ovom izboru usprotivila se čak i premijerka Željka Cvijanović, a nije ga odobrio ni Dodik. Postavljen je Dragan Bogdanić, koji je ostvario dobre rezultate u teslićkoj banji „Kardial“.

Škrbić  je insistirao da bude smijenjen i Duško Račić, v.d. direktora KBC Banjaluka.

Račić i njegov tim odbili su da postupaju po nalozima Škrbića, a mladi direktor KBC-a prekinuo je niz štetnih ugovora koje je Klinički centar imao sa raznoraznim dobavljačima.

Škrbić i Dragan Dubravac, siva eminencija KBC-a i inspirator i organizator brojnih nezakonitih poslova, namjerili su se da umjesto Račića imenuju Nikolu Bojića, njihovog čovjeka od povjerenja. Bio je raspisan i konkurs, ali je sve zaustavljeno. I to po nalogu iz vrha.

Račiću je produžen v.d. - mandat, a i svi ostali direktori u drugim centrima preimenovani su u v.d..

Svi ovi Dodikovi postupci došli su prekasno, jer je on poistovjećen sa svim onim što je Škrbić počinio. Ma koliko se danas prao od njega, Dodik će i dalje (padom rejtinga) teško plaćati Škrbićeve kriminalne poslove. A samo oni sa sarajevskom firmom „Bosna med“ vrijedni su desetine miliona maraka, od kojih je većina novca završila u privatnim džepovima.

Škrbić je trenutno na službi u Beogradu (gdje ga očima ne mogu vidjeti), a budućnost mu je zagarantovana u zatvoru. Što se Dodika tiče, sve više se čini da mu je jedino rješenje karta za Moskvu. U jednom pravcu.